Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

punte redresoare 20 amperi?

Emil 1986

Postări Recomandate

@Andrei, in caz ca n-ai intrat pe link-ul postat de moderator, acolo sunt imaginile astea 2 ( printre altele ):

Posted Image

Posted Image

Acuma, cum e posibil ca dioda sa suporte doar juma de curent devreme ce fiecare este inseriata cu consumatorul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreivlad1999

7

• ratza

4

• Marian

4

• Emil 1986

3

Top autori în acest subiect

Discutam de curent mediu deoarece dioda poate avea un curent de varf mult mai mare. Ca si caracteristica de catalodg se da curentul mediu redresat(Average Rectified Output Current). Vezi aici datasheet-ul de la diodele 1N400*: http://www.diodes.com/datasheets/ds28002.pdf .

Pentru simplificare voi folosi media aritmetica a carei formule este (a+b)/2.

Doua dintre diode conduc in timpul semialternantei pozitive(10ms) un curent I si in timpul semialternatei negative(10ms) sunt blocate(adica 0). Curentul mediu ce trece prin aceste doua diode in timp de 20ms este (I+0)2 adica I/2.

Celelate doua diode conduc in timpul semialternantei negative(10ms) un curent I si in timpul semialternateui pozitive(10ms) sunt blocate(adica 0). Curentul mediu ce trece prin aceste doua diode in timp de 20ms este (I+0)2 adica I/2.

Prin sarcina va trece atat curentul de pe semialternanta negativa cat si cel de pe semialternanta pozitiva.

Curentul mediu prin sarcina va fi deci dublu.

Mai intuitiv as spune asa: diodele sunt doi robineti care se deschid alternativ cate 10ms si lasa apa sa curga in sarcina(sa zicem galeata). In timp de 10ms cat robinetul 1 este deschis in galeata curge o cantitate de 0.5l de lichid. Se inchide acest robinet 1 si se deschide urmatorul robinet 2 pentru 10ms. In galeata mai curg 0.5 litri de lichid. Dupa 20ms (o alternanta completa) in galeata avem 1 litru de lichid, dublul cantitatii care a trecut prin fiecare robinet.

Pentru a te convinge @marian poti sa faci si un experiment practic.

Fa o punte cu 1N400*, ataseaz-o la un transformator de 9V(3A sau mai puternic) de exemplu, pune-i o sarcina rezistiva care sa traga pana in 2 amperi din acest alimentator ad hoc si vezi daca rezista diodele. Incearca sa pui diode de la o firma serioasa si sa respecti conditiile din datsheet in care a fost masurat curentul mediu redresat de diode. Spune-ne si noua concluziile.

Eu am testat chestia asta inca de acum vreo 20 de ani cand pentru redresare aveai cateva optiuni: diode 1N400*, punti redresoare 3PM si diode RA120 sau RA220.

Puntea cu 1N400* rezista la 2 A daca lasi diodele cu terminale suficient de lungi si ii asiguri racirea astfel incat sa nu depaseasca temperatura din datasheet.

Link spre comentariu

Nu discutam aici chestiile elementare ci un principiu, crede-ma stiu sa interpretez un pdf. Tot insisti pe ideea de mediu dar eu stiu asa, dioda cand este deschisa conduce, cand se blocheaza... pai nu mai conduce, deci nu vad unde are loc acea ideie de curent mediu, pur si simplu asigura curentul pentru sarcina pe perioada unei semialternante, si in acel timp suporta intregul curent de sarcina. Apoi analogia ta cu robinetele nu-i tocmai exacta pentru ca si anume curentul nu se acumuleaza in sarcina ci daca vrei, se scurge prin sarcina, deci mai corect ar fi fost spus ca un anume furtun are la un capat un robinet, iar la celalalt capat un alt robinet, si atunci se evidentiaza faptul ca atata apa cat curge prin furtul trebuie neaparat sa curga si prin robinete.

Am testat rapid in simulator:

Posted Image

Deci avem redresarea in punte unei sinusoide la 12Vrms si 50Hz, am inseriat cu sarcina un ampermetru pentru a ne ilustra curentul de sarcina si un voltmetru pe sarcina pentru a confirma, apoi am inseriat un shunt cu una din diode pe care shunt am pus osciloscopul pentru a observa ce anume se intampla pe acea dioda, si iata:

Posted Image

Asa cum se poate observa varfurile sunt la 20mS distanta unul de altul ceea ce confirma ca shuntul indica doar ce trece prin acea dioda, apoi varful de pe shunt este putin peste 160mV, adica un rms de putin peste 100mV, deci un curent de putin peste 1A, la fel ca si ce de sarcina indicat de catre ampermetru, si mi se pare si normal, imaginile de pe wiki ar trebui sa lamureasca asta, deci pe fiecare semialternanta cate 2 diode conduc, fiecare inseriate la capete opuse ale sarcinii, fiecare conducand in sens opus celeilalte, adica se formeaza un circuit inchis pana la urma, si nu vad unde poate avea loc ideea de curent mediu devreme ce dioda sau conduce sau este blocata, deci... deci nu conduce, simplu nu?

Din punctul meu de vedere ideea este lamurita.

Toate cele bune.

Link spre comentariu

Doua diode conduc pe o semialternanta iar celelalte doua pe cealalta semialternanta. ...Asta inseamna ca o punte redresoare poate accepta un curent mediu redresat avand valoarea de 2x curentul mediu prin dioda.

Aşa este, eu am vrut să arăt că diodele nu sînt în paralel (probabil o greşeală de exprimare), în rest ce a scris zal e corect.
Link spre comentariu

Mulţam de ideia cu ţuica, dar nu sînt băutor. Ce pasiuni declanşează o punte redresoare. Bine că nu e o punte Larionov.Acum ca să vă încurc mai rău, curentul maxim prin diodă se atinge în vîrful semialternanţei, sau e constant pe întreaga semialternanţă ? :freaza:

Link spre comentariu

Pana cand tensiunea depaseste valoarea de deschidere a diodei curentul este 0 iar apoi creste sinusoidal pana la atingerea valorii maxime. Dupa ce ajunge in varful sinusoidei scade catre 0, valoare pe care o atinge cand tensiunea scade la valoarea de deschidere a diodei(aproximativ 0.6-0.7V).Cred ca asa trebuie sa fie deoarece conform legii lui Ohm I=U/R. Cum tensiunea variaza sinusoidal si rezistenta de sarcina o putem considera fixa atunci si curentul variaza sinusoidal. Daca sarcina este capacitiva sau inductiva situatia se mai poate schimba deoarece apar armonicile.

Link spre comentariu

Cum tensiunea variaza sinusoidal si rezistenta de sarcina o putem considera fixa atunci si curentul variaza sinusoidal. Daca sarcina este capacitiva sau inductiva situatia se mai poate schimba deoarece apar armonicile.

Dacă e vorba de o mărime sinusoidală, de unde armonici ?
Link spre comentariu

Păi astea sînt alte discuţii, mai audiofile, că joncţiunile generează zgomot şi alte treburi. De obicei se decuplează diodele punţii cu cond de la cîţiva nF la maxim 100nF sau se folosesc filtre RC, LC.Revenind la puntea normală, să nu uităm de pulsul invers prin joncţiuni.

Link spre comentariu

Dacă e vorba de o mărime sinusoidală, de unde armonici ?

Teoretic ar trebui ca la retea sa avem tensiune sinusoidala! In realitate aceasta este doar apropiata de forma sinusoidala. De curiozitate vizualizeaza cu un osciloscop forma de unda a tensiunii de retea. Vei ramane uimit :ras: .

Consumatorii inductivi, sursele in comutatie, uscatoarele de par cu motor in curent continuu alimentate printr-o singura dioda precum si alti consumatori care induc mizerii in retea afecteaza puternic sinusoida "pura".

Link spre comentariu

andreivlad1999:Te rog reciteşte citatul care îţi aparţine şi pe carel-am reprodus anterior. Acolo te-ai referit strict lao mărime sinusoidală, fără să pomeneşti de existenţaunui regim deformant; intervenţia mea s-a bazat numaipe acest aspect. Te mai rog să mă crezi când afirm căacum vreo 34-35 de ani am văzut pentru prima dată peecranul unui osciloscop o undă deformată.

Link spre comentariu

Nu o lua asa... personal. Cand discutam de sinusoida discutam despre cazul ideal: sinusoida pura si sarcina rezistiva. La sfarsitul mesajului meu voiam sa accentuez faptul ca situatia poate sta mai rau in realitate.Ma bucur ca ai vazut sinusoida pe osciloscop acum 35-40 de ani dar eu nu aveam de unde sa stiu acest lucru. Sper ca esti de acord cu asta.Pe acest forum scriu atat oameni cu experienta vasta cat si oameni cu experienta mai redusa. Imi cer scuze daca te-ai simtit jignit. Crede-ma ca nu asta a fost intentia mea. :speriat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări