Vizitator TiviDan Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Conteaza intensitatea curentului avand in vedere ca avem curent in impulsuri?Referitor la condensatorul pus in serie cu difuzorul de bas am gasit cateva raspunsuri pentru cei care sunt interesati de subiect:In cazul meu folosesc o bobina cu inductanta 3.06 mH iar inductanta difuzorului este de 4.1 mH de unde imi rezulta o inductanta totala de 7.16 mH.Folosind formula frecventei de rezonanta: f = 1/2pi(LC)^2 rezulta pentru un condesator de 1000uF o frecventa de rezonanta de 59Hz. Iar pentru 5000uF o recventa de 26Hz ceea ce ar putea fi acceptabila daca logica e corecta (desi nu o garantez). Link spre comentariu
CBI Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 impedanta nu e constanta cu frecventa,in jurul acordului ai 2 varfuri care vor impiedica condensatorul sa formeze o panta cu 6db/oct si vei obtine o ciudatenie de caracteristica acustica.Trebuie mai intai sa liniarizezi impedanta si apoi sa cauti condensatori nepolarizati cu curent de varf cat mai mare,pt ca in wofer se duce greuldupa cum am mai zis,nu e nici practica nici economica aceasta solutie,de aceea nu se foloseste pe nicaieri in boxe Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Nu am comentant costuri, dificultate de implementare, ci doar un motiv real pentru care s-a luat aceasta decizie. Vreau sa inteleg de ce, din cifre clare nu doar povesti si pareri Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Inductanta se pune in serie, condensatorul la fel.Difuzorul de bas nu are mai mult de 1mH inductanta la 1kHz, asa statistic as zice ca are in jur de 0.6-0.8. Nu stiu de unde ai scos valoarea de 7mH, probabil ca este in zona de joase.In zona de joase impedanta variaza din cauza incintei, e puternic reactiva si variabila, nu se poate lua ca o simpla valoare. Plus ca la unele frecvente nu mai e inductanta ci capacitate dpdv al defazajului introdus, iar la rezonante e pur rezistiva, dar de o valoare mai mare. Te rog studiaza impedanta unei incinte reflex. Este un ansamblu electromecanic, se ia ca ansablu. Ce ai calculat nu prea are sens si nici nu e corect.Tranteste acolo macar 500u si a fi bine, desi nu se face din motivele mentionate in posturile anterioare.Nu iti bate cu calcule principial gresite,deci inutile.Din partea mea poti sa pui electrolitici, in cazul cel mai rau se usca si le creste rezistenta. De ars nu se arde nimic.Altfel scheme de protectie la DC cu releu sunt destule. Se monteaza in amplificator pentru ca acolo le e locul.Eventual iei una si o adaptezi sa se alimenteze din DC-ul dat de un amplificator in momentul cand crapa. Boxele vor sta pe pozitia normal inchis al releului. Folosesti un releu de 12V. ASta la un 9V se va arma in mod sigur si va proteja boxa. 9V e rezonabil pentru un difuzor de bas, iar celelalte sunt separate prin condensatori.Dca nu iti dai seama de ce nu se foloseste aceasta solutie vezi cat costa niste condensatori de 500-1000u, min 100V si cat loc ocupa. E o metoda, dar parca mai simplu e sa pui un releu, care poate decupla si din alte motive, gen scurt, fr inalta care arde tweeterele, supra temperatura, mute, etc etc.Din partea mea pune conzi, experimenteaza.In rest despre vorbe si povesti, ce sa zic, pentru unii aceste subiecte sunt demult fumate si putini au rabdarea sa explice de totul de la zero pe subiecte arhidiscutate. Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 24, 2013 Partajează Postat Octombrie 24, 2013 Atunci haideti sa nu facem din acest forum unul de consiliere pshoelectronica si sa rapuna lumea la subiect cine cu ce stie. Fara violenta, fara obligatii, fara sa ne bagam in seama (nu am nimic cu nimeni, si nici nu vreau sa supar pe cineva) ... cred ca deraiez de la topic. Asa ca va rog cine stie si are chef sa raspunda, il rog sa o faca, ceilati va poftesc la tigara, multumesc ;) Link spre comentariu
ahegyes Postat Octombrie 27, 2013 Partajează Postat Octombrie 27, 2013 Hmmm, mai...omule, daca esti nou pe forum nu inseamna ca poti face pe desteptul. Cei care ti-au raspuns sunt cei mai capabili - sa zic asa - de pe acest forum in ceea ce priveste subiectul boxe. Sfaturi mai bune decat de la ei nu vei primi pe acest forum.Prin urmare - tot ce ti s-a spus\scris este de maxima competenta, asa ca las-o mai moale.Condensator de 1000uF sau 5000uF nepolarizat (calumea) costa cam de 5x cat boxele tale cu fulgi cu pene. Asta e motivul pentru care ti s-a sugerat alta solutie. Daca intelegi bine, daca nu - e o tara libera, nu trebuie sa tii cont de ce spun unii pe un forum. Si chiar asa, de ce mai intrebi pe forum daca tu esti atat de competent si stii mai bine??? Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Rog un administrator sa inchida/stearga acest topic. Motiv: deraieri grave de la subiectMultumesc Link spre comentariu
ahegyes Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Rog un administrator sa inchida/stearga acest topic. Motiv: deraieri grave de la subiectMultumescPerfect de acord ! Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Păcat, eu sînt curios de rezultat. Link spre comentariu
adrian lucian Postat Octombrie 28, 2013 Partajează Postat Octombrie 28, 2013 Si eu vroiam sa vad finalul Autorul topicului nu trebuie sa se supere, odata ce roata si apa calda sunt un bun dat nu merita reinventate. Idee inedita si neobisnuita asta cu condensator, ma rog...Insa o incinta abuzata cedeaza la tweter cu o rata (cred) 500 :1 fata de woofer, asadar premisa nu merita atita bataie de cap. Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Idee inedita si neobisnuita asta cu condensator, ma rog...Insa o incinta abuzata cedeaza la tweter cu o rata (cred) 500 :1 fata de woofer, asadar premisa nu merita atita bataie de cap.Pentru ca e neobisnuita de aceea am si intrebat, pentru ca nu stiu ce efece poate avea. Si un raspuns doar acuma l-am gasit. Multumesc Adrian.@ahegyes: Mai exista si altii pe forum capabili sa raspunda coerent Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Fiecare este liber sa testeze ce ii trece prin cap. Bunul simt insa ne obliga sa nu-i chinuim pe altii pentru a afla raspunsurile la intrebarile mai ciudate sau solutiile mai bizare care ne trec prin cap. Daca vrei sa faci ceva clasic gasesti pe net sau intrebi aici, daca insa te chinuie piticii pe creier, scoate banu' din buzunar, investeste si aflii raspunsul. Daca tu chiar crezi ca ideea asta de a realiza o protectie DC inseriind un condensator pe joase este geniala pune-o in aplicatie si te vei convinge singur de ce toata lumea de aici "nu apleaca urechea" la solutia propusa de tine. Zici ca esti programator, ti-ai creeat propriul tau limbaj de programare? Ti-ai creeat propriul tau computer? Ti-ai creeat propriul tau sistem de operare? Raspunsul este NU. Atunci NU incerca nici in acest domeniu sa faci altfel. Ai plecat de la ideea ca filtrul sa fie de ordinul III. Te intreb: de ce ordinul III si nu de ordinul IV sau orindul II? Aici sunt oameni care au o experienta foarte mare atat teoretica dar si practica deci eu te sfatuiesc sa mergi pe mana lor daca vrei sa obtii raportul maxim intre performanta/pret. P.S. uite un montaj simplu http://sound.westhost.com/project33.htm sau cauta pe google: loudspeaker dc protection Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Zici ca esti programator, ti-ai creeat propriul tau limbaj de programare? Ti-ai creeat propriul tau computer? Ti-ai creeat propriul tau sistem de operare? Raspunsul este NU. Atunci NU incerca nici in acest domeniu sa faci altfel.Da. mi-am facut la un moment dat propriul meu limbaj de progamare.Da. Mi-am creat propriul meu computer. Nu mi-am creat toate componentele.Nu. Cu sitestemul de operare m-ai nimerit ;) guilty.Acuma am sau nu deptate, ca ne dam cu parerea si scriem ca sa nu tacem ;)Nu am timpul necesar sa experimentez cate as dori. Viata e scurta. Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 Da. mi-am facut la un moment dat propriul meu limbaj de progamare.Imi inchipui! Cand am sa vad la avatar ca scrie la Location: Silicon Valley mai vorbim! Nu am timpul necesar sa experimentez cate as dori. Viata e scurta.Pai cat timp iti ia sa bagi mana in buzunar si sa scoti niste bani ca sa cumperi condensatori sa experimentezi "solutia" ta? Sper sa ajungi sa traiesti ziua cand ai sa realizezi ca ti-ai dat cu parerea in loc sa taci. Link spre comentariu
ahegyes Postat Octombrie 29, 2013 Partajează Postat Octombrie 29, 2013 @ahegyes: Mai exista si altii pe forum capabili sa raspunda coerent Da - dar tie ti-au raspuns cei mai in tema pe subiectul boxe !!! (desigur, de pe acest forum - fapt pe care eu l-am punctat exact asa si la interventia anterioara) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum