Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caracterograf

RockDok

Postări Recomandate

Exista si solutii in care datele se citesc de catre un laptop (RS232, USB) si se prelucreaza acolo realizandu-se si afisarea datelor numeric si grafic... Am vazut un asemenea model in functiune care avea o "unitate de baza" cuplata la calculator si la aceasta unitate se conecta o cutiuta cu un soclu de tub electronic de un anumit tip. Erau totatatea cutiute cate tipuri de socluri erau... Regleta prin care se cupla cutia mare cu cea mica avea vreo 10-12 pini...Calculatorul avea o baza de date si comanda un convertor sau mai multe (?) de tip DA iar datele erau citite dintr-un alt convertor AD. In orice caz un sistem foarte elaborat si cu rezultate pe masura. Desi, respectivul mi-a spus denumirea modelului nu l-am mai cautat pe net...

Link spre comentariu

Exact acesta este modelul la care lucrez. Soclurile vor fi fixate fiecare pe cite o bucata de cablaj de, sa zicem, 100x100mm iar pe laterale jack-uri tata, cu acestea se conecteaza la unitatea de masura. Am ales LPT pentru comunicarea cu PC-ul fiindca este cel mai utilizat port pentru automatizari hobby. Usor de programat si de interfatat. Patru convertoare D/A controleaza cele patru surse Ua, Ug2, Ug1 si Uf. Modulul de citire al tensiunilor este detaliat mai sus.

Link spre comentariu

@RockDok,interesanta metoda ta de a citi datele de pe afisaj.Cred totusi ca folosind un µc,egal PIC sau Atmega,in care gasesti mai multe A/D converter,ar fi mai usor.Singura problema e softul.In plus mai ai nevoie si de Ia.Uite aici catometrul lui Helmut Weigl,cred ca_l stii:

http://www.roehrentest.de/hardware.html

sau asta:

http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3.html

Din pacate pe site_urile nemtzesti nu e inca nici o discutzie despre interfatzarea cu PC_ul a unui catometru,poate si pt faptul ca lampile si µcontrollerele sunt 2 domenii diferite.Inca n_am vazut vreun tip sa le stapaneasca pe ambele,ori lampi si analogic,ori µC si digital.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru link-uri. Soft-ul absolut nici o problema, nici pentru PC nici pentru uC. In cazul meu, a folosi un uC pentru vinturarea citorva octeti din stinga in dreapta este precum a sparge nuci cu un microscop. As folosi uC daca as renunta la PC si as vrea sa afisez grafica pe un monitor inclus in caracterograf. Chiar si in cazul utilizarii uC ar fi cam greu sa folosesc direct intrarile de conversie A/D pentru masurarea Ia, Ig2, Ig1. Aici intervine canibalizarea voltmetrelor digitale.Am atasat schema pe care am testat conversia D/A, trebuie sa modific intrarea digitala astfel incit pentru 0x00 la intrare ( lipsa "semnal") sa am Uminim la iesire, rezistentele pull-up (R14-R22) le voi transforma in pull-down, in emiterul tranzistoarelor din optocuploare.

Link spre comentariu

Interfata LPT, in loc de uC un 4514 si 5x4073. Protocol absolut simplu. unul dintre avantajele acestui mod de abordare este faptul ca se poate dezvolta independent fiecare modul. Schema nu este chiar complecta, trebuie verificata dar arata foarte bine principiul de functionare.

Link spre comentariu

O idee buna pentru designul soft-ului. Pina acolo trebuie sa fac o interfata de test pentru comunicarea pe LPT si un programel penru setare/citire date. Abia astept sa-mi dezruginesc neuronii intr-un BorlandC++ 7.In schema modulului Ua, din pacate usor gresita, voi inlocui cele doua CD4009UB cu una bucata ULN2803. Mai interesant va fi modulul Ug1 care va trebui sa aiba 3 setari -/0/+. Inversatrea polaritatii si aducerea directa la 0V o voi face cu niste microrelee. Inversare de polaritate si pentru Uf, importanta pentru observarea caracteristicilor in cazul catodului cu incalzirie directa, cu sau fara priza mediana.

Link spre comentariu
:offtopic2 ...e interesant Roe Test v7,doar piesele,fara carcasa,costa in jur de 1.000€ la care se adauga o saptamana de munca sau mai mult.Cred ca ajunge la 2-3 mii ..in final.Pe langa asta nu ai nici o garantzie,placile si µP fiind vandute sub forma de kit.Un µP programat costa 80€ iar modificari nu se pot face deoarece nu mai corespund cu programul din PIC sau softul din PC, acces la codul sursa avand doar H.Weigl.Tipul,in schimb,este foarte promt,mi_a raspuns la mail in mai putzin de o ora si intentzionat i_am trimis mail_ul de pe adresa privata unde apare numele in clar...si nu suna ,,nemtzeste''.Sorry pt off_topic.
Link spre comentariu

Postez schema pentru testearea comunicarii LPT in configurare SPP. In schema anterioara erau niste greseli de conectare. De asemena pinul 18 (+5V PullUp) este gindit doar pentru 20mA, in mare parte consumati pe R2-R19. Ce ramine nu ar fi bine sa fie folositi pentru legarea unul LED asa ca prezenta +5V PullUp este semnalata printr-un buffer.

Link spre comentariu

Am fost obligat sa refac schema si cablajul pe motiv ca PC-ul nu "scoate" +5V prin cablul LPT pentru scopuri private cum ar fi aprins de LED-uri sau alte timpenii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări