Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiator steluta led 1W

Untold

Postări Recomandate

Merge cu un pot bobinat. Nu uita de rezistenta fixa inseriata; pe langa led, ea protejeaza si potentiometrul la capat de cursa.Potentiometrele de radioficare erau de 100 ohm, dar tot ar fi suficient. Poti merge pana la vreo 12mA.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

15

• Dr.L

9

• rinaldoparaipan

7

• Ticu

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E o schema care foloseste un potentiometru simplu,dar nu stiu unde am vazut-o.La iesirea scc,deci dupa rezistenta ce stabileste curentul constant maxim,doua diode polarizate direct,cu o rezistenta spre masa.Potentiometrul conectat pe tensiunea de cca 1,5V astfel obtinuta.Cursorul la Adj 317.Se poate regla curentul,fara a fi nevoie de un potentiometru bobinat,mai greu de gasit,sau mai scump.

Link spre comentariu

Merge cu un pot bobinat. Nu uita de rezistenta fixa inseriata; pe langa led, ea protejeaza si potentiometrul la capat de cursa.Potentiometrele de radioficare erau de 100 ohm, dar tot ar fi suficient. Poti merge pana la vreo 12mA.

Multumesc pentru confirmarea functionarii. Asa am gandit si eu, sa las si rezistorul acela de 5 ohmi pe langa potentiometru.

E o schema care foloseste un potentiometru simplu,dar nu stiu unde am vazut-o. La iesirea scc,deci dupa rezistenta ce stabileste curentul constant maxim,doua diode polarizate direct,cu o rezistenta spre masa. Potentiometrul conectat pe tensiunea de cca 1,5V astfel obtinuta. Cursorul la Adj 317. poate regla curentul,fara a fi nevoie de un potentiometru bobinat............................

Ar fi interesanta schema, daca ati putea s-o gasiti.... eventual sa o redesenati in Paint sau ceva...Multumiri.
Link spre comentariu

Schema a fost folosita de @briobit,la o lampa cu leduri.Discutia a fost aici,la Leduri,dar nu mai exista atasamentele respective.Trimite-i un mesaj,poate o are salvata.Nu stiu sa pun schema respectiva,eu le desenez cu pixul pe hartie....apoi fac poza.Sunt la munca,nu am cablu de date.

Link spre comentariu

@Untold daca vrei sa micsorezi de vreo suta de ori curentul prin potentiometru, poti folosi un tranzistor pe post de "rezistenta variabila" http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... sort=3&o=0

BC-ul indicat suporta puterea in discutie, dar la curent maxim este "cald" (0,3W). Daca vrei sa disipe mai bine caldura, se poate folosi un BD care are capsula mai generoasa, dar amplificarea mai mica.

Rezistenta cu steluta se alege in functie de amplificarea tranzistorului, astfel ca sa nu depasesti prin leduri curentul maxim pe care ti l-ai propus.

Indiferent de modul de reglare sau limitare a curentului, sa nu uitam ca la 250 mA pe 317 apare o cadere de tensiune de aproape 2V, iar pe rezistenta sau tranzistorul "senzor de curent" exista o tensiune de 1,25V. In total "se pierd" cel putin 3V din alimentare. Daca ledurile au nevoie de 10V, alimentarea trebuie sa fie minim 13V.

Link spre comentariu

BC-ul indicat suporta puterea in discutie, dar la curent maxim este "cald" (0,3W). Daca vrei sa disipe mai bine caldura, se poate folosi un BD care are capsula mai generoasa, dar amplificarea mai mica.

:aplauze Foarte multumesc D-le. Ticu! N-as putea face un Darlington cu BC si BD, in loc de un BC? Ar creste mult amplificarea in curent.Daca gresec, va rog sa ma corectati.
Link spre comentariu

Creste dependenta de temperatura a curentului reglat, care oricum constituie principalul dezavantaj al schemei (tensiunile de deschidere ale jonctiunilor baza-emitor scad odata cu cresterea temperaturii).Oricum, chiar cu BD nu ai mai mult de 2-3 mA prin potentiometru.

Link spre comentariu

Schema a fost folosita de @briobit,la o lampa cu leduri.Discutia a fost aici,la Leduri,dar nu mai exista atasamentele respective.Trimite-i un mesaj,poate o are salvata.

Daca de asta e vorba da am facut o lampa cu un led de putere (30w) care functioneaza si acum foarte bine la care pot sa ii reglez intensitatea de la 0 la maxim, pacat ca autorul schemei nu mai este pe forum ....
Link spre comentariu

Nu sunt tranzistori, sunt circuite integrate. Sunt puse 3 in paralel pentru a suplimenta capabilitatea de livrare a curentului pe iesire.Foarte faina schema, multumiri!Cred ca la asta raman, o sa las doar un singur LM317, am nevoie doar de max. 800mA.

....pacat ca autorul schemei nu mai este pe forum ....

Mosu Tuti? :((
Link spre comentariu

Nu, schema a dat-o @pisica_matache.Pe cele doua diode cu siliciu polarizate direct apare o cadere de tensiune de aprox. 1,3V care este folosita pentru a comanda pe 317. Mai exact: cand cursorul este "sus" tensiunea de 1,25V necesara intre pinul Adjust si pinul Out se obtine atunci cand rezistenta "senzor de curent" R este parcursa de curentul I=1,25/R. Daca se doreste un curent mai mic fara a modifica R (cum se facea in shemele anterioare de pe acest post), se poate adauga tensiune de pe potentiometru, coborand cursorul. Pe intreg potentiometrul se asigura 1,3V oarecum stabilizati de pe diodele mentionate. Tensiunea este dependenta de temperatura diodelor (cam 2mV/grad Celsius), deci curentul reglat "fuge" putin cand se modifica temperatura, ca si la schema cu tranzistor discutata anterior. Remediul este inlocuirea celor 2 diode cu o dioda Zener termocompensata LM285Z-1.2Pentru 250 mA cat voia @Untold mai sus, am testat schema cu valorile de mai jos. Prin marirea rezistentelor, consumul rezidual (existent chiar daca prin LED curentul este reglat la zero) a fost redus spre 2 mA.

post-29403-139829699091_thumb.png

Link spre comentariu
:aplauze Sarumana! Mare om, mare caracter! Ledurile mele de 1W papa 300mA, am vrut 250 sa nu le stresez prea tare si sa aibe viata lunga, chiar daca se reduce usor luminozitatea.Multzam fain inca o data! :da P.S. De ce nu mai e Pisica Matache pe forum? :nas: E un om deosebit...
Link spre comentariu

:aplauze Sarumana! Mare om, mare caracter! P.S. De ce nu mai e Pisica Matache pe forum? :nas:

Intru totul de acord cu prima fraza.@Ticu nu e la prima ''abatere'',cand testeaza practic o schema,desi altcineva are nevoie de ea.Am mai spus-o si o repet,tot respectul pentru postarile Domniei sale!Pisica Matache e si el om,are defecte;n-a stiut sa inghita mitocaniile D-lui Vasile,patronul Elforum,i-a zis vreo doua...Asa ca a zburat....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări