Vizitator Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Va rog sa-mi spuneti daca puteti si doriti in cazul unei scheme electrice sa spunem al unui circuit basculant astabil minusul il pot considera masa ? Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 In cazul prezentat de tine ,da. Link spre comentariu
__farad__ Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Nu in orice montaj minusul este si masa. Masa poate fi si la plus sau la jumatatea valorii tensiuniidintre plus si minus (cazul alimentarii diferentiale, cel mai des intalnita la amplificatoarele audio deputere). Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 ^Subscriu la cele spuse de @__farad__, ideea de "minus" nu trebuie confundata permanent cu "masa". Conceptul de masa ( Gnd in engleza ) se refera la un punct de referinta pentru tensiunile din circuit, un punt cu potential teoretic 0 la care se defera toate tensiunile din acel circuit; retineti am zis circuit si nu montaj/dispozitiv, si asta pentru ca intr-un montaj pot exista si 2 puncte de masa diferite, spre exemplu o masa flotanta, adica diferita de masa principala, un exemplu ar fi sursele in comutatie semipunte care se folosesc de asa ceva pentru comanda tranzistorului de sus, si exemplele pot continua. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 Pe vremea mea "+" era masa! (era Ge la putere!). Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 Asa e, primele tranzistoare (bipolare) erau cu germaniu tip n, cu jonctiuni obtinute prin aliere cu indiu mai usor fuzibil (tip p). Rezulta tipul pnp, de unde plusul la masa in circuit. http://www.thevalvepage.com/trans/manufac/manufac1.htm Prin '72 la diploma m-am jucat cu "lipituri" de bilute de In pe placute de Ge din care rezulta un tranzistor de cativa mm sensibil la campul magnetic (!). Dumnezeu sa-l odihneasca pe Ion Munteanu care-si facea doctoratul pe tema asta. http://ebooks.unibuc.ro/Fizica/Munteanu ... IDULUI.pdf Link spre comentariu
Vizitator John Lemmon Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 un exemplu ar fi sursele in comutatie semipunte care se folosesc de asa ceva pentru comanda tranzistorului de sus. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum