Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie amplificator audio 2+1

steffy89

Postări Recomandate

Salutare tuturor! As dori sa ma apuc de un amplificator 2+1 dar am cateva nelamuriri...

Amplificatorul va avea la baza trei kit-uri audio cu STK4048II ,unul original,ce va fi folosit pentru subwoofer si doua piratate ce le voi folosi pentru iesirile normale.La integratele piratate am folosit alt tip de constructie fata de cel pentru subwoofer dar nu cred ca are mare importanta asta.Aceste trei kit-uri vor fi alimentate de la un transformator toroidal de 1kW ce ofera dupa redresare si filtrare,tensiunea de +/- 50V.Nelamuririle mele sunt legate de semnalul audio cu care voi ataca aceste integrate...cum pot face sa folosesc aceeasi sursa de semnal stereo pentru toate trei kit-urile?Cum pot oferi semnal kit-ului ce va fi folosit la subwoofer,fara sa afectez in vreun fel calitatea semnalului?Nu vreau sa introduc semnal separat din placa de sunet a PC-ului pentru a reduce numarul de cabluri externe necesare deci cum trebuie procedat in acest caz?

Robeert: reeditat titlu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• steffy89

6

• zal

5

• __farad__

2

• ROBEERT

1

Top autori în acest subiect

Cel mai corect ar fi sa folosesti placa audio. Insa daca nu vrei poti realiza doua repetoare pe emitor care sa insumeze cele doua canale farasa afecteze impedantele de intrare (cauta o schema de mixer audio cu repetoare pe intrari si elimini potentiometrele). Dupa insumare foloseste un filtru activ trece-jos ca sa elimini mediile si inaltele. Pe STK-urile pirat ar fi bine sa folosesti boxe de impedanta mai mare si sa reduci putin tensiunea de alimentare pe ele. De regula nu prea respecta specificatiile din datasheet.

Link spre comentariu
steffy89, vei avea surprize dacă alimentezi STK pirate la fel ca pe cel original. Ca să te bazezi puţin pe ele, ar fi bine să nu le forţezi mai mult de +/-35V, ceeace te şi poate scuti de ele, două TDA7294 fac acelaşi lucru la acea tensiune, tot cu aceeaşi sarcină de 8 Ohmi.
Link spre comentariu

Domnul Zal,am ales +/- 50V in speranta ca cele piratate vor rezista macar la tensiunea recomandata....in cel original am bagat si +/- 80 v si n-a patit nimic...Cu TDA7294 intampin aceeasi problema;am doar unul original,restul sunt din achizitii recente si folosind aceeasi schema ca la cel original,diferenta intre putere mi se pare extrem de sesizabila.Probabil un lucru bun ar fi ca inainte sa ma apuc de constructie sa las kit-urile cu STK pirat vreo trei ore in functiune ca sa nu am surprize neplacute si sa muncesc degeaba.Eu sper sa tina...As mai avea o singura intrebare;Daca pun STK-urile pe acelasi radiator mai trebuie sa le izolez de el? Eu stiam ca nu e nevoie dar nu sunt destul de sigur incat sa bag mana in foc pentru asta...

Link spre comentariu

Nu, doar la TDA e nevoie. Oricum trebuie vaselină siliconică pusă cu simţ de răspundere şi radiatorul legat la masă. STK4048 o avea el în tabel o tensiune de alimentare mare, dar se foloseşte mult mai jos, ptr siguranţă (max +/-59V, aşa cum scrie clar în pdf). La cele contrafăcute e mare tensiunea de +/-50V şi nu ştii cum se comportă.Ca să-ţi faci o ideie, uite cam ce se găseşte în unele STK-uri, unul original şi altul pocnitoare, cipurile trz finali sînt pe sfertul celor originali.

Link spre comentariu

Am gasit si eu odata o fotografie asemanatoare...ce pot sa spun...m-ati bagat la idei.Faptul ca n-as putea sa obtin mare lucru din ele fata de TDA7294 si mai ales faptul ca as avea nevoie de alt transformator mai mic,doar ca sa le alimentez ca pe TDA-uri ma face sa cred ca proiectul nu este rentabil.Ar mai fi varianta sa fac alte doua kit-uri pe tranzistori care sa se alimenteze la +/- 50V dar si aici am aceeasi problema...tranzistori originali am decat 4x2N3055 4X2N3773 4xSDT9207 si vreo 8 bucati de KD607S in rest numai 2SC5200 -2SA1943 si IRFP240 si IRFP9240 contrafacuti.As putea sa obtin dintr-un amplificator cu bipolari contrafacuti,100W RMS?

Link spre comentariu

As putea sa obtin dintr-un amplificator cu bipolari contrafacuti,100W RMS?

Da, cu conditia sa iei la jumatate datele din pdf (adica daca suporta 100V da-i 50 maxim, daca suporta 5A cere-i doar 2A si de restul lasa-l in pace).
Link spre comentariu

Prea puţin, depinde ce cipuri au băgat chinezii înăuntru, de BUxxx, de trz de comutaţie... etc. În general ţin tensiunea originalului, dar nu şi curentul. Tot pocnesc la urmă.Poţi face amplif foarte bun cu 2N3773 cu etajul final cvasicompementar, sau pune poză cu 2SA-2SC pe care-i ai să vedem cum arată, poate ai noroc de unii buni.IRF-urile ies din discuţie, sînt trz industriali, de comandat bobine şi contactoare.

Link spre comentariu

Asa sunt 2SC-urile si 2SA-urile.Cel spart este un 2SA.Dupa mine,este destul de evident ca este un gunoi contrafacut.Cat despre 2N3773...ce proiect mi-ati recomanda pentru ei?Eu as fi facut Nbip dar nu am de unde sa mai fac rost de inca patruPosted Image

Link spre comentariu

Păi, unii buni arată aşa ca mai jos, observă diferenţele la scris. Pe urmă, e bine să-ţi formezi un mod de a-i măsura cu multimetrul, în aşa fel încît să descoperi falsurile. Ptr asta, compară pe scala cu semnul ''diodă'' joncţiunile din 2N3055, 3773, apoi de trz medii ca BD243/244, mai mici, BD139/140 şi BCxxx, etc originali cu aceştia. Odată formate ochiul şi mîna la mărimea pastilei de Si, mai verifici pe cea mai mare scală a ohmmetrului şi rez inversă a joncţiunilor, şi de izolaţie c-e, e-c, tot ce nu trece de scală se aruncă (de preferat scală de 200MOhmi).Referitor la o schemă cu 2N3773, alege cîteva şi vedem ce-i cu ele.

Link spre comentariu

Quad 405 cu 4 finali ar merge daca in loc de finalii din schema sa pun 2N3773? Si inca o intrebare legata de proiect...filtrul activ pentru subwoofer are in constructia sa un potentiometru stereo de 22k,liniar si unul mono de 50k logaritmic.Se pot inlocui si cu alte valori sau trebuie sa respect aceste valori?Intreb asta pentru ca prin toate fiarele mele n-am gasit un amarat de potentiometru stereo liniar de 22k

Posted Image

Link spre comentariu

Da, poţi folosi 2N3773 în Quad. La filtru, poţi folosi puţometri de 20-25k ptr 22k şi de 47k în loc de 50k, probabil că tipul folosit contează în schemă. Ptr 22k, poţi încerca unul de valoare mai mare, şuntat de rez între capete şi cursor, va deveni log-antilog, dar măcar va fi în plaja necesară schemei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări