Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SOBA MILENIULUI TREI !!

Vizitator cj94abt

Postări Recomandate

La cele mai multe sobe,  focarele sunt doar un spațiu unde ard lemne,  pur și simplu.  Nu sunt gândite pentru o ardere completa. 

....

Acum am văzut și prima postare,  aia cu majuscule. 

Mai mare tâmpenie nici c-am văzut. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut120v

6

• cdinu332

5

• BRANCA

3

• Danut Marinescu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 7 luni mai târziu...
La 09.10.2023 la 19:40, Danut Marinescu a spus:

Eu am facut un experiment reusit acum la venirea frigului in Bucuresti/Pantelimon.Intre camere am un zid la inaltimea de 1 m pe care am facut un labirint din caramizi de aprox 5m cuplat la cosul de fum intern cu burlan de tabla fixat ermetic cu gips alb.E un acumulator de caldura ce contine cam 50 de camamizi noi de calitate iar o parte la inceput pentru temperatura mare are caramizi refractare.In acumulator intru cu temperatura  dintr-un focar ce se afla in alta camera si are cam 5metri de burlan de buna calitate cu 4 coturi la 45 de grade sa formeze o arcada in sus.Din focarul ce arde la temperatura cu flacara alba pina in cosul de fum temperatura pe traseu scade si este absorbita de cele doua camere.In camera cu focarul de ardere daca se folosesc lemne umede apar probleme de monoxid de carbon care nu pot fi transmise in camera a doua unde practic nu exista ardere si consum de oxigen ci numai temperatura generata de burlane si de caramizi.Focarul unei sobe turn este foarte mic cu masa mica pentru a arde lemnele la temperatura cit mai inalta cu randament maxim.Putem vedea astfel ca la iesirea dintr-un godin obisnuit se scoate pe cos temperatura care incalzeste foarte relaxant identic cu conditiile de bloc o camera de 20m patrati.Suprafata totala incalzita pentru ambele camere este de 35m patrati aproximativ.Patul este dispus linga acumulatorul de caldura iar in timpul somnului vine caldura din directia zidului recuperator.Un ciclu de incalzire dureaza cam 6 aore la temperatura de afara de acum care nu coboara sub zero grade.Experimentul a reusit si nu mai este necesar sa se faca focul in doua camere ci intr-un simplu godin cu randament maxim si pierderi mici de caldura.Foarte important este focarul care fiind mic si cu masa mica obtine temperatura mare de ardere pentru a arde eficient combustibilul solid.Si economia de spatiu poate fi luata in discutie nefiind necesare sobe gigantice scumpe de facut cu meseriasi uneori fara calificare.E o solutie ieftina si eficienta.Trebuie avut mare grija la etansarea tuturor burlanelor sa nu existre emanatii de monoxid de carbon iar labirintul din zid sa nu aiba nici un fel de fisuri sau gaurele pe unde sa apara scurgeri de monoxid de carbon.Cred ca vin cu ceva nou si eficient pentru ca sobele au fost studiate si facute cum le stim astazi prin secolul 17-18-19 de diversi savanti ai vremii fara sa se tina cont de emanatii in atmosfera de bioxid de carbon sau de consum de lemn.Este necesara o noua proiectare pentru ca sobele de pe piata sunt executate slab calitativ putine modele oferind performante de consum sau randament termic.Pierderile acestor sobe sunt peste 50 la suta in opinia mea.La iesire sus pe casa temperatura ajunge precum cea a corpului in jur de 40 de grade la 15 grade temperatura ambianta externa.Materialele folosite deasemenea pot imbunatati performantele sau combustibilul ars.Utilizez lemn de esenta tare stejar si alte esente tari cu continut de umiditate maricel si diferit de la un lemn la altul.Voi acorda mai multa atentie lemnului la anul urmator si voi cumpara lemne in primavara sa se usuce in soare pe parcursul verii.

Este soba cu care am crescut eu in anii 70. Era o soba unde se putea gati dar care folosea carbune sau lemne, in o camera mica. De acolo urma peretele-sova care acumulta temperatura dar care despartea alte 2 camere. Deci un sistem din acela incalzea 3 camere. ! cameda doar unde era focarul. si alte 2 unde era soba-acumulator, adica peretele despartitor al altor 2 camere cu fumurile prin el.. Dimineata soba era inca calda. Se facea focul 1 data pe zi si se consuma 1 galeata de carbune

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări