THOMAS Postat Octombrie 26, 2013 Partajează Postat Octombrie 26, 2013 O sursa vintage cu tuburi electronice cu performante excelente,iar schema este simpla,simpla,simpla... La 380V out si un consum de 200mA pe sarcina riplul este nemasurabil iar la 100V/200mA riplul este de 0.2mV si asta cu trei tuburi in paralel ordinare adica 6P3S-E pentru regulatorul serie.Tubul EF80 isi face treaba cu brio in amplificatorul de eroare,iar montajul in sine nu "pretinde" cine stie ce reglaje sau alte "filozofii electronice" in ceea ce priveste traseele de masa.Montajul poate fi realizat in stil clasic punct cu punct sau i se poate face un circuit imprimat. Recomand cu incredere aceasta sursa pentru echiparea unui laborator.Sursa va functiona cu credinta ani de zile fara sa se strice nimic,suporta multe maltratari chiar SC de ordinul zecilor de secunde.Bineinteles ca se poate imbunatati cu un montaj de protectie pentru SC,pentru supratensiune nu prea ar fi cazul,este cam greu sa se strapunga un tub din regulator intre anod si catod (!!!). Schema originala a fost proiectata cu EL34,insa nu cred ca merita sacrificiul unor astfel de tuburi,6P3S-E este BETON in aceasta aplicatie,credeti-ma ! Mai jos aveti schema,cateva poze si cam atat... Acest proiect il gasiti aici http://www.jogis-roehrenbude.de/ cu mai multe comentarii si detalii de constructie,e un lucru nemtesc pana la urma!!! Designul interior/exterior tine de gustul fiecarui constructor si mai cred ca un lampar,chiar acum in epoca surselor extrem de moderne simple si performante cred ca ar trebui sa detina o astfel de sura,tuburile nu pot sa functineze bine decat alimentate tot de tuburi,...am glumit! "Cutia" din pozele de mai jos nu a dat gres niciodata,chiar daca-i mare si urata. Link spre comentariu
300B SE Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 Multumesc domnului Lazaroiu pentru aceasta schema! Il rog - in masura in care are timp - sa modifice (recalculeze) schema pentru urmatoarele tuburi: Tuburi regulatoare - Gu50As inlocui tubul ef80 cu 6e6p -e (sau 6j11p-e)Inca odata multumesc! Link spre comentariu
carageae Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 Faina schema...desi cred ca va trebui sa mi-o redesenez, nu prea ma prind de ce e facuta asa alimentarea aia suplimentara pt. G2...Daca ar fi ceva de inlocuit, eu as scapa de infasurarea de G2 si as adapta schema pt. 6N13S la iesire, cred ca 4 triode din alea - 2 tuburi - ar face o treaba la fel de buna si mai simplu...Un transformator de alimentare de Temp sau Rubin, cu legarea in serie a infasurarilor de tensiune mare si dublare de tensiune cred ca ar fi numai bun pt. proiectul asta, asa cum e, fara rebobinare. Infasurari de filament stiu ca la Temp sunt multiple, si de curent destul de serios...sunt multe lampi acolo....Daca n-o sa mi-o ia altcineva inainte, cred ca pe viitor o sa-mi fac si eu asa ceva...o sa spun atunci ce si cum am folosit.As folosi in loc de acel zener si un tub stabilivolt, am inteles ca au deriva termica mica si cred ca la o solicitare medie e destul de cald in cutia aia... Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 N-aş zice că 6n3c-E e un tub ordinar. Doar e echivalentul lui 5881. E cam păcat să fie chinuite acolo, vorba colegului de mai sus, GU50 şi-ar găsi şi ele o utilitate în sfîrşit. Dar numai 2 bucăţi. Link spre comentariu
carageae Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 De acord, dar si alea sunt relativ scumpe, plus ca soclurile sunt si mai scumpe...dar socluri octale si 6N13S se gasesc la un pret mai mic...evident, daca nu altereaza calitatea montajului...cred ca si un singur 6S33S ar putea fi pus acolo...ideea e daca se pot folosi triode ca element regulator - sincer nu stiu de ce, sau ce aduce in plus G2 in schema de regulator de tensiune...plus ca renuntand la o infasurare suplimentara s-ar simplifica si montajul. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 27, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2013 @zal Am spus "ordinar" nu in sensul negativ,sens rau al cuvantului ci in sensul strict al dictionarului:"ORDINÁR, -Ă, ordinari, -e, adj. 1. Obișnuit, normal; de rând, comun." @carageae Sursa nu se incalzeste,temperatura in acea cutie nu depaseste 60*C. Utilizarea unor tuburi stabilovolt,stabilizatoare cu gaz strica prformantele de stabilitate ale sursei,un stbilizator cu gaz nu se poate compara cu un zener. Utilizarea ca elemente regulatoare serie a triodelor de tipul celor menionate de dv.nu cred ca s-ar comporta bine atunci cand vom avea pe intrare in regulator o tensiune de +600V,iar la iesire vom avea nevoie pentru anumite aplicatii o tensiune de 80V...100V,deci pe acel tub va cadea restul tensiuni de 500V...520V,fiti sigur ca am incercat aceasta varianta si nu am fost multumit.Se pot realiza surse cu astfel de tuburi pentru anumite aplicatii cu tensiuni fixe,dar nu pentru un laborator unde dorim sa avem "acces" la tensiuni reglabile intr-o gama mai larga.Rezistenta interna a unei pentode de tipul EL34 sau a unei tetrode de tipul 6P3S-E este cu mult mai mare comparativ cu al unei triode din seria celor amintite de dv.Pentru Ug2 este recomandat sa avem o sursa separata tocmai pentru a nu fi afectata stabilitatea tensiuni la iesire odata cu variatia instantanee a curentului prin sarcina ce utilizeaza tensiunea anodica. Intr-adevar,triodele mentionate sunt proiectate pentru astfel de regulatoare serie,dar tensiunea pe ele nu ar trebui sa depaseasca 220V...300V,parerea mea. Ca fiabilitatea ce pot sa spun (!?) sursa propusa de mine are o varsta ce o depaseste cu mult pe a multor colegi de pe acest forum,schema a fost realizata in cateva exemplare iar in decursul anilor problemele aparute au fos zero. Cu rezultate foarte bune se pot face cateva modificari si putem folosi ca tuburi regulatoare cele din BO; E(P)L500(504),cu patru tuburi in paralel putem asigura un curent de 500mA fara probleme. Incercati varianta originala si veti fi foarte multumit,chiar cu un singur tub EL34 sau 6P3S-E,bineinteles pentru un curent mai mic in sarcina,75mA...100mA. Link spre comentariu
allexx1968 Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Salutare.As avea o intrebare pentru domnul "lazaroiu",sau altcineva dintre cei cu experienta.Oare pe ansamblu nu creste consumul prea mult cu o asemenea sursa?Este o varianta full-tube bineanteles si e de admirat,dar ma gandesc la un lucru,doar automentinerea sursei va consuma cel putin cat un canal al unui amplificator.Asta inseamna un transformator mai maresi implicit mai greu.Spor tuturorAlex Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Cred că se vrea doar a fi sursă de laborator, sau de atelier, cum vrem să-i spunem, nu o sursă definitivă a unui montaj cu lămpi. Cu ea facem probe. Link spre comentariu
romicap Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Nu cred ca exista cineva care sa introduca o asemenea sursa intr-un amplificator!Mai degraba priviti sursa ca pe o ,,scula,, de laborator (atelier),numai buna pentru probe. Link spre comentariu
carageae Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 OK, eu astept cu interes modificarile pt. PL504 si articolul original de pe site-ul lui Jogis...probabil voi "potrivi" 2-3 transformatoare in locul celui din schema...sau ma ambitionez sa bobinez unul...mai am un traf. de Rubin si poate il adaptez. Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 28, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Tot o sursa de laborator foarte interesanta si usor de realizat gasiti aici,cu toate amanuntele pentru pentru realizarea practica : RIM-Universal-Netzgerät (1961) ...sau pentru schema de la inceputul topicului : RIM-Baumappe "Stabilisiertes und regelbares Anodenspannungs-Labornetzgerät NE 400" Copiati ce este in germana si cautati cu google,va duce direct la proiectul respectiv. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Tot o sursa de laborator foarte interesanta si usor de realizat gasiti aici,cu toate amanuntele pentru pentru realizarea practica : RIM-Universal-Netzgerät (1961) ...sau pentru schema de la inceputul topicului : RIM-Baumappe "Stabilisiertes und regelbares Anodenspannungs-Labornetzgerät NE 400" Copiati ce este in germana si cautati cu google,va duce direct la proiectul respectiv. Pt ca tuburile regulatoare sa nu fie solicitate atunci cind caderea de tensiune este prea mare pe ele se poate intercala un balast sub forma unui bec cu incadescenta comutat corespunzator cu referinta de tensiune, aproximativ ca in schema postata sau mai exista o metoda ce comuta tensiunea alternativa din secundar la jumatate... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 D'acord cu..... Caragea, Pl-urile (500,504,36....) ar fi mai indicate pt acasta aplicatie ...in rest vorb'aia: mai mult vaccum tube si mai putin siliciu daca vrem sa ne'ncadram in titlu Link spre comentariu
d2134 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 nu prea ma prind de ce e facuta asa alimentarea aia suplimentara pt. G2...Daca ar fi ceva de inlocuit, eu as scapa de infasurarea de G2explicatia e simpla:http://www.pmillett.com/HV_bench_supply.htmWhy not triodes, you ask? The benefit of pentodes (with a floating screen supply, tied to the cathode, by the way) is that they can operate with very low voltage drop across them, lower than the big pass tube triodes. Of course you could do this with triodes, but the maximum output voltage would be reduced.Sau mai pe romaneste: puterea disipata pe tubul de reglaj serie e mai mica daca e folosit in mod pentoda. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum