Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PISTOALE DE LIPIT ROMANESTI

Postări Recomandate

La un magazin local a aparut un pistol de lipit cu transformator romanesc de un tip diferit fata de cel traditional Radioprogres.Astfel,ansa,tot o bucata de sarma de cupru,este prinsa in sistemul folosit de pistoalele de lipit chinezesti CHROME de 100 wati,cu doua piese filetate randalinate,iar secundarul si carcasa de plastic sunt complet asemanatoare cu cele folosite la acesta.Puterea inscrisa pe carcasa de plastic rosie la culoare este de 100 de wati.Stecherul e de tipul cu surub,nu injectat,cu un cordon de alimentare de aceeasi culoare alba.Din experienta voastra acest sistem de prindere al ansei e mai bun decat cel cu doua suruburi M2?Dar transformatorul de la cele chinezesti,cat rezista in comparatie cu cel romanesc Radioprogres?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tavi 84

9

• GEO 53 BN

4

• TESSLA

3

• dan-a2

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 1 lună mai târziu...

Pistolul de lipit romanesc cu carcase de ebonita neagra, era facut, daca nu ma insel si nu vreau sa gresesc,de Cooperativa Radio Progres-Bucuresti.Un produs romanesc foarte bun.Pacat ca nu se mai fac!!!

Link spre comentariu

Pistolul de lipit romanesc cu carcase de ebonita neagra, era facut, daca nu ma insel si nu vreau sa gresesc,de Cooperativa Radio Progres-Bucuresti.Un produs romanesc foarte bun.Pacat ca nu se mai fac!!!

Intradevar erau foarte bune dar trebuiau ferite de trintituri.La prima cazatura ,adio carcasa.Eu am schimbat vreo 3 carcase, pina mi-am facut o carcasa din textolit, pe freza.Mi-a luat o zi intreaga sa confectionez cele doua piese ale carcasei si sa se si potriveasca.Dar nu mai are moarte.
Link spre comentariu

Am vazut un pistol ca si cel prezentat in fotografie. Are un microintrerupator pentru pentru punerea in functiune."Proprietarul" se plingea ca se defecteaza foarte des acel microintrerupator.

Link spre comentariu

Confirm acest defect. Eu l-am rezolvat (elegant zic eu) prin montarea in locul intrerupatorului existent a unui intrerupator fara retinere, care s-a incadrat in locasul respect (a trebuit sa pilesc foarte putin). Daca intereseaza pe cineva, fac poze in weekend.

Link spre comentariu

Se mai fac, dar nu in carcasa neagra. Interiorul este acelasi. Asa arata:

Exact!Transformatorul seamana absolut cu cel vechi in carcasa de ebonita (anii 80).Am ambele variante.Niste scule de 100W foarte moderne/proaste ca si concept de prindere a ansei, (sper sa postez maine foto)...
Link spre comentariu

Si eu am adoptat metoda prezentata de @spitfire,nu dupa mult timp dupa ce am cumparat pistolul si mi se pare foarte buna.Motivul a fost distrugerea filetului din bara,filetul fiind de M3.O problema pe care am intimpinat-o frecvent, este oxidarea ansei la contactul cu bara de Cu din secundarul trafului.Oxidul face sa creasca rezistenta de contact si implicit timpul de incalzire a ansei.Pentru a elimina acest inconvenient,dupa confectionarea ansei,cu o lovitura de ciocan,aplatizez ansa in zona unde intra in contact cu bara din secundarul trafului,marind in acest fel suprafata de contact.Binenteles ca dupa aceasta oparatie, pilesc zona aplatizata ca sa fie curata pentru un contact cit mai bun.Se poate foarte bine si curata cu smirghel.Atentie :nu dati cu pila sau smirghel pe bara de Cu.Bara este nichelata tocmai ca sa nu se oxideze.Indepartarea nichelului duca la o oxidare mai rapida a barei si implicit la cresterea rezistentei de contact.

Link spre comentariu

/// Geo 53Exact.Foarte bine expusa problema.Personal, ansa se pileste putin pe suprafata de contact.Am o saiba "din aia" cu dinti intre secundar/capete si sarma/ansa.Un contact prost, se si "simte" cand lipesc......

Link spre comentariu

In cele din urma am cumparat ultimul pistol Radioprogres din oras cu 84 de lei.Erau doua bucati aparute la un magazin acum mai bine de 2 ani,iar una s-a vandut prin toamna.Din prima am inlocuit becul de 2,5 volti 0,2 amperi(cel de la pistolul luat in 2007 cu 70 lei si fabricat conform pliantului cu care a venit in 2006,era marcat SE,deci Steaua Electrica,ramas pe stoc probabil pana atunci)cu un bec Osram cu halogen de 2,8 volti 0,85 amperi,deoarece stiam ca se va arde relativ repede.Astfel,infasurarea pentru bec are o tensiune in gol de 2,5 Vca cu pistolul fara ansa si alimentat cu 213-214 Vca in primar.Deoarece cele doua spire ale secundarului pentru ansa au o tensiune in gol de 0,312 Vca in aceleasi conditii,rezulta ca secundarul pentru bec are 16 spire,iar rezistenta lui masurata e de 1 ohm.Cu becul original conectat,tensiunea scadea la 2,3 Vca,cam prea aproape de tensiunea nominala pentru o viata indelungata a unui bec de calitate uzuala.Initial am vrut sa pun un bec Osram de 3,5 volti 0,2 amperi dintr-o lanterna patrata First(fabricatie austriaca),insa lumina furnizata era prea slaba si un pic de iluminare a zonei de lucru mi se pare de folos.Cu becul halogen conectat,tensiunea scade la 1,83 Vca la un curent de 0.68 amperi iar puterea disipata termic de secundarul pentru bec de circa 0,5 wati mi se pare tolerabila,tinand cont de suprafata de disipatie disponibila.Transformatorul pistolului are o sectiune de 5,4 cmp,cu o grosime a pachetului de tole de 45 mm si tole de 12 mm latime.Al doilea lucru inlocuit imediat a fost sistemul de prindere al ansei.Astfel,am inlocuit suruburile M2 cu cap inecat,cu unele de aceleasi tip(tot romanesti recuperate)insa mai scurte.Cu ele am prins doua piese de alama filetate(din acelea dreptunghiulare,cu o gaura pentru conductor perpendiculara pe gaura strapunsa filetata,recuperate din interiorul intrerupatoarelor de lumina romanesti de tip vechi),pe care le-am strans puternic cu o cheie,insa fara a strica filetul.Astfel de piese sunt de alama simpla de obicei,insa eu am avut unele nichelate(probabil o serie mai veche din anii '60).In gaura filetata de pe partea cealalta am pus suruburi M2 din alama de tip foarte scurt(tot romanesti recuperate).Acum pot prinde conductorul ansei trecandul prin gaurile pieselor de alama si strangand suruburile M2 de alama,fara a mai fi nevoit sa fac acele "ochiuri" care se oxideaza.Ramane de testat in timp cat de bine va rezista sistemul.Momentan nu am o solutie de inlocuire convenabila a intrerupatorului,care s-a stricat repede la precedentul pistol(dupa cateva luni),insa ma voi ocupa si de asta cand va fi timpul.Pe cablul pistolului scrie Electroplast SA 07/2009,deci a fost fabricat intre anii 2009-2011.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări