Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impendanta unei antene

MaesTTro

Postări Recomandate

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MaesTTro

5

• validae

2

• PINTI

2

• Relav

1

Top autori în acest subiect

Acel dispozitiv este o punte de masurare a impedantelor pentru antene. Se conecteaza un generator de inalta frecventa la intrarea in punte si la iesire trebuie montata o rezistenta de precizie cu valoarea de 47-56 Ohmi pentru calibrare. Reglezi apoi potentiometrul de echilibrare a puntii pana cand indicatia milivoltmetrului va fi zero.In acel moment puntea este echilibrata si pozitia potentiometrului va corespunde valorii impedantei de 47 Ohmi de exemplu. Se repeta calibrarea cu alte valori de rezistenta cunoscute (56 Ohmi) si se echilibreaza puntea din nou, notand pozitia potentiometrului pe o scala in Ohmi. Nivelul de iesire al generatorului de semnal HF trebuie sa fie de minim 1,5V, preferabil mai mare (maxim 3V).

Link spre comentariu

Dupa cum am spus, ai nevoie si de un generator VHF cu frecventa reglabila in afara de aceasta punte de masurat impedantele. Conectand la intare generatorul VHF si la iesire antena masurata, se poate inclusiv acorda antena pe o anumita frecventa data. Daca ai probleme cu traducerea, incearca cu Google translate.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

@validae a dat un raspuns foarte complet. Tin sa fac si eu o precizare: potentiometrul trebuie sa fie de o calitate foarte buna si nu trebuie sa fie bobinat. Practic el este piesa cea mai importanta a intregului aparat. In legatura cu elicopterul, nici eu nu m-am prins.

Link spre comentariu

Vorbesc din experienta si nu din traduceri de pe GOOGLE. Am realizat aceasta punte si am avut probleme cu acest potentiometru. Dupa multe incercari, in final am gasit un potentiometru de tip ALP. CER.. de care am fost foarte multumit. Merge excelent.

Link spre comentariu

@validae a dat un raspuns foarte complet. Tin sa fac si eu o precizare: potentiometrul trebuie sa fie de o calitate foarte buna si nu trebuie sa fie bobinat. Practic el este piesa cea mai importanta a intregului aparat. In legatura cu elicopterul, nici eu nu m-am prins.

Despre potentiometru spuneti corect, trebuie sa fie non-inductiv , astfel valoarea impendantei masurate nu va fi atit de exacta
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări