catax4u Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Va salut. Cu toate ca am vazut ca subiectul asta este destul de dezbatut, deschid un nou topic pt ca am stat sa caut in alte topicuri o schema ca asta si nu pot sa zic ca am suficienta rabdare sa citesc tot ce s-a discutat deoarece e foarte mult de cautat pana sa gasesc practic ceea ce caut. Tocmai din cauza asta va rog frumos daca se poate sa atasati o schema de incarcator auto cu regulator cat se poate de simpla si binenteles sa functioneze. La capitolul simplitate ma refer sa aiba cat mai putine piese si sa si gasesc acele piese in magazine(din cate am citit mai ales regulatorul). Multumesc anticipat si sper ca n-am starnit furie ca am deschis un nou topic despre un subiect atat de discutat. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 De la ce alimentezi acel regulator? Link spre comentariu
catax4u Postat Octombrie 22, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2013 Pai ma gandesc la un traf. Acuma ce valoare sa aiba traful in secundar ramane de vazut. Ar fi nemaiponenit ca schema sa necesite un traf care sa se incadreze in valorile standard, in sensul ca ar fi mai mult de munca sa fac un traf special pt incarcator cand poate as gasi mai usor unul care sa scoata o valoare gen 12, 24 V ,etc.Dar acum depinde de schema, ce traf ar fi nevoie. Binenteles ca ca dupa traf tre' sa existe o punte redresoare si apoi regulatorul. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 22, 2013 Partajează Postat Octombrie 22, 2013 Ok acuma pentru a merge mai departe trebuie stiut cam ce curent maxim te intereseaza? sau daca nu te poti decide sau nu esti lamurit cat ar trebui atunci spune ce acumulatori doresti sa incarci, adica ce capacitati maxime in Ah? Link spre comentariu
catax4u Postat Octombrie 22, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2013 Ma intereseaza sa incarc acumulatorul auto, de 55 Ah cred ca e. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Ok atunci ai 2 variante: -Cea mai simpla ar fi fara regulator, ai nevoie de un transformator cu secundar de 12Vca la minim 6A, vei folosi o punte redresoare din aia patrata de 25, 35 sau 50A ( depinde de care gasesti ), o vei fixa neaparat pe un radiator, bornele ei de AC le legi la secundarul transformatorului, iar bornele "+" si "-" la cate un cablu cu clesti din aia pentru fixat pe borna acumulatorului, deci vei avea nevoie doar de acel transformator si puntea redresoare, cu conditia ca traful sa fie de 12Vca, mai putin de atat ar face incarcarea insuficienta, mai mult decat atat risca avarierea acumulatorului. -Varianta cu regulator, vei avea nevoie de un transformator cu secundar de minim 15Vca ( daca gasesti de 20 merge si ala numai ca vei avea nevoie de radiator mai mare penca disipatia va fi mai mare ), vei avea nevoie si de acea pute redresoare de care am vorbit mai sus, si vei mai avea nevoie de un condensator la 4700-6800uF ( de care gasesti ) montat dupa acea punte si apoi urmeaza regulatorul asta al lui @Smilex: http://elforum.info/download/file.php?id=9975 Link spre comentariu
catax4u Postat Octombrie 23, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Mersi mult de schema. Acuma regulatorul ala este LM 317? Iar rezistenta aia pe care scrie 10, ce sunt aia 10? Kilo sau ohmi? Regulatorul asta LM 317 din ce am apucat sa citesc pe aici se gaseste mai greu? Poate fi inlocuit cu unul echivalent care se gaseste mai usor? In schema asta este inclusa o punte cu 4 diode, este vb de puntea de care ai pomenit? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 LM317 se gaseste cam pe la orice magazin de componente, adica este foarte comun si usor de gasit, deci nu stiu unde si ce ai citit tu cum ca ar fi greu de procurat, dar n-ai citit bine sau ai fost dezinformat. Rezistenta aia este chiar de 10 Ohm, de asta si scrie doar "10" pe ea, si da puntea din schema este aia despre care ti-am vorbit eu. Link spre comentariu
catax4u Postat Octombrie 23, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2013 LM 317 este stabilizatorul ala de tensiune.. cumva..? pt ca, integratu' asta cred ca-l am eu acasa numai ca pe al meu scrie LM317T. Si inca ceva, cei doi condensatori de 0.1 microF tre' sa fie de curent alternativ, sau pot sa fol de curent continuu..? ; iar condensatorul de 4700 u de ce e reprezentat asa " [/ " ca si cel de 100 u? Sper ca nu deranjez cu intrebari prostesti.... Link spre comentariu
crispus Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 http://www.niqro.3x.ro/LM317/LM317.htm LE: Despre condensatori gasesti aici. Exista doar condensatori, nu sunt de cc sau ca. Link spre comentariu
catax4u Postat Octombrie 23, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Deci sa inteleg ca pot folosi condensatori electrolitici polarizati sau nepolarizati.. doar ca la cei polarizati tre' sa tin cont de anod si catod. Si eu zic ca sunt ca sunt si condensatori de curent alternativ, gen cei care se fol la motoare de ca. Am intrebat de care sunt pt ca am vazut ca se conecteaza direct la iesirea traf-ului, unde e curent alternativ. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 @catax4u intrebarile tale nu sunt prostesti, ci doar unele de incepator, nu-i nimic grav in asta, important este sa acorzi atentie celor ce ti se spun. Acuma da, LM317 este regulator de tensiune ajustabil, terminatia "T" sugereaza tipul capsulei, il poti folosi pe al tau fara probleme. Cei 2 condensatori de 0,1 sunt de 100n, pot fi ceramici din aia mici rotunzi si galbeni pe care scrie 104. Condensatorii de 4700 si 100u sunt reprezentati in simbolul grafic pentru condensatori Electrolitici-Polarizati, de fapt este unul din versiunile folosite in general, pe Google-CLICK poti gasi multe alter versiuni dar toate reprezinta acelasi lucru, condensatori electrolitici polarzati. Link spre comentariu
catax4u Postat Octombrie 23, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Mersi ca sunteti intelegator, acuma incerc sa adun piesele, vad ce am eu si ce trebuie sa mai cumpar. Acuma tranzistorul ala banuiesc ca il gasesc usor la un magazin ...? Si altceva, e suficient sa cer vanzatorului tranzistorul doar spunandu-i ca e TIP36? am cautat cu google si vad ca e de tip PNP; si ce reprezinta sageata aia spre rezistenta aia de 10k de la finalul schemei..? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Da TIP36 este un tranzistor bipolar PNP usor de procurat, in caz ca totusi magazinul de unde il iei nu are pe stoc atunci poti cere altceva compatibil cu el, tu ceri initial TIP36C, iar daca zice ca nu are atunci ceri ceva echivalent. LE: Acea "sageata" este de fapt simbolul grafic pentru semireglabil/potentiometru, cauta pe google la imagini simboluri pentru semireglabile si vei vedea si alte variante. Link spre comentariu
catax4u Postat Octombrie 23, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Asadar acolo e de fapt un potentiometru de 10 k? De acolo se regleaza tensiunea de incarcare..? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum