Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BITX20

radu25

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radu25

2

• Marele Savant

2

• ywar2

1

• yo9hrb

1

Top autori în acest subiect

Personal nu l-am construit, asa ca doar imi dau cu parerea. Principalul sau avantaj este simplitatea constructiei si lipsa reglajelor sofisticate. Schema, daca este luata la bani marunti, dovedeste destule carente. Una este sa faci trafic in India, unde sunt 15 radioamatori si alta este experienta in QRM-ul european. O problema ar fi filtrul BLU cu quartz. Ce se obtine depinde extrem de mult de cristalele folosite. Ca scula pentru trafic local e bunicica, pentru distante mai mari nu emisia ridica probleme, ci partea de receptie. In ciuda unui zgomot propriu mai scazut al benzii de 20m nu cred ca schema poate avea o receptie satisfacatoare. Daca ai shema de la A412, se poate download -a de la http://www.yo9.ro, scoate tot ce nu este necesar - partea de automatizare, AGC, ALC, etc. si pune un LM386 pentru audio. Rezulta o scula, mai buna cred decat BITX, care are o documentatie vasta, sute de oameni care l-au folosit, componente uzuale, bobine usor de gasit, sfaturi pertinente pentru reglaj. Toruri s-au gasit la Simpozion si se vand si pe http://www.radioamator.ro.

Link spre comentariu

Evident ca este mai bun A412. A412 este aproape gata mai trebuie sa-l pun in cutie (pe care nu o am). Dar omu' mai trebuie sa faca si el ceva ca sa nu rugineasca.Oricum nu aveam de gand sa las BITX-u asa cu e in schema. Filtrul de SSB ar avea o banda mult prea ingusta (sub 1khz). Am cumparat vreo 20 de cristale din care sa selectez 4 de frecvete apropiate. Ma gandeam sa renunt la filtrul TB de la intrare si sa fac unul separat dublu (FTB+preamplif deRF+FTB). Daca adaug si filtre TB pe audio, atat la receptie cat si la microfon, plus un AGC ar trebui sa mearga binisor.VFO-ul este necorespunzator. Am sa fac altul cu FET si varicap, alimentat la tensiune mica bine stabilizata.Am inceput deja sa fac cercetari in domeniul BITx...hi, dar vroiam sa aud pareri de la cineva care l-a facut in vedearea unui mic schimb de experienta.Am observat o chestie: daca nu ecranez mixerul si preamplificatorul de IF, anumite frecvente "scapa" si trec peste filtrul de SSB fiind direct amplificate de amplificatorul de FI....interesant.

Link spre comentariu

Asta am uitat sa specific, imi cer scuze. Site-ul are scanata colectia revistei si oferita spre descarcare. Anul nu il mai retin si parca incepe de prin luna mai si se intinde pe vreo patru numere...OK, de aici incepe poate mai cauta si altii:http://www.yo9.ro/documentatii/reviste/ ... /index.htm

Evident ca este mai bun A412

Parerea mea este ca un A412 monobanda, simplificat si modernizat nu este mai greu de facut si reglat decat BITX. Echipa de atunci a facut treaba buna, s-au facut mai multe prototipuri pana a iesit un lucru ca lumea. Cateva idei, unii spun ca mai multe, sunt copiate de la transceiverele Atlas 200, 300. Acest lucru nu scade meritele proiectantilor si ofera garantia performantelor declarate.Personal as incerca introducere unui diplexer dupa mixerul cu diode. Ar asigura o terminatie optima pentru mixer marind putin si IP3-ul (cel putin asa spune teoria).
Link spre comentariu

Salutari,am construit si eu 2 pina acum, unul in 3.5 si altul in 7 Mhz si mie mi se pare ca merg bine pentru simplitatea lor. Am construit versiunea cu mixer dublu echilibrat, cu circuitul de intrare ca la A412 si cu AFI cu 2 tranzistoare specific asta deoarece prima varianta era mai simpla. In 3,5 zgomotul parca este mai mare decit un FT250 cu care l-am comparat, dar in 7 Mhz merge super. Am folosit diode shottky si tranzistoare de rf adecvate nu BC-urile recomandate de autor, si bobine Toko. Stabilitatea vfo am rezolvat-o folosind scala digitala a lui om3cph care are o varianta ce contine si o aplicatie pentru stabilizarea frecventei care nu permite o fuga mai mare de +/- 10 Hz. De asemenea am folosit un hibrid BGY folosit pe calea inversa la CATV care scoate cam 2.5 W out la iesire. Filtrele blu reglate pe wobbler ofera o banda de trecere de 2.8 si respectiv 3 khz. Ca parere ramine o constructie ideala pentru incepatori sau pentru qrp in portabil.

Link spre comentariu

BAT nustiucit ( in capsula de sticla si mai mici putin ca 1n4148 ) , nu stiu exact cit pt ca sint inca la job. Noi le-am folosit cindva si am comandat o cantitate foarte mare din care mi-au mai ramas si mie citeva bucati. De asemenea nu stiu cit sint de recomandate pt mixere dar le-am folosit cu rezultate foarte bune pina la 500 de Mhz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări