Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

24v - 12v

Vizitator petgeo

Postări Recomandate

Vizitator petgeo

Buna ziua,Ma poate ajuta cineva sa-mi explice cum pot transforma din 24v in 12v? Am nevoie sa leg un ventilator de 12v la o sursa de 24v ... mi-a spus cineva ca pot folosi un rezistor de 4.7ohmi dar nu am nici o idee cum sa-l "instalez" , nu exista o solutie mai simpla "plug and play" ? Daca leg doua ventilatoare de 12v in serie rezolv problema si nu mai e necesara nici o modificare?Multumesc anticipat :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian_draghiescu

4

• Marian

3

• iuli09

2

• Ticu

2

Top autori în acest subiect

LM7812, este un regulator de tensiune in capsula T220 cu 3 pini, este foarte usor de folosit, este ieftinache si bine protejat, il vei fixa neaparat pe un radiator cat mai generos. Suporta fara probleme pana la peste 1A.

Link spre comentariu

Daca leg doua ventilatoare de 12v in serie rezolv problema si nu mai e necesara nici o modificare?

Da, dar numai cu condiţia ca cele două ventilatoaresă fie strict identice. Ventilatoarele având curenţinominali diferiţi şi/sau sarcini inegale (elice diferite)vor lucra dezechilibrat, unul din ele fiind subvoltat,iar celălalt dimpotrivă, supravoltat.Se poate utiliza şi un rezistor înseriat în circuit, dartrebuie cunoscut curentul nominal al motorului (pentrua calcula valoarea rezistorului şi puterea care se vadisipa pe acesta).Dacă motorul are o putere de câteva zeci de W,atunci căldura produsă de o rezistenţă (sau de oricealt element regulator serie) va fi apreciabilă.E vorba de un ventilator auto ?
Link spre comentariu

Mda, si uite cum sugestia mea cu 7812 este total in plus... ceea ce trebuia sa fac este sa intreb despre ce ventilatoare este vorba, in schimb am presupus ca ar fi ventilatoare din alea mici de pe la surse, numai ca realitatea nu trebuie deloc sa fie asa, deci morala: nu faceti ca mine :rade:

Link spre comentariu
Vizitator petgeo

Daca leg doua ventilatoare de 12v in serie rezolv problema si nu mai e necesara nici o modificare?

Da, dar numai cu condiţia ca cele două ventilatoaresă fie strict identice. Ventilatoarele având curenţinominali diferiţi şi/sau sarcini inegale (elice diferite)vor lucra dezechilibrat, unul din ele fiind subvoltat,iar celălalt dimpotrivă, supravoltat.Se poate utiliza şi un rezistor înseriat în circuit, dartrebuie cunoscut curentul nominal al motorului (pentrua calcula valoarea rezistorului şi puterea care se vadisipa pe acesta).Dacă motorul are o putere de câteva zeci de W,atunci căldura produsă de o rezistenţă (sau de oricealt element regulator serie) va fi apreciabilă.E vorba de un ventilator auto ?
Ventilatoarele sunt identice dar ar inseamna sa pun unul care va fi inutil ... ventilatorul este de carcasa PC :Viteza (rpm) 900±150~2200±10%Flux de aer (CFM) 22.6Consum de putere (W) 0.84Voltaj (V) 12
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări