spinach Postat Octombrie 29, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2013 1.Remarca "discutia a mai fost" inca nu o inteleg . Ce am gresit ?2.Nu inteleg de ce sa ne complicam cu convrerie digital/analogic si sa lucreze in frecventa variabila ? Care ar fi avantajle ?3.Nu am gasit nici o schema concreta unde se foloseste TC ; ce avantaje sint daca folosec TC ? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 ^ Nu comentez punctul 1 insa la urmatoarele ar fi:2.-Asa cum este schema acum nu ai stabilizare, deci tensiunea poate varia, mai mult sau mai putin, depinde de realizarea practica si de sursa de alimentare, eu unul n-as concepe sa am control al umplerii fara stabilizare, dar e doar parerea mea. In fine ideea este ca nu se lucreaza in frecventa variabila, adica nu frecventa se modifica, ci umplerea, ceea ce este cu totul altceva. Dar dupa parerea mea nu vad nici un beneficiu al folosirii uC pentru comanda, si complicatiile inerente, integratele specializate de comanda cred eu ca-s realizate cu un scop precis si mult mai sigure, dar iarasi, este doar parerea mea.3.- Am mai zis si in pagina anterioara, driverul TC este mai performant decat un etaj simplu cu tranzistori totem poll, suporta curenti de varf in unele cazuri, chiar foarte mari deci capacitati mari pot fi comandate foarte usor, e foarte usor de folosit si compact, ofera avantajul comenzii inversoare sau neinversoare, la alegere... etc. Pentru mai multe detalii cauta pdf-ul si vezi ce si cum. Asta nu inseamna ca nu este functional si cu tranzistori, ci ca pur si simplu e mai comod cu driver, daca insa preferi tranzistori nu-i nici o problema cred eu.PS: De la ce alimentezi regulatorul asta? si te-ai decist cu privire la tensiunea dorita la iesire, avand in vedere alimentarea? Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Referitor la faptul ca el tot sustine ca se modifica frecventa, Hspinache poate faci o confuzie intre perioade in sensul ca daca factorul de umplere e mai mare creste Ton si scade Toff doar astea se modifica, poate tu consideri Ton ca fiind inversul frecventei, dar Ton+Toff=T fiind perioada totala si abia perioada totala va fi inversul frecventei. T va fi acelasi tot timpul indiferent de factor de umplere. doar Ton si Toff vor varia. Dr.L sunt curios pe forum unde este topicul cu o sursa in comutatie direct cu mcu, stiu si eu un topic al lui Cilibilu, dar am facut si eu acel exemplu cu arduino, e doar un cod pe baza de if else(if tensiune iesire creste scade pwm pana cand citeste adc noua tensiune si tot asa), nu am fost multumit de raspunsul reactiei. Sau sunt alte topicuri? Si ai mai avut un topic unde ai tratat cam aceasi problema dar nu stiu sa fi vazut rezultate practice din partea ta. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Pe undeva prin subiectul asta, se va afla ca sursa HV primeste inpulsurile din MCU: viewtopic.php?p=1196509#p1196509Si feedbackul tot de MCU e facut.Si mai era prin sectiunea asta cineva care facea surse cu MCU si avea probleme de stabilitate la inlocuirea MCUurilor cu UCuri.Eu am studiat doar variante cu DAC, iar realizari practice nu am@hspinache1) pai ce rost are sa repeti o discute care a mai fost? De cate ori sa reinventam roata?2) ai o problema cu frecventa Unde variaza frecventa? 3) ca sa obtii o forma de unda buna, cat mai aproape de dreptunghiulara, pt a deschide si inchide mos-fetii rapid si ferm. Si astfel mai reduci pierderile termice si cresti randamentul sursei.Daca descuzi datasheetul, vei gasi o scema concreta. Deci nu mai veni cu d-astea, ca n-ai gasit Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 29, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2013 a. Din datasheetul U3843, care a fost recomandat:"Charge and discharge times are determined by the formulas: tc = 0.55 *RT *CTtD= RT*CT*Ln((0.0063*RT – 2.7)/(0.0063*RT – 4))Frequency, then, is: f=(tc + td)**(-1) For RT >5KΩ f =1.8 / (RT*CT) "Daca analizam schema folosita de UC , constatam asa , pentru exercitiu , ca se aseamana cu cu 555. Se poate observa , ca pentru a mentine constanta frecventa , trebuie umblat si la CT si la RT . Practic nu se poate umbla la amindoua ; se mai poate umbla la RT ; sau poate ca se gindeste careva ca se poate pune un comutator , multisectiune.Daca umblam doar la RT , unde este mai facil , automat se va schimba frecventa .b.Nu imi propun ceva sofisticat ; doresc ceva , care sa regleze tensiunea fara sa se incalzeasca . c.Discutia asta nu este o repetare ; acesta discutie este o continuare .Acum sint in o etapa noua de conceptie . Este insa alt subiect pentru ca : 1.nu am gasit pe cel anterior ; 2. Cel anterior se cam inchease .... Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 1. Functia de cautare2. Doar la bazar se incheie subiectele.Ce legatura are oscilatorul din UC, cu factorul de umplere? Factorul de umplere e dat de comparatoare / operationale, in combinatie cu oscilatorul si cu niste porti logice.Rt si Ct raman mereu fixe! Stabilesti frecventa la care vrei sa lucreze si aia a fost. Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 29, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Si atunci cum reglezi factorul de umpere , sa zicem de la 10 la 90% Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Figura 1 din datasheet? http://lens.unifi.it/ew/dwl.php?dwl=ZGF ... cation/pdf Sau asa: viewtopic.php?p=994858#p994858 Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 29, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Eu nu inteleg inca . Degeaba l-ai postat pe cel galben acolo. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Eu nici nu incerc sa-l inteleg in detaliu, ca nu ma ajuta cu nimic (cel putin momentan).Atata timp cat stiu ca factorul de umplere se modifica prin varierea tensiunii de la pinul 2, eu sunt multumit si cu aceasta informatie pot continua sa fac circuite pe baza lui. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 @hspinache refuz sa cred ca un utilizator vechi asa ca tine nu pricepe un concept atat de simplu al functionarii unui integrat dedicat comutatiei, in speta UC384x...Asadar, analizand schema bloc interna se observa:-Un oscilator ( din cate am inteles chiar este in genul celor de la 555 ) a carui frecventa este comandata la pinul 4 de catre valorile RT si CT si care va fi intotdeuna fixa ( sau cel putin asa ar trebui sa fie );-Un amplificator de eroare ( Amplificator Operational ) cu intrarea inversoare la pinul 2 si iesirea la pinul 1, intrarea neinversoare este conectata intern la o referinta fixa de 2,5V, acesta realizeaza stabilizarea/reglajul tensiunii;-Un comparator cu o intrare la pinul 3, acesta face limitarea de curent puls cu puls;-Un modul de comanda a PWM-ului, in functie de tensiunea primita de la comparator acesta este cel care stabileste latimea impulsului ( umplerea ) fara insa a influenta si frecventa. Spre exemplu sa zicem ca ai o frecventa de 50Khz, perioada ( adica un ciclu complet ) este in 20uS, acuma acel "modul" controleaza cat din acest timp iesirea din pinul 6 sa fie pe ON ( High ) si cat pe off ( Low ), de exemplu umplere 50% inseamna teoretic ca 10uS din acea perioada pinul 6 este on si 10uS este off, 40% umplere 8uS on si 12uS off.. etc. Frecventa insa nu este influentata penca aceasta umplere se raporteaza intotdeauna chiar la ea ( frecventa de la oscilator );-In UC mai este un etaj totem poll de iesire;-O referinta;-Un comparator cu histeresis la alimentare;Daca inca ai nelamuriri intreaba, daca imi este in competenta o sa raspund. Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2013 ok; am inteles ; dar:-daca u3843 accepta pilotare etaje finale cu pmos-daca are esire totem poll Atunci de ce sa mai folosesc TC4420 ? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Penca UC384x suporta un curent de varf de +/-1A, in timp ce TC4420 spre exemplu merge pana la 6A ceea ce se traduce in posibilitatea comandarii mult mai eficace a mosfetilor, chiar si a celor cu Ciss mai mare. Apoi UC384x nu poate comanda direct un PMOS, ci trebuie un etaj inversor intermediar, driverele din gama TC sunt disponibile si inversoare si neinversoare. Oricum asa cum am zis, alegerea bineinteles ca iti apartine. Link spre comentariu
spinach Postat Octombrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Am inteles; pentru inversor ce este bine : -sa se folosesca TC4423-sa se folosesca un transistor si tc4420 Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Direct driver TC inversor, e cel mai bine si eficient asa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum