atupi Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Salutare, poate reusiti sa ma lamuriti de ce se comporta asa aiurea aceasta punte cu care controlez un potentiometru motorizat prin intermediul unui uC si o telecomanda. Motorul de la potentiometru este de 4,5V iar puntea am alimentat-o initial la 6V, gandindu-ma ca 6V minus caderea pe 2 tranzistori este ceea ce-mi trebuie insa am obtinut 4V in gol si 3,5V pe motor in sarcina. Am ridicat cu 1V tensiunea de alimentare a puntii dar tensiunea la bornele motorului a ramas neschimbata. Aveti idee unde e greseala, ce trebuie facut sa pot avea si eu 4,5V in sarcina pe motor pentru ca se invarte ca ochiul mortului. Multumesc ! Link spre comentariu
svm86 Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Ai incercat doar cu tranzistori NPN? asta poate te ajuta http://www.robotroom.com/BipolarHBridge.html Foloseste un driver dedicat: L298N sau altceva echivalent. Link spre comentariu
vcdec Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Parerea mea, folositi un L293B si scapati de atatea lipituri si probleme! Este driver pt 2 motoare (punte H)! Link spre comentariu
atupi Postat Octombrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Vreau sa pastrez configuratia dat fiind ca este un cablaj industrial de buna calitate. Nu vreau sa improvizez. Link spre comentariu
vcdec Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 OK, dar schema cu NPN-uri de unde e "improvizata"? Pt ca nu are cum sa mearga fara PNP-uri...??? Link spre comentariu
atupi Postat Octombrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Merge f bine asa cum se vede in schema cu limitarile prezentate in prima postare. Asa arata montajul finalizat: Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Aveti idee unde e greseala, ce trebuie facut...Degeaba mariti tensiunea de alimentare a puntii. Tensiunea e limitata de tensiunea de iesire a controllerului. Tranzistorul dinspre masa se satureaza, cel dinspre plus nu. Ce tensiune aveti în bazele lui T5 si T6? Eventual reduceti R8, R10 (în limitele permise de controller). Daca la 4,5V motorul se învârte încet, nici la 5V nu va fi mult mai rapid. Link spre comentariu
technomate Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Salut ,ce curent cere motorul ? Link spre comentariu
atupi Postat Octombrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Motorul este proiectat sa fie alimentat la 4,5v si in sarcina am pe el 3,7VNu stiu ce tensiune am in bazele lui T5 si T6 dar presupun ca sunt 5v, va trebui sa masor.@technomate: maximum current 100mA pentru motor Link spre comentariu
technomate Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Pai ajunge in sarcina 3.7 pentru ca etajele se comporta ca repetoare de tensiune pentru alternanta pozitiva .Sunt 2 jonctiuni baze emitor la T1 +T5 deja deci aprox 1.3 Volti . Link spre comentariu
atupi Postat Octombrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Asta am spus si eu la inceput, alimentand la 6V minus caderea pe 2 tranzistori ar tb sa am 4,7v dar nu este asa. Am crescut tensiunea de la 6V la 7V si tot 3,7V masor in sarcina. Link spre comentariu
technomate Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Din pacate trebuie sa masori tensiunile pe motor+ si motor- fata de gnd ca sa stim care cale pierde tensiune . Link spre comentariu
atupi Postat Octombrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Functie de sensul de rotatie am 3,6v pe + respectiv - motorului. Link spre comentariu
technomate Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Dupa cum am spus mai sus etajul de pe alternanta pozitiva e pe post de repetor de tensiune .Indiferent cu cat vei alimenta modulul , daca controllerul scoate 5 volti vei avea 5-2Vbe .In emitor se repeta tensiunea din baza -Vbe. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum