Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare si documentatie UPS (probleme,rezolvari,teorie etc)

Vizitator creep

Postări Recomandate

"Bulbucii" aceia indica faptul ca acumulatorul incepe sa "fiarba". De aceea ai si indicatia aceea de tensiune oscilatorie, faptul ca bula de gaz apare pe suprafata placii micsoreaza suprafata in contact cu electrolitul si creste putin tensiunea, considerand curentul de incarcare constant.Totusi, la acea tensiune nu trebuia sa inceapa fierberea, este posibil sa ai un element, din cele 6, deteriorat.

Link spre comentariu

(...)Acum 3 zile am cumparat unul nou de 12 Volti si 6 Amperi. Merge brici. De curios ca stiu ca ups-ul incarca cu un amperaj mai mic (0.2 amperi masurat de mine cu bateria noua ) am masurat din cand in cand tensiunea la baterie. El avea initial din magazin 12.4 volti . Dupa 2 zile legat pe ups si nefolosit in mod backup a ajuns la 13.70 . Totul perfect pana acuma ! Dar acum tensiune fluctueaza intre 13.30 si 13.70 cam in 15 secunde frumos si usor. Oare de ce ? Iar bateria face bulbuci nu tare dar se aude cu urechea langa el . In rest totul e ok ! Va rog sa dati o parere daca puteti ! Ms !

Urmarind firul narativ mi s-a parut ca a facut referire la acumulatorul special de UPS care l-a achizitionat recent; intelesesem ca acumulatorul auto il incercase inainte.

...in fine, merci de info.

Link spre comentariu

Se mai fabrica acumulatori cu lichid, pentru scutere. Au capacitati mici, pana in 14Ah si dimensiuni asemanatoare, sau ceva mai mari, cu cei pentru UPS, cei cu recombinare. La cei cu recombinare nu se aud "bulbucii" pur si simplu se aude un "poc" urmat de un "fas" atunci cand se ridica "dopul" de cauciuc (valva).Ca fapt divers la cei asa zis "cu recombinare", pentru scutere, nu prea sunt cu recombinare, in maxim doi ani se defecteaza prin "uscare" (pierderea lichidului si a gazelor pe la valva).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Se da urmatoarea situatie : un aparat are nevoie de 110v/60hz; iar frecventa e importanta ,deci un simplu traf nu e suficient.M-am gandit la un traf si un ups online .Problema e : ce model are frecventa la iesire selectabila sau fix 60hz?Consumul o sa fie cam 400w.

Link spre comentariu

Nu prea gasesti modele americane de ups-uri in Romania, poate doar la comanda. Problema este ca un astfel de ups cu 50Hz la intrare si 60Hz la iesire trebuie sa fie de tipul "on-line" (dubla conversie).

Daca poti pune mana pe un ups sinus cu microcontroler atunci poti incerca un "overclock" la uC si sa-i schimbi cuartul, dar asta inseamna ca va fi "offgrid" tot timpul, sursa de energie fiind acumulatorii. Eventual un redresor cat mai eficient poate compensa scaderea de randament.

UPS-urile "true sine" sau "sinus" au dubla conversie si, daca au uC pot fi reglate la 60Hz. Au un mic dezavantaj : pretul...

Acum, daca aparatul accepta si sinus modificat sau dreptunghiular, se pot face montaje care sa mentina frecventa fixa. Depinde de parametrii aparatului.

Vrei sa-l construiesti? Incearca pe forum, la alimentatoare ce poti sa gasesti, sau arunca o privire aici (Eng): http://alectronics.blogspot.com/2011/02 ... -12-v.html . Desigur, mai exista si varianta mecanica cu motor generator...

Link spre comentariu
Vizitator pantileionut

Buna ziua! am un UPS marca guard inform model 1200ap si am nevoie de softul lui pentru conectare la pc... am incercat pe pagina producatorului dar nu am gasit.... sau stie cineva cum se configureaza pt win 7? a incercat cineva metoda cu baterii de masina in loc de baterile lui originale? eu am pus merge dar ma tine maxim 2 ore pe un consum de maxim 100W. bateriile sunt 2 de 12V/60Ah. asa de putin trebuie sa tina sau nu am facut eu ceva bine?

Link spre comentariu

de asta am si scris ca vreau un ups online ; ca sa nu depind de baterie + ca forma de unda e true sin.Toata smecheria e sa gasesc un model care sa aiba frecventa setabila via software .PS: cand merge pe baterie de unde stie ce frecventa sa dea la iesire?Cand exista curent la priza am inteles ca sincronizeaza frecventa cu cea de la prizaAs fi vrut sa se poata cumpara direct un astfel de ups; toata magaoaia nu e pt mine iar respectiva persoana nu se pricepe sa faca modificari.Alta solutie ar fi fost un ups american true sine care sa mearga permanent offline. In loc de baterie sa folosesc o sursa in comutatie de 12v babana; dar asta ar insemna o sursa de calitate , nu tocmai ieftina

Link spre comentariu

@pantileionutDaca sunt obosite...si mai ales daca folosesti sarme subtiri pentru a le conecta.Practic iti trebuie o sectiune de 8mm^2 (cate 2 cabluri de 4mm^2).Si UPSul ala nu e facut sa mearga asa mult,pune-i un ventilator daca nu vrei sa-l arzi (inclusiv la incarcare!)Vezi sa ai si acumulatorii incarcati (pe upsul asta,dureaza,1-2-3zile)Ai grija unde postezi...

Link spre comentariu

UPS-urile "true sine" sau "sinus" au dubla conversie si, daca au uC pot fi reglate la 60Hz. Au un mic dezavantaj : pretul...

Ai spus pe dos: cele dubla-conversie (online adica) sunt numai sinus pur!

Exista inca 2 categorii constructive de UPSuri sinus care nu sunt online (clasicele stand-by,ori cu traf pe tole,ori in comutatie,cu traf de ferita)

Nu cred ca exista UPS fara uC.

Unele online pot fi reglate sa scoata 60Hz,indiferent de ce au la intrare,ori prin pc,ori direct din aparat (din comenzile de pe fata). Asta trebuie vazut in manual insa!

PS: cand merge pe baterie de unde stie ce frecventa sa dea la iesire?

Merge cu frecventa cu care e setat! De obicei putem seta frecventa (a se vedea mai sus).

Cand exista curent la priza am inteles ca sincronizeaza frecventa cu cea de la priza

La fel ca mai sus...daca-l pui sa scoata 60Hz,atunci 60 scoate.

Cele care nu-s online,ci doar sinus fac sincronizarea asta automata cu priza (unele APC smart)

Alta solutie ar fi fost un ups american true sine care sa mearga permanent offline. In loc de baterie sa folosesc o sursa in comutatie de 12v babana; dar asta ar insemna o sursa de calitate , nu tocmai ieftina

Nu gasesti UPS sinus de 400W la 12V!

Si nu e bine sa mergi cu UPSul peste 75% din sarcina,ca vei avea pierderi si mai mari decat in mod normal (randamentul e de 85% in general).

UPSurile normale nu sunt facute sa mearga mult asa,pe acumulatori. Unele au si limita de timp. Dar oricum vor trebui racite suplimentar.

Dar da,ideea este foarte buna,mai orice UPS sinus se poate seta sa scoata 60Hz cand merge pe acumulator

Avand in vedere ce alimentezi (inca n-ai spus),mai bine vezi care e partea sensibila la 60Hz si o alimentezi separat..

Link spre comentariu
Vizitator silverflower

Buna ziua! - Este primul meu mesaj de pe acest forum, iar acest fir de discuţii îmi pare cel mai apropiat de problema mea. Mustekul meu 600 de la o vreme a început să se închidă singur absolut aleator, uneori de 2 ori într-o oră, alteori merge două zile, fiind conectat la reţea, în aceleaşi condiţii de sarcina, adică un PC şi un monitor LCD. Sursa se comportă normal şi nu face probleme la căderi de tensiune, scurte (~1sec) sau lungi. Cînd se opreşte, difuzorul scoate sunet continuu care nu dispare decît la scoaterea din priză. Acelaşi comportament îl are şi la sarcină mică, ca un bec de 100W sau la gol (de pe reţea). Aici este o diferenţă faţă de comportamentul raportat de alţii în sensul că sursa mea de la început poate funcţiona în gol (de la reţea) un timp nelimitat, dacă am înţeles eu bine. - Nu am observat atunci cînd se întîmplă nici căderi sau creşteri de tensiune scurte pe reţea (bec pentru iluminare), am 215-230V, nici lipituri reci, nici vreo piesă anume care se încălzeşte mai mult sau condensatori umflaţi. Am montat totuşi un ventilator şi parcă a mai scăzut frecvenţa opririlor. Acumulatorul are cam 13,75 în încărcare şi cam 12,65V a doua zi după ce a fost deconectat UPS-ul de la reţea şi mai poate ţine cam un minut alimentarea la cădere de tensiune. Am mai pus un acumulator similar şi 20.000uF în paralel cu el, tot aşa se comportă, cînd are chef se opreşte. Parcă creşterea turaţiei ventilatorului ajută cel mai mult, dar am zgomot şi tot nu am bază. Nu mai am softul său şi nu găsesc nimic pentru monitorizare care să-mi meargă pe USB (să pun PC-ul pe direct şi să văd ce indică la oprirea UPS-ului). Nivelul meu de experienţă referitor la surse în comutaţie sau UPS este mic, dar am experienţă medie la măsurat tranzistori, scheme analogice, etc..- Puţin în afara subiectului, pînă una, alta mi-am făcut de vreo două săptămîni un "micro-UPS" în CC cu 4.200uF/400V (2x1000+2200), 20PM4 şi 7ohm (2x15ohm II de la retro-proiector vechi) la intrare care îmi ţine PC-ul şi monitorul Samsung P2250 cam 2 secunde (am avut senzaţia că bag mîna în cuşca leului cînd am conectat prima dată monitorul la 300V CC, de PC era sigur că merge!), la mine oricum se întrerupe de tot tensiunea foarte rar, în schimb se mai sudează prin vecini. Am mai cutezat să alimentez în CC becuri economice, şi ele merg perfect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări