Vizitator TiviDan Postat Octombrie 18, 2013 Partajează Postat Octombrie 18, 2013 As avea si eu cateva intrebari cu care ma confrunt zilele acestea cu niste calcule de filtre.Momentan construiec un filtru pe 3 cai de ordin 3. Din graficele raspunsurilor de frecventa a difuzoarelor mi-au iesit frecventele de taiere 4300Hz si 810 Hz. Concidenta pentru filtru ca am valori ale condesatoarelor destul de apropiate de valorile standard.1) Cat ar fi toleranta fata de valoarea standard? ex: am nevoie de valoarea 8,5 uF pot folosi o 3,3uF + 4,7 uF?Difuzorul de inalte si medii are inseriat un condesator. => protectie impotriva curentului continuu. 2) Daca inseriez cu difuzorul de bas un condesatorul de bas un condesator 1000uF as avea o taiere la 20Hz (care auditiv nu ma prea intereseaza). este afectata si calitatea sunetului? daca da cum se poate corecta.Pentru difuzorul de inalte am vazut ca se recomada un filtru L-pad. 3) Se poate determina teoretic cam cati decibeli ar trebui taiati? sau e doar o metoda empirica de aflare a raspunsului?4) Ce probleme apar daca incinta e sub/supra dimesionata pentru difuzorul de bas. 5) Ce efecte apar daca materialul fonoabsorbant din interiorul incintei e prea gros? Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 1.Toleranța poate fi destul de mare. Oricum, în probe vei schimba mai multe valori spre cea care-ți place mai mult. Condensatoarele „înseriate” nu sunt neapărat protecții ci fac parte din filtrul „trece sus” sau „trece bandă” . 2. Un condensator serie cu dif de bas lasă să treacă frecvențele înalte spre acel difuzor deci e inutil. Cel paralel taie înaltele pentru a se evita redarea lor cu distorsiuni. 3. Se poate determina teoretic, dacă ști cu exactitate câți dB au fiecare dif. Totuși L-pad-ul îl reglezi mai târziu după ureche. http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/LPad/ 4. La sub dimensionare undele sonore care rămân în incintă la un moment dat nu vor mai fi în fază cu mișcarea membranei dif-ului de bas a.î. pot lovi din spate dif-ul tocmai când acesta trebuie să se miște spre spate. Apat forte oponente deci distorsiuni. La supra dimensionare se poate ajunge chiar la ruperea membranei dif-ului. 5. Materialul se pune la fel după ureche. La incintele închise trebuie boxa plină, la BR cam jumătate. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 Ce difuzoare folosesti?De la astea se incepe filtrul. Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 Difuzoare de la SAL SBX 2030 https://www.sal.hu/termekdokumentumok/08806_03_01.pdf SBX 1620 https://www.sal.hu/termekdokumentumok/08805_03_02.pdf DTF 12 https://www.sal.hu/termekdokumentumok/02656_03_01.pdf Am construit filtrele astfel incat sa am raspunsul de frecventa peste 85db. 2) tocmai, cu un condensator fac un filtru trece sus. cu frecventa de 20Hz. pentru ca mai jos nu ma intereseaza '"sa aud" infrasunetele. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 Nici nu coboară difuzorul până acolo. Nici într-o incintă BR Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 Nu stiu ce poti face in final cu difuzoarele alea.Treaba cu joasele uit-o, nu e o idee buna, in primul rand nu vei gasi un condensator asa de mare. Mai degraba modifica amplificatorul.Nu stiu ce pregatire tehnica ai, dar realizarea unui filtru cere experienta.Ce as incerca eu, fara sa am la indemana masuratori ar fi : pe bas 2m-3m, vezi ce gasesti, pe medie inseriezi un condensator de 30-40u si o bobina de 1m si 10-15u in paralel pe bornele difului. Pe tw as zice 3.9u-4.7u maxim si o bobina paralel de 0.3m urmata de lpad. Lpad il calculezi dupa ureche, dar ai nevoie de macar -3dB.Daca media va urla prea tare deci ai putea sa inseriezi inaintea sectiunii de medii 3.3-10 ohmi, desi nu cred ca e cazul, cu valorile propuse de mine vei avea cat de cat o atenuare. DAca urla prea tare in partea de sus ii mai cresti bobina, daca urla prea tare in partea de jos poti micsora condul serie (cel de 30-40u).Sa nu pui basul la distanta mare de medie.Filtre de ordine mai mari costa inutil de scump pt un proiect facut la plezenala, iar peformantele nu vor fi mai bune decat ce ti-am recomandat eu decat daca ai f mult noroc.Cand bobinezi, bobinezi cu prize, daca se poate ca bobina sa fie utila si la alte proiecte.Mai multe sfaturi nu am cum sa iti dau. Trebuie sa intelegi ca tot ce am scris e din brisca si trebuie adaptat la difuzoarele aflate la indemana.Oricum la ce difuzoare ai ales nu merita sa incerci mai mult.Iti dai seama ca varianta ideala ar fi sa adaptezi valorile din filtrele calculate in functie de masuratorile obtinute.Ignora sfaturile 4 si 5 ale d-lui Orlando. Link spre comentariu
CBI Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 sfatul meu,ia si aprofundeaza putin notiunile de baza,ca o sa irosesti mult timp si munca fara cine stie ce rezultatept wofer poti folosi un volum de 30-35L,bas reflex,iar pt celalat wofer 4-6L inchistweterele sunt recomandate a fi folosite de la 3-3,5khz ,numai ca sbx1620 nu urca bine acolo,ar fi mai indicat sa filtrezi cu panta mai lentaprima taiere o poti face in zona 6-700hz,dar era mai bine daca foloseai o medie si nu un wofer mai mic,pt ca si asa sunt ele chinezesti si suna inchisde infrasunete nu trebuie sa te ocupi din filtre pt ca nu este nici practic nici economic,ele revin in seama amplificatorului, nu ar trebui amplificate de la bun inceput,pt ca si incinta in sine este un filtru trece-sus sub frecventa de acord Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 multumesc de sfaturi, cunostiintele mele sunt destul de reduse, stiu sa citesc o schema si sa o pun in practica, si cateva cunostiinte teoretice invatate in faculate (sunt programator, iar in timpul liber imi place sa mesteresc una alta prin casa)dar totusi cum fac o protectie pentru difuzorul de bas impotriva unei tensiuni continue ?PS: ma asteptam sa gasesc niste incurajari, sunt doar pasionat de electronica, nu lautar sau dj. Imi permit sa-mi cumpar si cel mai profi sistem audio din oras, dar nu-l vreau, vreau sa am ceva decent de nivelul meu, sa stiu ca e facut de mine. Link spre comentariu
tepesa Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 dar totusi cum fac o protectie pentru difuzorul de bas impotriva unei tensiuni continue ?.Cel mai simplu cu o siguranta dimensionata dupa curentul maxim suportat de bobina.Asta e cumva si dupa ureche atunci cind nu ai date exacte. Link spre comentariu
CBI Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 daca amplificatorul este tot diy si nu are nimic pe iesire,exista (atat pe forum cat si pe net) nenumarate scheme de protectie la cc cu releu,soft start,scurtcircuitcea mai simpla este intr-adevar cu siguranta dimensionata in fc de impedanta si curentul consumatpt medii-inalte nu este nevoie de protectie cc datorita filtrului trece sus Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Pai daca iti permiti, de ce folosesti difuzoare SAL, calitate si caracteristici indoielnice?Sunt f multe proiecte pe net documentate si duse la capat. Mai bine incearca unul dinala. Apoi il ajustezi cerintelor tale.Protectia la DC o face amplificatorul. Daca ti-e frica de viata boxelor nu le lega pe toate jafurile.S-ar putea face o protectie cu releu, as fi chiar interesat de subiect.Adica un releu care sa fie normal inchis, iar in momentul in care simte DC pentru mai mult de X secunde, sa decupleze. Se alimenteaza din semnalul venit spre difuzoare.Eventual sa aiba si alte mecanisme, gen tensiune de fr inalta care ar putea afecta inalta, sau curent prea mare care ar putea insemna scurt circuit in filtru sau difuzor intrerupt.Cu siguranta, foloseste una rapida, si la curent destul de mic. Daca se arde in functionare normala maresti usor valoarea. Nu uita ca o siguranta poate duce 15min sau mai mult dublul curentului de intrerupere! Ai facut poli sau UBB? Ca la poli mai faci DCE, masurari, baze 1 si 2, ajuta destul de mult.Tu practic vrei sa faci o aplicatie tzapana cu cunostiintele de programare din liceu.Pai daca tu ii vorbesti unui licean de 3 tier application, Spring MVC, sau ejb, apoi nu l-ai pierdut de la prima fraza?Iti dai seama cat are de studiat acel licean ca sa priceapa cu adevarat acele notiuni?E drept ca daca vede codul si e destept, incet incet se prinde ce sa modifice una alta ca sa iasa niste chestii cum vor el, dar sa faca ceva de la zero....cale lunga.Lucurile astea nu ai cum sa le inveti pe un forum intr-o discutie de o saptamana. Sfaturi chiar ai primit zic eu.Nu vreau sa te descurajez, dar ce vrei tu nu se poate.Sincer te-as ajuta, dar daca ai alege ceva interesant, nu SAL. Nu trebuie sa coste o caruta de bani/ difuzor, gasesti de pe net destule difuzoare in gama 50-100E care sunt net superioare (ma refer la sunet, nu la mii de W). E pacat si neproductiv sa iti pierzi vremea cu chestii slabe.Iar 3 cai e un proiect dificil de pus la punct. La inceput totul pare usor, esti plin de avant.Experienta in boxe ai? Adica de unde stii tu ca ce faci suna bine? Ai mai ascultat una alta?Mai mult de sfaturile oferite de mine nu am cum sa iti dau.Daca ai bani cumpara un microfon de masura, gen behringer ecm8000, o punga de piese (Conzi, bobine, R) si te poti juca. Incet incet prinzi bazele si vezi care e realitatea.Nu incerc sa te contrazic sau sa te tin in loc. Doar sa deschizi ochii. Cu ochii deschisi vei putea raspunde singur la intrebari.Daca banii nu sunt o problema atunci poti experimenta destule, dar totusi, nu te avanta sa ii cheltui aiurea.Inca ceva, nu te complica cu tot felul de distribuitori locali. Au preturi cam mari, iar sursele sunt tot cam aceleasi. Gasesti pe net cam tot ce iti trebuie si de gandesti o comanda iese ieftin. Singura conditie e sa stii ce iti trebuie. MAcar de pe net nu incearca nimeni sa iti bage pe gat ceva ce nu iti trebuie. Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 Pai daca iti permiti, de ce folosesti difuzoare SAL, calitate si caracteristici indoielnice? Acestea sunt primele ce le-am gasit. Cand le-am luat nu mi-am pus atatea intrebari. Sunt f multe proiecte pe net documentate si duse la capat. Mai bine incearca unul dinala. Apoi il ajustezi cerintelor tale. Protectia la DC o face amplificatorul. Daca ti-e frica de viata boxelor nu le lega pe toate jafurile. S-ar putea face o protectie cu releu, as fi chiar interesat de subiect. Adica un releu care sa fie normal inchis, iar in momentul in care simte DC pentru mai mult de X secunde, sa decupleze. Se alimenteaza din semnalul venit spre difuzoare. Eventual sa aiba si alte mecanisme, gen tensiune de fr inalta care ar putea afecta inalta, sau curent prea mare care ar putea insemna scurt circuit in filtru sau difuzor intrerupt. Cu siguranta, foloseste una rapida, si la curent destul de mic. Daca se arde in functionare normala maresti usor valoarea. Nu uita ca o siguranta poate duce 15min sau mai mult dublul curentului de intrerupere! Si la ceva schema cu releu ma gadeam. majoritatea ce le-am gasit sunt protectii active. Ai facut poli sau UBB? Ca la poli mai faci DCE, masurari, baze 1 si 2, ajuta destul de mult. Poli. calculatorare. si am facut masurari Tu practic vrei sa faci o aplicatie tzapana cu cunostiintele de programare din liceu. Pai daca tu ii vorbesti unui licean de 3 tier application, Spring MVC, sau ejb, apoi nu l-ai pierdut de la prima fraza? Iti dai seama cat are de studiat acel licean ca sa priceapa cu adevarat acele notiuni? E drept ca daca vede codul si e destept, incet incet se prinde ce sa modifice una alta ca sa iasa niste chestii cum vor el, dar sa faca ceva de la zero....cale lunga. Lucurile astea nu ai cum sa le inveti pe un forum intr-o discutie de o saptamana. Sfaturi chiar ai primit zic eu. In felul asta ma motivez sa invat, da descopar, sa experimetez. Nu vreau sa te descurajez, dar ce vrei tu nu se poate. Sincer te-as ajuta, dar daca ai alege ceva interesant, nu SAL. Nu trebuie sa coste o caruta de bani/ difuzor, gasesti de pe net destule difuzoare in gama 50-100E care sunt net superioare (ma refer la sunet, nu la mii de W). E pacat si neproductiv sa iti pierzi vremea cu chestii slabe. Iar 3 cai e un proiect dificil de pus la punct. La inceput totul pare usor, esti plin de avant. Experienta in boxe ai? Adica de unde stii tu ca ce faci suna bine? Ai mai ascultat una alta? Nu am experienta in boxe, si cu urechiile mele de lemn, nu prea cred ca voi putea sa fac ceva performant, dar nu renunt asa usor Nu stiu sa fac, de aceea m-am si apucat, doar cu vorbe goale... saracia omului. PS: nu cred ca se invata condusul pe masini de F1. nici pilotataul pe avion real. Asa ca toate au un inceput. Mai mult de sfaturile oferite de mine nu am cum sa iti dau. Daca ai bani cumpara un microfon de masura, gen behringer ecm8000, o punga de piese (Conzi, bobine, R) si te poti juca. Incet incet prinzi bazele si vezi care e realitatea. Nu incerc sa te contrazic sau sa te tin in loc. Doar sa deschizi ochii. Cu ochii deschisi vei putea raspunde singur la intrebari. Daca banii nu sunt o problema atunci poti experimenta destule, dar totusi, nu te avanta sa ii cheltui aiurea. Sa construiec boxe nu e visul meu din copilarie. E doar un proiect de luna, cand am sa fiu multumit, am sa pun punct si schimb total subiectul. Inca ceva, nu te complica cu tot felul de distribuitori locali. Au preturi cam mari, iar sursele sunt tot cam aceleasi. Gasesti pe net cam tot ce iti trebuie si de gandesti o comanda iese ieftin. Singura conditie e sa stii ce iti trebuie. MAcar de pe net nu incearca nimeni sa iti bage pe gat ceva ce nu iti trebuie. Dar nu indeplimesc acea conditie, neavand experienta, ies in pauza de servici si sau o tura pe la magazine, ce gasesc asta e ;) Revenind la subiect. Ai idee unde pot gasit sarma de bobinaj in cantitati mici. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 Ok, pai atunci nu iti bate capul cu teorii inalte.Incearca ce ti-am propus eu. De acolo mai indreptam din ciocan.Valorile alea vor fi in mare, daca nu mai ajustezi tu, dar ca si topologie fa asa ca scapi cel mai usor si poti ajusta usor in functie de nevoi.Bobine vezi la sectiunea vanzari. Iei unele si le adaptezi. Sarma am gasit mai demult inspre Baci, la iesire din Cj, chiar inainte de subaru, dar pe cealalta parte.E un depozit de mobila/pal si e si un atelir de bobinaj in aceeasi curte. Sau ma rog..era mai demult.Protectie la DC repet, se pune in amplificator. Se poate pune si in boxe, dar sa tinem cont ca e vorba de un difuzor SAL, nu prea merita.Sper ca esti constient ca in final vei obtine un sistem comparabil cu ce gasesti pe piata SH in aceeasi bani, iar asta doar in cazul in care ai avut noroc si ti-a iesit totul. Nu vreau sa te descurajez. Link spre comentariu
Vizitator TiviDan Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Am gasit in alte surse ca nu se recomanda crearea unui condensator nepolarizat din mai multi electrolitici, pentru filtre? Stie cineva de ce? Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 23, 2013 Partajează Postat Octombrie 23, 2013 Pt ca nu va suporta mai mult de cateva sute de mA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum