sorin renato Postat Octombrie 18, 2013 Partajează Postat Octombrie 18, 2013 Va rog sa imi explicati si mie modalitatile de folosire a calelor plan paralele, eu stiu doar ca se pot folosi impreuna cu bara sinus pentru a masura cu precizie unghiuri. Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 21, 2013 Partajează Postat Octombrie 21, 2013 In afara de exemplul expus de tine se pot face de asemenea tot felul de verificari acolo unde ai nevoie de un etalon (vezi chiar si micrometrele sau alte aparate de masura). Link spre comentariu
fenobarbital Postat Martie 23, 2014 Partajează Postat Martie 23, 2014 Ce stiu eu deocamdata despre calele plan paralele se rezuma la urmatoarele:-sint mijloace de masurat fundamentale.-se folosesc la calibrare, etalonare, gradare, reglare la zero a comparatoarelor, reglarea utilajelor si masurari de precizie inalta.-sint construite din materiale speciale (otel aliat~60HRC), nemagnetice si alese sa isi pastreze proprietatile fizice in timp si la variatii termice usoare (ale mediului ambiant). -au rugozitatea extrem de mica si deaceea se pot adauga unele peste altele apoi se misca usor tangential sa formeze un bloc de cale din care sa rezulte dimensiunea dorita: de exemplu vrem 15,2 folosim 1,o6+1,o4+1,o3+1,o7+4+7, sau se aleg succesiv in functie de ultima zecimala-trebuie intretinute foarte bine, inainte de folosire curatate cu solvent, pentru pastrare acoperite cu vazelina altfel precizia masurarii va avea de suferit; sint pline pietele si saiturile de anunturi cu astfel de truse de cale cu pete de rugina-in ultimii ani au aparut pe scara larga cale din ceramica si carbura-clasa 0 sint cele mai precise si 3, mai putin-seturile pot fi si cu 122 de bucati dar sint si cu 27 Link spre comentariu
philiprobz Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Are idee cineva din ce s-ar putea improviza drept cale paralele pentru operatiuni de frezare fara pretentii de precizie ridicata? Trusele din comert au preturi prohibitive iar fara aceste cale nu poti face mare lucru pe o freza. Trebuie sa existe ceva asemanator dar probabil pt alt scop . O idee excelenta a fost cea de folosire a unei sticle de copiator in loc de masa de granit pentru trasare si verificare a planeitatii unei suprafete. La ceva de genul asta ma gandesc. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Citeceva despre masuratori , inclusiv despre cale aici Grig Link spre comentariu
ndc74 Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 Eu am cumparat din targ o trusa completa de cale rusesti cu 170 ron. Cinstit sa fiu nu mi se pare o suma chiar atat de mare. Link spre comentariu
radu cnc Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 Eu am frezat din placa de otel cale pe care le-am rectifica, groase de 8mm lungi cat bacurile si mi-am facut un set din mm in mm, cel putin partea inalta a bacurilor. Daca se lucreaza atent si nu se loveste in ele sunt OK. Eu nu le-am calit si lucrez cu ele de cativa ani. Trebuie insa sa-mi fac cale subtiri pentru piese cu grosimi mici. In curand trebuie sa-mi mai fac un set pentru freza a doua si vreau sa le fac din foaie de arc. Di pacate nu mai pot atasa poze cu noul formt al forumului. Link spre comentariu
andreigradu Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 (editat) puneti pozele pe saitul www dot 99poze dot ro si copiati aici link-ul, sau in alte servere de gazduire, mue asta mi se pare cel mai simplu de folosit. eu asa fac si vad ca si alti useri au inceput sa foloseasca acel server. conditie sa fie mai mici de 3m si sa aiba denumire reala, adica sa nu ramana cu numele din camera foto, de genul ( P16003948 ) ca nu le accepta serverul. Editat Mai 19, 2014 de andreigradu Link spre comentariu
andreigradu Postat Mai 20, 2014 Partajează Postat Mai 20, 2014 1. - De obicei o trusa de cale nu se foloseste pentru prins piese in menghina, aceasta e o trusa pentru masurat, sta pe masa de control, nu ajunge pe freza. 2. - Cand frezezi exista cale pentru asa ceva, eu am gasit un asemenea set prin targ, sunt de diferite grosini, am 8 cale, cate 2 din fiecare, sunt rectificate pe suprafetele laterale, iar la capete se vede ca nu sunt finizate. 3. - In cazul dv. se pot folosi bucati de aluminiu rectificat, astazi cam tot aluminiu e rectificat, fiind de import si scump de altfel. 4. - Aluminiu este foarte util cand ridici piesa ca sa treaca peste falcile menghinei sa o poti prelucra, apoi, daca vrei sa prinzi o piesa de aluminiu fara sa se vada urme pe ea de la falci, mai atasezi alte bucati de tabla de aluminiu de 5-10 mm, sau e posibil ca falcile menghinei dv sa fie perfect plane si sa nu lase urme, astfel nu mai e necesar sa folositi adaos lateral. 5. - Oricum, se poate verifica cu ceasul comparator daca piesa e paralela cu masa, ceasul prins in capul de frezare ( prin intermediul unui brat articulat ) si palpatorul sa vina sub piesa, pe rand la fiecare capat. De multe ori masa are ea insasi 0,1 - 0,2 mm diferenta de la un capat la altul, apoi menghina daca e rotativa mai introduce si ea o mica abatere, deci pentru precizii ridicate e necesara verificarea de dedesubt a piesei prelucrate. De aceea va spun ca bucati din aluminiu taiate corespunzator nevoilor sunt utile daca nu se doresc precizii deosebite. Link spre comentariu
jiji55 Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 Are idee cineva din ce s-ar putea improviza drept cale paralele pentru operatiuni de frezare fara pretentii de precizie ridicata? Trusele din comert au preturi prohibitive iar fara aceste cale nu poti face mare lucru pe o freza. Trebuie sa existe ceva asemanator dar probabil pt alt scop . O idee excelenta a fost cea de folosire a unei sticle de copiator in loc de masa de granit pentru trasare si verificare a planeitatii unei suprafete. La ceva de genul asta ma gandesc. Din portscule cu placute amovibile .Sunt doua lucruri diferite: calele pentru control (care au preturi mari) si calele folosite ca distantiere sub piesa de frezat. Link spre comentariu
philiprobz Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 La ce fel de portscule te referi ? O poza ar fi binevenita. Link spre comentariu
jiji55 Postat Mai 21, 2014 Partajează Postat Mai 21, 2014 La ce fel de portscule te referi ? O poza ar fi binevenita. Orice cutit cu placuta amovibila.La cele uzate tai partea de prindere a placutei folosesc coada drept cale pentru sustinerea piesei in menghina de frezare.Am mai spus sa nu se confunte cu calele de metrologie. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 30, 2014 Administratori Partajează Postat Mai 30, 2014 Di pacate nu mai pot atasa poze cu noul formt al forumului. Daca as putea sa setez individual ti-as mai da ceva spatiu in plus, pe vechiul forum spatiu era la comun, aici din pacate este setat pe grupuri. Daca as vrea sa iti maresc tie la 150M(cam de atat ai ave nevoie sa mai poti atasa 2-3poze..) ar trebu sa maresc la toata lumea... si nu ma lasa pentru ca depasesc spatiul de pe server. Singura solutie e sa mai stergi din pozele atasate care crezi ca nu sunt neaparat necesare sau sa folosesti un host extern pentru poze, se practica. Link spre comentariu
philiprobz Postat Iunie 2, 2014 Partajează Postat Iunie 2, 2014 Blocatorul de la contactul de masina, cel care impiedica rotirea volanului fara cheie in contact este foarte bun pt a fi folosit drept "cala" . Recent m-am impiedicat de un contact defect prin atelier si am realizat instantaneu potentialul. Este dintr-un otel suficient de dur, cu finisare foarte buna. Pacat ca este prea scurt dar pt menghina mea este suficient. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum