Marian Postat Noiembrie 1, 2013 Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 Cateva chestii iti scapa ( printre care tangential si legea lui nenea Ohm ), sa incerc a le lamuri: 1.-Rezistenta de 680 impreuna cu potentiometrul de 10k alcatuiesc pur si simplu un divizor rezistiv ( in cazul de fata unul ajustabil ). In caz ca stii ce-i ala si cum se calculeste atunci aici ai ca si constanta tensiunea de 1,25V dintre pinii Adjust si Vout, aceasta tensiune este referinta fixa a LM317 si vine deci in cazul de fata pe rezistenta de 680, deci curentul divizorului ( ignorand Iadj ) este 1,83mA ( Vref/680 ); potentiometrul de 10k este ceea ce face din acest divizor unul ajustabil, si la valoarea sa maxima tensiunea pe el va fi dictata de curentul divizorului si valoarea putometrului, deci 0,00183*10000=18,3V, la care se adauga tensiunea de referinta dintre Adj si Vout si se obtine tensiunea de la iesire, adica 18,3+1,25=19,55V, aceasta este teoretic valoare maxima a tensiunii de pe iesire la valorile componentelor din schema, repet asta ignorand Iadj ( 100uA ) care este destul de mic dar care poate conta in functie de curentul prin divizor, in cazul de fata ar fi inca 1V adaugat la valoarea maxima ( 0,0001*10000 ). Deci valoarea maxim posibila a tensiunii pe iesire creste la 20,5V, pentru valori diferite ale rezistentelor din divizor, si influenta Iadj difera. Valoarea minima a tensiunii in schema lui @Smilex este 1,25 dat fiind faptul ca pinul Adj se pune la masa de catre potentiometru atunci cand acesta este la minim, deci tensiunea de pe iesire coincide cu tensiunea de referinta dintre Adj si Vout, adica 1,25V. 2.-nenea Ohm zice ca si anume coretu' este tensiunea impartita la rezistenta electrica, deci chiar din explicatia de mai sus se subantelege faptul ca la tensiounea de iesire maxima prin potentiometru va circula un curent de sub 2mA, deci disipatia pe el va fi putin sub 40mW, adica infim, si asta deoarece n-are nici o importanta curentul de care este capabil regulatorul in economia disipatiei de pe potentiometru, poti sa ai limitarea si la 100A prin regulator, putometrul tot atat va disipa penca I=V/R inevitabil. 3.-Condensatorii n-au anod si catod din cate stiu, electroliticii polarizati au pur si simplu borna de plus, si borna de minus, ceilalti nepolarizati n-are nici un fel de importanta cum ii montezi in circuit ( sensul ) ei nefiind polarizati. Condensatorii aia mici pe care zici ca-i ai sunt ceramici si nu au polaritate, deci ii poti pune in orice sens ai chef. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 1, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 Da, acum am inteles, de fapt pe acel potentiometru va "circula" curentul prezent pe divizorul rezistiv reglabil, care se calculeaza in functie de valoarea de referinta a LM-ului dintre pinii adj si v-out care in cazul de fata este minim 1.25 V si maximul e dat rezistenta folosita+rezistenta potentiometrului, asa incat valoarea curentului pe potentiometru este una de ordinul mA si deci pot sa folosesc un potentiometru asa cum am eu. Si ai dreptate, condensatorii nu au anod si catod, au 2 armaturi de sarcini egale dar polarizate diferit, cand am spus de anod si catod ma gandeam de fapt la + si -, ceea ce e cu totul altceva. Multam pt lamuriri. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 2, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2013 Iar potentiometru banuiesc ca se leaga asa:are 3 pini 1,2,3 de la stg la dreapta, 1 se leaga la gnd(masa), 2 la pinu Adj de la LM 317 si 3 la rezistenta de 680 ohmi care se leaga la Vout de la LM... Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 2, 2013 Partajează Postat Noiembrie 2, 2013 Se leaga exact cum este in schema, adica pinul Adj impreuna cu unul din capetele potentiometrului se leaga la rezistenta de 680 impreuna, cursorul potentiometrului se leaga la celalalt capat al sau si impreuna la masa, uita-te pe schema ca-i simplu. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 2, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2013 Adica, daca folosesc notatia pinilor potentiometrului 1,2 si 3 ar insemna: pinul 2 legat la Adj si rez. de 680 ohmi si pinii 1 si 3 uniti si legati la masa..? Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 2, 2013 Partajează Postat Noiembrie 2, 2013 Se leaga exact cum este in schema, adica pinul Adj impreuna cu unul din capetele potentiometrului se leaga la rezistenta de 680 impreuna, cursorul potentiometrului se leaga la celalalt capat al sau si impreuna la masa, uita-te pe schema ca-i simplu. ...urmeaza regulatorul asta al lui @Smilex...:http://elforum.info/download/file.php?id=9975Nu pricep unde poate interveni vreo confuzie... Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 5, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2013 Am facut montaju'. Acuma, tranzistorul si LM-ul au nevoie de radiatoare sanatoase, mai mari, sau e bine cu unele mai potrivite asa, adica la cativa cm asa? Si ca sa-l testez, ca deocamdata nu am traful potrivit(mai mult la amperi scosi ma refer aici, urmeaza sa fac rost) pot sa fol. un alt traf mai slabut ca putere, doar ca sa vad ca functioneaza regulatorul? Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 6, 2013 Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 O sa ai nevoie de radiator destul de mare, se lucreaza in regimul liniar unde disipatia este mare deci si racirea trebuie sa fie dimensionata corespunzator, cu cat radiatorul e mai mare cu atat mai bine. Apoi pentru teste poti folosi si un traf mai slab, important este sa ai tensiunea necesara de la el, si sa testezi pe sarcini corespunzatoare, adica nu pui o sarcina de 5-6A pe un traf capabil doar de 1 sau 2A. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 6, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 Oricum am de gand sa pun si un cooler de la o sursa de calc care are un diametru mai mare decat cele obisnuite, e de la o sursa thermaltake. Si o sa-l probez la mers in gol. Ma gandeam, chiar si sa-i fac un circuit de protectie pt cazu in care apare din greseala un scurt intre + si -, sau la inversarea polaritatii. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 6, 2013 Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 Scurtul pe iesire n-are treaba, schema este conceputa pentru limitare de tip SCC deci evident protejata la scurt, cat despre inversarea polaritatii la conectarea pe bornele acumulatorului, asta se poate rezolva simplu, pui o dioda serioasa pe iesire ( Plusul diodei la plusul iesirii, si minusul la minus ) si dupa ea o siguranta undeva intre 6 si 10A ( de care ai tu ), cand se conecteaza invers dioda pune scurt pe bornele bateriei si siguranta inevitabil se arde. Dioda poate fi spre exemplu una din aia de la redresarea surselor ATX, alea in capsule mai mari, ori o punte redresoare de 25 sau 35A, una din bornele de AC de la punte o legi la minusul de pe iesire, si borna de plus a puntii o legi la plusul iesirii... in fine intelegi tu ce si cum. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 6, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 Pai o rezolv repede,am niste sigurante fuzibile de 6.3A si o dioda sanatoasa o gasesc, si gata. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 11, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Salut. Am testat montajul. Pe iesire scoate max 6Vcc. Reglajul se face de la 1.25 la 6 Vcc in conditiile in care alimentez de la un traf care scoate 20 Vca. Ce e ciudat e ca din potentiometru, de la inceputul si pana la jumatatea cursei regleaza de la 1.25 pana la 6 Vcc si dupa aia pana la capatul cursei potentiometrului tensiunea scade pana la 1.25 V, deci am max la jumatatea cursei petentiometrului. Eu am legat potentiometru asa:un pin la adj-ul Lm-ului si ceilalti doi pini uniti si legati la masa.Am gresit eu undeva? Cei doi pini nu trebuie uniti? O alta ciudatenie, dupa puntea redresoare am 25 Vcc si la traf 20 Vca.Daca nu conectez puntea la montaj si ramane legata doar la traf are cam 18 Vcc, cum mi se pare si normal. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Daca ai unit pinii din capete, e greseala ta, el functioneaza corect, in conditiile astea!In schema se vede clar ordinea pinilor, 2 la extreme si unul la mijloc. Si mijlocul se leaga cu extrema de la masa. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 @catax4u pune o poza cu potentiometrul folosit, sau arata-mi una de pe net cu acelasi tip de potentiometru si-ti voi face eu un desen cu imaginile reale ale componentelor si cum se fac legaturile intre ele. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 11, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Asta e potentiometru. Eu legat asa, luand in considerare numerotarea pinilor de la stanga la dreapta 1,2 si 3:pinul 1 si 3 legati impreuna la masa si pinul 2 legat la adj si rezistenta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum