Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

o schema de incarcator auto cu regulator

catax4u

Postări Recomandate

Ai facut exact greseala la care se referea @Dr.L, si anume ai legat capetele impreuna, comportamentul descris este deci normal, iata o imagine care sper sa te lamureasca o data pentru totdeauna:post-15007-139829706561_thumb.jpgAsadar ai in aceeasi imagine o varianta de simbol grafic pentru scheme si imaginea reala a potentiometrului, acesta are 3 pini, 1 si 3 sunt capetele, uneori diferentiate astfel, Capat cald si Capat rece, si mai ai cursorul. Acuma potentiometrul este o rezistenta variabila, sau un divizor rezistiv ajustabil, depinde de configuratie ( sper ca stii ce-i divizorul rezistiv ), este bazat pe o asanumita banda rezistiva, banda care alcatuieste insasi rezistenta potentiometrului, si un cursor care se "plimba" pe acea banda, in imaginea de mai sus cursorul este la pinul 2, in majoritatea simbolurilor ( daca nu cumva chiar la toate ) cursorul este la pinul 2, "capetele" sunt chiar pinii conectati direct la capetele acelei benzi, asa cum spuneam cursorul se plimba pe acea banda si impreuna cu capetele formeaza un divizor rezistiv ajustabil, spre exemplu cursorul la jumatatea perfecta de cursa la un potentiometru de 10k, asta inseamna ca si anume intre capete se regaseste o rezistenta de 10k, asta sugereaza valoarea potentiometrului, adica rezistenta dintre capete, acuma atunci cand cursorul este la jumatatea cursei asta inseamna ca el alcatuieste cate o rezistenta de 5k cu fiecare capat, sa zicem ca este deplasat intr-o oarecare directie, atunci rezistenta cu capatul inspre care el a fost miscat va scadea, iar cea cu capatul de care s-a indepartat va creste, intotdeauna suma celor 2 rezistente va fi cei 10k ai potentiometrului.Acuma configuratia lui @Smilex transforma potentiometrul din divizor ajustabil in rezistenta variabila cu valoarea intre 0 si 10k, si asta se face legand cursorul care este la pinul 2 ( cel din jumatate ) de unul din capete, si celalalt capat este lasat liber, rezistenta dintre cursor si capatul la care este legat va fi evident 0 intotdeauna tocmai pentruca este legat direct de el iar rezistenta dintre cursor si capatul liber va fi ajustabila intre 0 si valoarea potentiometrului, adica intre 0 si 10k. Deci schema lui smilex pune o rezistenta variabila intre pinul adj si masa, cu valoarea intre 0 si 10k, eroarea ta a fost conectarea capetelor intre ele, leaga pinul 1 de pinul 2 si du legatura cu un fir la masa, apoi pinul 3 il pui la adj la 317, si problema va disparea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• catax4u

23

• Marian

20

• radusa

2

• crispus

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am priceput. Eu l-am transformat dintr-un potentiometru de 10 k intr-unul "dual" de 5 k. Oricum, am facut modificarea si functioneaza perfect montajul. Multumesc mult pt ajutor si pt ca m-ati suportat. :31

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări