Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tips&tricks utile in depanare!

soptea

Postări Recomandate

Defecte intermitente.Tv ul merge cand si cum vrea muschii lui.De obicei in cazul asta clientii ma incureajeaza: "Domnule,trebuie sa fie vorba de o piesa care atunci cand se incalzeste nu mai face contact!" :smt021 IMHO poate fi vorba de : lipituri ( in ultima vreme prefer sa lipesc toata zona suspecta decat sa mi stric ochii) sau orice componenta cu un viciu intern.Am gasit si diode,si tranzistori si cuarturi si integrate cu manifestari intermitente.Odata am pus un client sa puna de 2 ori un integrat in frigider ca sa fiu sigur ca e de la el,era un TDA3571 de la un Philips mai vechi care desincroniza in primele minute. Sunt printre cele mai frustrante defecte,bine ca nu apar chiar in fiecare zi :prayer: NextAuzisem ca parca ar fi pe la Vitacom niste spray uri care racesc piesele instantaneu,dar nu am avut ocazia sa pun mana pe asa ceva

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• soptea

13

• mircea626

8

• Tavi

7

• lulu07

2

Top autori în acest subiect

Soptea,desi,nu mai are importanta,PCL85=PCL805,era tri oda+pentoda cadre,PCL86 era pe sunet,iar in loc de final sunet PL84 rezistenta de 1k intre 2si7.Primul tv.color cu lampi pe care l-am facut(la un hotel ,intr-o excursie la rusi),imens,greoi,50-60kg,nu avea G2.Cu ceion "chimic"si scuipat a fost rezolvat.Vedea groaznic fata de ce avem acum pe piata.Vremuri de mult apuse.

Link spre comentariu

daca tot zici de "lampa fin de sunet ( PCL 85 ) AIA ESTE DE CADRE, CEA DE SUNET ESTE PCL86 SI PL84. PL 84 SE POATE INLOCUI CU PY 88 DIRECT, IAR IN REST MAI PUTIN PL500 ORICE LAMPA SE POATE ADAPTA CU ORICE AI LA INDEMANA- EXEMPLU PFL200(VIDEO) SE POATE PUNE EF183-184..., DOAR SA-I FACI CONFIGURATIA PIN CU PIN :snakeman:

Link spre comentariu

Cum sa faci un tv atunci cand nu ai schema Acum in epoca internetului cam greu sa nu gasesti o schema ,daca ai putina rabdare,dar cand am inceput eu depanarea cine avea cateva scheme era privit cu respect,ceva de genul cum ar fi sa ai relatzii in ziua de azi.Anyway,poate prinde bine cuiva.Problema cu un tv la care nu ai schema este "orientarea in teren",de unde sa l incepi.Ideea este ca un tv are cam 20 de blocuri,CARE NU SUNT IDENTICE.Bun,daca nu sunt identice,inseamna ca sunt diferite.Si prin ce sunt diferite?Pai tocmai prin componentele care sunt SPECIFICE fiecarui bloc in parte.Ce are un etaj si nu are altul? EX:Filtru de suprafata-cale comuna filtru de 5.5 mhz - cale de sunet radiator- integrat final sunet/cadre /stabilizator cuartzuri-procesor,teletext,decodorMai departe se poate cauta un datasheet pentru integratul din zona suspecta sau pe intuitzie,dupa cazBafta,Radu

Link spre comentariu

Cum abordezi depanarea?Simplu,ca si cum ai avea schema,fara sa o ai.Ideaa postului era cum sa te acomodezi cu tvul in lipsa schemei acestuia.Personal m am folosit mult de cele doua volume de circuite integrate folosite in tv aparute la Teora sau cautam in schemele avute integratul pe care il cercetam. Cat despre abordarea propriu zisa a unei depanari,in postul urmator.Bafta,Radu

Link spre comentariu

E meci cu Steaua si cum nu ma omor dupa fotbal mai bine mai scriu un post.Azi despre reglaje,sa le luam in ordine.-cel mai important este reglajul alimentarii,pentru ca si defectele cele mai grave se datoreaza unei tensiuni marite de alimentare(in primul rand uzura tubului).Se ajusteaza conform cu valoarea specificata pe placa sau in schema,de obicei pe o imagine cu o stralucire medie.Daca nu avem niciuna din aceste informatii,ne orientam dupa tensiunile condensatoarelor electrolitici de pe iesire sau dupa valorile tensiunilor recuperate din trafo linii(de ex valoarea alimentarii etajului final video este maximum 200 V). O tensiune prea mare de alimentare are ca rezultat o imagine marita pe orizontala,una prea mica are efect marirea pe verticala si micsorarea pe orizontala.Calea de semnal:-intarziere RAA :se regleaza(semireglabilul sau din service) pana apar purici si apoi usor inapoi pana imaginea ramane curata-CAF :smecheria cu caful este ca exista un punct in timpul reglajului pentru care tensiunea variaza repede functie de acord.Tocmai asta era si dificultatea,cautand punctul pierdeai postul.Cand ma manca undeva sa fac reglajul asta de obicei foloseam un potentiometru cu care reglam imaginea sa fie optima si apoi ma jucam linisit cu bobina.La reglajul asta se aplica f bine o lege a lui Murphy(90 % din rezultate se obtin in 10% din timp,iar restul de 10% in 90 % din timpul alocat),daca te multumeai cu rezultate acceptabile era bine,daca vroiai perfectiune faceai spume si iti lua 2 zile :rock: -sunet:reglaj bobina 5.5/6.5 mhz:se regleaza la un nivel cat mai mic al semnalului(fie scotzand usor antena fie decaland usor de pe post) astfel incat sa se obtina un sunet cat mai bunNext

Link spre comentariu

Etajele video:decodor,luminanta,matrice,final video. Prin decodoare nu am mai bagat surubelnitza de ani buni,era un loc unde faceai un scurt si roteai de un trimer pana culorile erau aproape stabile pe ecran.In acel moment frecventa libera a oscilatorului local este corecta.Un reglaj mai uzual este cel al punctelor de alb si negru,necesar mai ales datorita uzurii tubului cinescop.Reglajul de alb,dupa cum si numele,se efectueaza astfel incat sa se obtina un alb cat mai corect,pe o imagine cat mai luminoasa,cu saturatia la minimum.Practic prin actionarea celor doua reglaje se modifica AMPLITUDINEA celor doua semnale (rosu si albastru) astfel incat sa se obtina un balans corect al celor trei culori pentru nivelele maxime. Pentru reglajul de negru de obicei dau la minim stralucirea si contrastul,si din cele trei reglaje incerc obtinerea unui negru cat mai "negru".Dpdv practic,cele trei reglaje modifica punctul de functionare IN CURENT CONTINUU al etajelor finale video.Daca imaginea este redata corect alb/negru in cele doua extreme (imagine luminoasa/intunecata),atunci va fi redata corect si in punctele intermediare.Next

Link spre comentariu

CAF la sasiu de kotron..... :axe: " las' ca ma las eu de meseria asta"......"cum scot eu banii cu pacostea asta?!!!"......cate zile mo inbatranit tipul asta de tv?!!!!!! :smt005 :smt005

q104 r115 si116 :smt003
Link spre comentariu

Baietii care au scris mai-nainte de inlocuirile PCL85-PY88....fara suparare ...1. cred ca v-ati apucat tarziu de meserie sau2. ati gasit ceva confuz pe internet sau3. habar n-aveti de ceea ce scrietiPCL85- trioda - pentoda finala cu filament la 300mA - se fol ca ampl cadrePCL86 -trioda pentoda finala cu filament la 300mA -ampl sunet, impreuna cu PL84 ( pentoda finala )PY88-dioda de recuperare IT ( 6KV )cu filament la 300mA- asta poti sa o inlocuiesti cu mai multe diode BA159 inseriate, plus rezistenta pe filamentAm reparat tv-uri H1, H2 si chiar din primele modele ( rotactor ) cand eram prin scoala generala;am modificat ( de curiozitate sau de nevoie ) etaje de cale comuna ( AFI I+S, selector , baleiaj vertical, sunet ) pentru astfel de echip. pentru interesati care doresc sa faca modificari in astfel de receptoare TV, va stau la dispozitie ( in limita timpului ), desi cred ca sunt istorie.Iar in ceea ce priveste scurtcircuitul intre catod si masa cu rezistenta pentru a afla daca TK e OK, cred ca va dati seama ca puteti distruge transf. de linii respectiv BO sau chiar tubul. La anumite modele nici nu se poate fac acest lucru, pentru ca la cresterea curentului de fascicol, intra protectia in functiune.Ar mai fi multe de zis, dar ma rog...timpul e scurt

Link spre comentariu

Cred ca nu am mai pus mana de vreo 10 ani pe un tv pe lampi,dar tin bine minte ca una dinte lampile de pe sunet (parca pentoda) merge direct inlocita cu un PY.Smecheria mi a aratat o unul care se pricepea chiar mai putin decat mine.Ideea postului era ca uneori se pot gasi si rezolvari "miraculoase",ca de actualitate nici nu mai poate fi vorba.Cat despre prudenta ta de a verifica tubul in maniera propusa,imi aduce aminte de alt prietem,de asta data mai avansat ca mine la vremea respectiva,care se mira ca am curajul sa decuplez bobina de linii la un tv alb negru,pentru ca se temea ca se arde finalul de linii,pentru ca asa scria in cartzi.Nu se arde ninika,decat numai o limita pe care ne am fixat o singuri,ca "asta nu se poate". Si da,este posibil sa intervina protectia de fascicul,dar pentru o fractiune de secunda tot se poate vedea pe ecran daca tubul emite ceva. Toate trick urile care le am postat eu formeaza un fel de "poor man tricks",depanarea adevarata se face in atelier,cu scule adevarate si cu manualul de service in fatza.Bafta,Radu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări