Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punte control potentiometru motorizat se comporta ciudat

atupi

Postări Recomandate

Salutare,

poate reusiti sa ma lamuriti de ce se comporta asa aiurea aceasta punte cu care controlez un potentiometru motorizat prin intermediul unui uC si o telecomanda.

Motorul de la potentiometru este de 4,5V iar puntea am alimentat-o initial la 6V, gandindu-ma ca 6V minus caderea pe 2 tranzistori este ceea ce-mi trebuie insa am obtinut 4V in gol si 3,5V pe motor in sarcina.

Am ridicat cu 1V tensiunea de alimentare a puntii dar tensiunea la bornele motorului a ramas neschimbata.

Aveti idee unde e greseala, ce trebuie facut sa pot avea si eu 4,5V in sarcina pe motor pentru ca se invarte ca ochiul mortului.

Multumesc !

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• atupi

6

• technomate

4

• vcdec

2

• svm86

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Aveti idee unde e greseala, ce trebuie facut...Posted Image

Degeaba mariti tensiunea de alimentare a puntii. Tensiunea e limitata de tensiunea de iesire a controllerului. Tranzistorul dinspre masa se satureaza, cel dinspre plus nu. Ce tensiune aveti în bazele lui T5 si T6? Eventual reduceti R8, R10 (în limitele permise de controller). Daca la 4,5V motorul se învârte încet, nici la 5V nu va fi mult mai rapid.
Link spre comentariu

Motorul este proiectat sa fie alimentat la 4,5v si in sarcina am pe el 3,7VNu stiu ce tensiune am in bazele lui T5 si T6 dar presupun ca sunt 5v, va trebui sa masor.@technomate: maximum current 100mA pentru motor

Link spre comentariu

Dupa cum am spus mai sus etajul de pe alternanta pozitiva e pe post de repetor de tensiune .Indiferent cu cat vei alimenta modulul , daca controllerul scoate 5 volti vei avea 5-2Vbe .In emitor se repeta tensiunea din baza -Vbe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări