Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impedanta CD PLayer auto - diff

Vizitator CMC

Postări Recomandate

Salut!

Sunt un nou membru al acestui forum si cam necunoscator - va rog nu aruncati cu pietre. :tonqe:

Am cumparat un CD Player auto blaupunkt ACD 9431 de la cineva si apoi am cumparat si 2 difuzoare (pe 2 cai) cu impedanta de 2ohmi fiecare (impedanta rezultata prin legarea in paralel pe fiecare difuzor pe 2 cai a cate 2 difuzoare de 4ohmi - unu; "de bas" si un TW).

Apoi m-am gandit sa masor impedanta la iesire a CD Playerului, asa ca a venit cineva la mine cu un aparat de masura ca asta

Posted Image

si a masurat.

Pe scala "normala" indica 1 (se pare ca depaseste valoarea maxima pe care o poate masura) asa ca a trecut pe rand la masurare pe scalele 200, 2000, 20k ohmi (sau cat erau acolo, ca nu mai retin) si aparatul indica 300ohmi, 0.3ohmi, 0.003ohmi..

A fost trasa concluzia ca CD Playerul are la iesiri impedanta de 300ohmi.

Problema mea este:

Ce/cum "leg" aceste 2 "ansamble" (difuzoarele pe 2 cai, cred ca asa le zice) la CD Player? (fara amplificator).

Trebuie sa mai adug ceva (daca da, ce?) ca sa ridic impedanta difuzoarelor peste 2 ohmi? (si daca da, pana la cat sa o "ridic"?).

Eventual daca are cineva un manual/carte a acestui CD Player poate ne poate spune ce scrie pe acolo (pe net nu am gasit nimic).

Inainte de masuratoare am probat CD Playerul sa vad ca functioneaza (doar e SH) si i-am conectat un satelit de la un sistem "de casa" 2.1 (cu impedanta de 4ohmi, presupun) si a mers ok.. am dat volumul la maxim (sau macar spre maxim, ca "tipa" destul de tare, si nu voiam sa dau atunci petrecere :rolleyes: ).

Multumesc anticipat.

PS: Aceste dif pe 2 cai sunt din portierele din fata de la un Peugeot 406.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adi_0106

2

• Abram Burel

2

• Palade Vlad

2

• Blind

2

Top autori în acest subiect

LOOOOLLLLL...da' de unde v-a venit ideea sa masurati impedanta amplificatoului din aparat cu MAVO-metrul???Bun, gata cu gluma...nu stiati si cu asta basta!1. Impedanta de iesire este data de fabricant,la cele auto, de obicei 4 ohmi pe fiecare iesire, iar finalii mai moderni merg lejer si pe 2 ohmi.2.Daca pui in paralel un dif de bas de 4 ohmi cu un tweeter ( inseriat cu un condensator, de obicei il are deja pus ) tot de 4 ohmi, iese un dif pe 2 cai , de APROXIMATIV tot 4 ohmi.Deci merge direct asa.

Link spre comentariu

Intr-adevar ansamblurile dif mare / TW au si un condensator, pe TW mai exact, de 4,7microF.Totusi pe fiecare ansamblu (cum spuneam mai sus am 2) scrie clar ca are 2ohmi.Aceste fiind de 2 ohmi si presupunand ca CD Playerul are 4 ohmi (nu 300 :d) pot lega linistit fiecare ansamblu de asta de dif / TW cu impedanta de 2ohmi pe cate o iesire (din cele 4) ale CD Playerului?Nu stiu cat de moderni sunt finalii de pe Player, mai ales ca nu gasesc mai nimic pe net despre acest Blaupunkt ACD 9431 (cine mi l-a dat a zis ca e model mai vechi)Cand voi da volumul la maxim nu o sa ard finalii, nu?Alte sfaturi la montaj, va rog? Iau un plus de prin bord de undeva, un minus de pe caroserie.. si leg boxele si atat? Poate fi atat de simplu? (incat sa nu am probleme, de orice gen). Conteaza grosimea cablurilor de alimentare? trebuie sa mai pun vreo siguranta (eventual de cati A)?

Link spre comentariu

Totusi pe fiecare ansamblu (cum spuneam mai sus am 2) scrie clar ca are 2ohmi.

fals !!!sa explicam functionarea condensatorului:in CC - Daca la bornele unui condensator se aplica o tensiune continua, datorita proprietatii de izolator a dielectricului dintre armaturile sale, prin circuit nu apare curent electric. Condensatorul constituie deci un element de blocare a curentului continuu.astfel in momentul in care tu legi difuzorul in paralele cu TW (care este inseriat cu un condensator) ... ohmetrul iti va arata doar rezistenta electica a difuzoruluiin CA - Daca la bornele condensatorului se aplica o tensiune alternativa, se constata aparitita unui curent alternativ in circuit, de aceeasi forma cu a tensiunii aplicate si a carui amplitudine este direct proportionala cu amplitudinea tensiunii, cu frecventa acesteia si cu capacitatea condensatorului. Condensatorul reprezinta deci un c.a. o marime specfica numita reactanta capacitiva ..... dar deja trec la alte povestideci .... impedanta TW cu condensator in serie tinde spre infinit ... iar astfel amplificatorul (etajul final) "vede" doar impedanta difuzorului - care in cazut tau este de 4 ohmilamurit ? :smt003 ca sa vezi ce finali are playerul - scoate-i capacul zi vezi ce integrat are pe radiator finalii nu ii arzi tu cu una cu doua ..... majoritatea au protectii anti-prost (scurt, supra sarcina, temperatura si tot asa)plusul iti recomand sa il iei de pe bricheta deoarece "duce" un curent mare si ai tot timpul tensiune acolo - chiar si fara contact - astfel vei putea sa asculti muzica si cu motorul oprit si fara contactul pusminusul - la fel ..... grosimea firelor .... cam cat a celor de la sursele de PCsiguranta .... sigur ca da ... pe langa cea din blocul de sigurante al masinii care "vegheaza" bricheta .... recomand una pe plus - de vreo 8 - 10 A (depinde de puterea playerului) - eu la playerul meu cu 4 x 25 W am siguranta de 10 Abafta la mesterit !!!
Link spre comentariu

"deci .... impedanta TW cu condensator in serie tinde spre infinit ... iar astfel amplificatorul (etajul final) "vede" doar impedanta difuzorului - care in cazut tau este de 4 ohmi "

Nu stiu sigur daca dif-ul de bas are 4ohmi, asa mi-a zis cel ce a masurat impedanta playerului.Abia acum am realizat ca am "luat de buna" explicatia celui care mi-a masurat impedanta CD Playerului, cum ca acel ansamblu are 2ohmi ptr ca fiecare difuzor din ansamblu (TW si bas) au cate 4ohmi si fiind in paralel se injumatateste (asa mi-a zis).Ce stiu SIGUR e ca pe magnet e o hartiuta "de fabrica" pe care scrie ca are 2ohmi.Cand ajung acasa am sa desfac capacul sa vad ce finali are player-ul.Mi se pare mie sau deja verdictul tinde spre "pune dif-urile alea asa pe cate un canal din alea 4 la player, ca nu are nimic" ? (chiar ar fi "nice")Deci la montaj daca voi folosi fix un cablu de alimentare de PC e bun.. da?
Link spre comentariu

Hai să clarificăm chestiunea :)

Instrucţiuni de operare pentru Blaupunkt ACD 9431 găseşti aici: http://fe0wap79.bosch.de/intershoproot/ ... _BA_GB.pdf

Spre sfârşit o să găseşti şi caracteristicile tehnice (ultra sumare). Din păcate, impedanţa sarcinii nu este dată, dar există o informaţie interesantă şi anume că are puterea de ieşire de 4x8W.

Ne aducem acum aminte de faimosul integrat TDA 2005 pe care l-ai descoperit prin măruntaiele sculei. Ei bine, dacă ne uităm pe foaia de catalog, de exemplu în link-ul dat de Blind, el ştie să dea de 2 ori 10 W pe 2 ohmi (mai ştie şi montaj în punte 20 W / 4 ohmi, dar asta nu ne interesează). Asta înseamnă că ar trebui să fie 2 bucăţi din astea în cutie (aşa, de verificare :) )

Ceea ce înseamnă că:

DA, ăsta este "integratul" final (probabil că cei obişnuiţi cu specificaţiile "moderne" de 4x50W, ar vrea să găsească nişte MOS-FET-uri ceva, dar nu e cazul :) )

DA, poţi lega difuzoarele tale :d

Link spre comentariu

Multumesc frumos la toti, in special lui Abram Burel (mi-a gasit si un manual de utilizare) si,intr-adevar, in cutie sunt 2 TDA-uri de alea, intr-o laterala, pe un soi de radiator..Raspunsul lui Abram Burel pare cel mai valid, il iau de bun. (daca poate cineva sa aduca argumente contra, ma voi mai uita pe acest thread).Abram Burel: Daca dau volumul la maxim nu prajesc nimic, nu? (difuzoarele au 165mm, vreo 20W din cate mi-a spus cine mi le-a dat)Inca o intrebare.. daca conectez doar 2 difuzoare (ca momentan atat am) de 2ohmi conteaza cum las fader-ul? trebuie sa il las "spre" canalele care au boxe conectate, sau "la jumatate" sau "oricum ca nu conteaza" ?Multumesc frumos inca o data.

Link spre comentariu

Probabil că nu, dacă ce ţi-a spus cel ce ţi le-a dat e adevărat (ar trebui să scrie totuşi pe ele.Fader-ul poţi să-l laşi la jumătate. În poziţia asta el e "transparent". Când îl dai spre "faţă" sau spre "spate" el atenuează partea opusă. Nu se întâmplă nimic dacă nu ai difuzoare conectate pe celelalte două canala, doar să izolezi bine capetele firelor neutilizate (nu e suficient să le tai partea desizolată, înfăşoară pe fiecare bandă izolatoare şi pe urmă trage o tură peste toate ca să stea frumuşel împreună).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări