Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul simplificat al alimentarii amplificatorului audio

Postări Recomandate

OK, am priceput . Scuze că nu am observat mai sus . Em am făcut cu ceva ani în urmă niște simulări matematice în Excel pentru redresoare . Corelația cu formula ta e destul de bună. Oricum logaritmul ăla reflectă tendința de creștere mai lentă a riplului față de cea a curentului . 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Am incercat sa explic anterior teoretic dar ori n-am fost luat in serios ori n-am fost inteles... si cand te gandesti ca explicatia este totusi logica...

Posted Image

Posted Image

2 simulari simple care sugereaza o dublare a curentului de sarcina dar nu si a riplului, intentionat am subdimensionat capacitatea de filtrare pentru a evidentia fenomenul. Uitati-va atent la cele 2 imagini, ( pe osciloscop ), teoretic s-a dublat curentul dar nu si riplul ( lucru necesar pentru o evolutie riplu Vs curent liniara ), de ce? pai simplu, referindu-ma la formula prezentata de mine in prima postare Vriplu=(I*T)/C, ca Vriplu sa se dubleze ar fi trebuit ca T sa ramana acelasi, spre exemplu daca I=1A, T=0,008S iar C=0,001F atunci Vriplu este 8V, daca I este 2A, T si C raman aceleasi, atunci Vriplu se dubleaza, adica 16V, dar daca I=2A, C=0,001F insa T=0,007S atunci Vriplu=14V, nu 16.

Este normal sa fie asa, pe masura ce curentul de sarcina creste condensatorul se descarca tot mai mult intre cele 2 semialternante, numai ca incarcarea condului nu are loc cu varfuri perfect verticale ci cu niste jumatati de sinusoida, este deci lesne de intelef faptul ca pe masura ce tensiunea pe condensator scade intre cele 2 varfuri cat alimenteaza sarcina singur, punctul de intersectie cu panta urcatoare de la semisinusoida apare tot mai aproape, deci timpul cat condensatorul suplineste curentul de sarcina scade usor pe masura ce curentul de sarcina creste, am spus deja asta dar n-am fost bagat in seama, este deci normal ca graficul tau Dudikoff sa nu fie unul liniar.

Link spre comentariu

Marian , nimeni nu contestă ce ai spus tu mai sus. De fapt toate formulele prezentate sunt pe aceeași structură U = ( I * t ) / C. Gradul lor de precizie depinde de cât de corect este estimat t . Formula lui Dudikoff este interesantă dar se pare că nu are o ascendență matematică . Este doar o corecție empirică ingenioasă și , pare-se , destul de exactă, pe domeniul de curenți pe care a fost testată. Și formula mea era o corecție empirică dar mai brută. Evident că precizia absolută ( sau , mă rog , mult mai ridicată ) implică calcule mult prea complicate . Și cu asta eu închei offtopic-ul . Când o să am chef de matematică o să încerc să deduc o formulă . 

PS Am vorbit la postul #8 de forma undei și de rezistența internă a sursei . Ambele influențează pulsația . Dacă pentru prima vorbesc mai mult intuitiv , a doua reiese și din simulările despre care vorbeam. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

UDAR speram ca ai inteles fara sa fie nevoie sa precizez exact ca postarea mea nu ti se adresa tie, putini pe forum pot sa iti spuna tie ceva nou si eu 100% nu sunt printre ei, mesajele mele i se adresau lui Dudikoff, el pare bine intentionat dar are unele mici probleme in a intelege unele fenomene, si uneori citeste putin selectiv, totusi este sectiunea incepatorilor si am zis sa fac tot posibilul sa lamuresc lucrurile asa cum eu inteleg sa o fac, intr-un mod cat mai simplist pentru a face un fenomen usor de inteles, e mult mai util sa se inteleaga un fenomen, un principiu, decat sa se memoreze o formula.

Link spre comentariu

In nu mai stiu ce serial ( NCIS parca, replica lui Gibbs ) printre altele am retinut o replica ce mi-a placut: One should never be thanked for telling the truth.

Pe mine caracteristica logaritmica a graficului nu m-a surprins catusi de putin, stiam ca e ceva normal sa fie asa, ceea ce m-a surprins in mod placut este creativitatea lui Dudikoff de a deduce acea formula.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări