Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare si documentatie UPS (probleme,rezolvari,teorie etc)

Vizitator creep

Postări Recomandate

Vizitator viomarmi22

Din moment ce UPSul are mai multe moduri de functionare,are si mai multe randamente...nestiind exact despre ce e vorba,e mai greu de dat un raspuns exact. Dar la multe am vazut sa dea eficienta pe 220V (chiar daca erau stand-by sau online),inclusiv pe pagina producatorului,insa la foarte putine am vazut sa dea date despre eficienta pe acumulatori (niciodata explicit!),si asta numai in pdfuri.Eu am masurat cat consuma UPSurile din acumulatori,cu diverse sarcini,de unde am si ajuns la concluzia ca randamentul,cu 50% sarcina e in jur de 85%.Exista pierderi fixe (ventilatoare,leduri,relee,electronica de comanda,curenti de magnetizare) si pierderi variabile cu sarcina (pierderi prin mos-feti,diode,transformatoare/bobine etc)

De curiozitate am măsurat consumul în gol al invertorului din UPS-ul HP R1500XR,și dacă înainte de schimbarea mosfet-urilor IRF1010 consuma 0,7 Ah în stand-by,după schimbarea mosfet-urilor cu IRF3808pbf consuma puțin peste 0,6 Ah,deci vreo 5w mai puțin.Am intrat pe pagina celor din Taiwan care fac invertoare sinus pur Power Jack de 48V și un invertor de 1500w de peste 87% eficiență declarat în datele tehnice,consumă în stand-by 0,8A.Deci părerea mea este că factorul de corecție VA-Watt la UPS-uri se referă la invertorul care poate converti curentul DC în alternativ în cazul întreruperii curentului,altfel nu cred că un UPS de 1000VA-650W poate pierde în stand-by 350wh,ci doar la trecerea pe acumulatori. :speriat
Link spre comentariu

factorul de corecție VA-Watt

Trebuie ingnorat complet!La ce s-ar referi,in caz ca nu ar fi doar marketing nesimtit: la tipul sarcinii,mai exact inductiva sau capacitiva,unde un condensator sau o bobina defazeaza curentul fata de tensiune. Astfel,maximul curentului + maximul tensiunii dau puterea aparenta in VA,iar curentul * tensiunea maxime,dar in aceelasi moment dau puterea activa W. Majoritatea UPSurilor iau factorul de putere 0,7,adica VA*0,7=W.Puterea unui transformator e intodeauna cea aparenta,adica VA. Indiferent cat e puterea activa,doar cea aparenta e importanta. Deci in mod academic,puterea unui UPS ar trebui sa fie cea in VA...dar marketingul (adica prosteala pe fata) altereaza informatiile.Dar asta e doar praf in ochi,daca pui pe un UPS o sarcina rezistiva (adica factorul de putere=1,adica VA=W),care are puterea in W egala cu a UPSului,l-ai incarcat la maxim.Deci d-aia trebuie luata in considerare doar puterea in W.Si factorul de putere nu are nici cea mai mica legatura cu nici un fel de randament al UPSului!
Link spre comentariu
Vizitator viomarmi22

Întotdeauna am tras cu ochiul la modelele de UPS la care puterea reală W este cât mai apropiată de puterea aparentă VA,de aceea modelul HP R1500XR mi-a plăcut foarte mult,pentru că este întradevăr un UPS foarte eficient și frumos lucrat.Am avut și modelul HP R3000XR 3000VA-2700W dar nu m-am informat suficient și atunci când l-am avut acasă am văzut că lucrează cu 8 acumulatori înseriați și l-am dat înapoi pentru că am optat pentru un sistem fotovoltaic pe 48V,și dar dacă aș fi găsit regulatoare fotovoltaice de 96V MPPT,optam chiar și pentru acest sistem mai eficient cu mai puține pierderi în secțiuni cabluri,lungimi etc. :aplauze

Link spre comentariu
Vizitator dorgab

Uite ce spune un producator:4 - Electrical specifications IMV NetPro4.1 RatingsNetPro model : 600 1000 1500Voltage Amperes (VA) : 600 1000 1500with computer type loadWatts (W) : 360 600 900with resistive loadPower factor : 0.6 (0.7 at 90% load)5 - Performance characteristicsNetPro model : 600 1000 15005.1 Efficiency (battery fully charged)Efficiency (%) on mains- 20% load : 80 82 82- 50% load : 88 88 88- 100% load : 89 91 91Efficiency (%) on battery (at nominal battery voltage)- 20% load : 72 79 78- 50% load : 79 86 87- 100% load : 82 85 86Max. heat output (W/h)100% load on mains : 36 60 89 5.2 No-load power consumption (battery fully charged)On mainsNo load power consumption (W)normal operation / sleep mode : 27/17 29/17 39/14On batteryNo-load power consumption (W) : 37 39 45

Link spre comentariu
Vizitator dorgab

Nu este prea reusita treaba cu copiatul din pdf, dar sper sa intelegi despre ce este vorba (trebuia ca parametrii sa fie sub forma de coloane). Concluziile rezultate din specificatii le tragi tu (viomarmi22)...

Link spre comentariu
Vizitator viomarmi22

Întotdeauna am tras cu ochiul la modelele de UPS la care puterea reală W este cât mai apropiată de puterea aparentă VA

Pai...tocmai asta am spus,ca acest parametru,power factor,cel care leaga VA de W,nu are nici o importanta in cazul unui UPS
Păi nu are importanță dacă nu-l folosești niciodată pe acumulatori externi dar în sens invers pe acumulatori, are ! :speriat
Link spre comentariu
Vizitator viomarmi22

Nu este prea reusita treaba cu copiatul din pdf, dar sper sa intelegi despre ce este vorba (trebuia ca parametrii sa fie sub forma de coloane). Concluziile rezultate din specificatii le tragi tu (viomarmi22)...

Concluziile le-am tras 1500VA-900W,45W consumați în gol pe acumulatori !!!,ceea ce mi se pare mult,față de HP-ul meu R1500XR de 1500VA-1340W,cca.30-35W consum în gol.Restul parametrilor pe rețea nu mă interesează la un UPS ci doar pe partea de invertor DC-AC :nas: .Acum mi-am luat un APC 2200VA-1980W care va avea și funcția de UPS pentru alimentarea casei,pentru că voi face o automatizare astfel încât sistemul meu să cupleze automat de pe rețeaua națională pe acumulatorii încărcați de la panorile fotovoltaice,iar când tensiunea programată pe acumulatori scade sub o anumită limită să zicem în cazul meu sub 48V,să-mi cupleze automat tensiunea de rețea și viceversa când tensiunea pe acumulatori ajunge să depășească 54V să-mi cupleze pe acumulatori. :aut:
Link spre comentariu

Pai...tocmai asta am spus,ca acest parametru,power factor,cel care leaga VA de W,nu are nici o importanta in cazul unui UPS

Păi nu are importanță dacă nu-l folosești niciodată pe acumulatori externi dar în sens invers pe acumulatori, are ! :speriat

Explica-mi atunci,te rog,care e formula cu care determini randamentul din PF. PF care e al sarcinii,nu al UPSului!!

Concluziile le-am tras 1500VA-900W,45W consumați în gol pe acumulatori !!!,ceea ce mi se pare mult,față de HP-ul meu R1500XR de 1500VA-1340W,cca.30-35W consum în gol.Restul parametrilor pe rețea nu mă interesează la un UPS ci doar pe partea de invertor DC-AC :nas: .Acum mi-am luat un APC 2200VA-1980W care va avea și funcția de UPS pentru alimentarea casei,pentru că voi face o automatizare astfel încât sistemul meu să cupleze automat de pe rețeaua națională pe acumulatorii încărcați de la panorile fotovoltaice,iar când tensiunea programată pe acumulatori scade sub o anumită limită să zicem în cazul meu sub 48V,să-mi cupleze automat tensiunea de rețea și viceversa când tensiunea pe acumulatori ajunge să depășească 54V să-mi cupleze pe acumulatori. :aut:

Pai e si normal sa consume mai mult,ca e un UPS dubla-conversie! La fel cum un UPS cu traf pe tole consuma mai mult ca unul cu traf in comutatie

Consumul si randamentul depind doar de constrcutia UPSurilor

Si daca te uiti,o sa vezi ca toate UPSurile MGE au dat PF de 0,7. Toate,adica si cele cu traf pe tole,si cele cu traf de frecventa mare si cele dubla conversie. Si evident ca au alte consumuri in gol,la aceeasi putere si aceeasi tensiune a acumulatoriilor

Deci,indiferent la ce si in ce mod folosesti UPSul,PF-ul si puterea aparenta (VA) nu au nici un fel de importanta!

Link spre comentariu
Vizitator viomarmi22

Sigur că nu mă interesează puterea aparentă VA,pentru că acolo intră în discuție toți consumatorii inductivi,capacitivi și toate piesele electronice care consumă curent din care este compus Ups-ul,dar cu cât puterea reală watt este mai aproape de puterea aparentă,atunci consider că voi cumpăra un produs mai performant și îmi fac un calcul de randament care este acel cos phi din câte știu,adică cum înțeleg eu la o valoare de 1000VA-650W,vom avea un cos phi de 0,65 sau 2200VA-1980W cos phi 0,9 în cazul UPS-ului meu și aici tu ai făcut o referire când zici că firmele care vând UPS-uri,intenționat sau nu te păcălesc cu acea putere aparentă care de fapt nu contează. :bataie Eu calculez întotdeauna pentru ce putere în wh am nevoie pentru consumatorii mei,fie rezistivi,capacitivi sau inductivi adunați unul câte unul și cumpăr întotdeauna acele UPS-uri care au un cos phi de peste 0,8 ,cu o marjă de siguranță în plus de cca.15-20% putere reală wh,acest lucru este valabil și pentru alimentarea de motoare electrice,aparate de sudură tip inverter,sau cu transformator care au acel randament sau cos phi declarat de producător pentru că sunt consumatori inductivi.Dacă greșesc cu ceva atunci cer iertare,pentru că nu sunt nici pe departe un mare electronist la vârsta mea de 45 de ani,dar încerc să mă perfecționez teoretic și practic cu trecerea timpului ca fiind pentru mine o pasiune plăcută. :sparge:

Link spre comentariu

Pai asta si incerc sa explic aici,ca acel cos fi nu depinde de UPS,depinde de sarcina!Deci,nu conteaza ce cos-fi da producatorul UPSului,ca nu depinde de el!Si ca puterea UPSului,corect exprimata din punct de vedere fizic,ar trebui sa fie cea aparenta,in VA.Deci,teoretic,un UPS de 1000VA,ar trebui sa duca un bec de 1000W,pentru ca in cazul becului,cosfi=1 deci 1000VA*1=1000WDar puterea reala a UPSului e data de producatori in W,iar cea in VA e lasata pt ochii care nu cunosc dedesubturileSi peste 75% din sarcina,randamentul UPSurilor scade binisor!Intodeauna e ceva nou de invatat

Link spre comentariu

Ok, revin aici cu o problema, din ce am cautat pe internet, am vazut ca exista 2 tipuri de UPS-uri cu iesire sinusoidala, modelele cu iesire pe transformator si cele cu iesire direct din H-bridge (prin acel filtru low-pass). Intrebarea mea se refera la modul de functionare al acestora din urma, ele pot alimenta datorita formei de unda si sarcini inductive(transformatoare, motoare asincrone etc.), aceste sarcini inductive nu perturba functionarea acelei punti H (spike-uri de tensiune, tensiuni autoinduse, etc)La modelele cu iesire pe transformator, daca inlocuim transformatorul cu unul mai mare ca putere si upgradam si etajul final (mai multe tranzistoare, mai buna racire, etc), teoretic ar functiona la fel doar ca ar putea suporta sarcini mai mari. Daca upgradam si acumulatorii, atunci lungim si durata de functionare etc. Ce ziceti, se poate????

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări