bluerocket Postat Octombrie 19, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2013 Deci la monobloc un singur anod sau catod comun indiferent de cati digiti sunt iar la multiplex atatea anoade sau catoade comune (comune pt un singur digit) cati digit sunt. Pana la urma denumirea e la fel pt amandoua tipuri de afisaj, de anod sau catod comun dar lucrurile se intampla in alt fel. Multumesc. Link spre comentariu
moduino Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 Pana la urma, ce display ai? Uite aici o schema fara pic (nu trebuie programat). De asemenea, cauta datasheet-ul lui ICL7107 si gasesti in el schema de voltmertu (cu el bine inteles). L.E. Aici gasesti datasheet-ul 7107. Link spre comentariu
bluerocket Postat Octombrie 19, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2013 Asta l-am propus si eu dar problema e ca masoara intre 6 si 12 v. Eu vreau 0 - 30 V. Displayul este unul cu 3 digiti, multiplex, anod comun. Link spre comentariu
moduino Postat Octombrie 19, 2013 Partajează Postat Octombrie 19, 2013 Cel mai simplu scapi cu un pic, mai ales ca ai display-ul multiplexat. Uite aici un exemplu. L.E. La schema cu CA3162 si CA3161 intre 6 si 12 volti este tensiunea de alimentare a voltmetrului. Tensiunea de masurare este pana la 999 volti (parca). L.L.E. Studiaza bine primul link pe care ti l-am dat, pentru tensiuni pana la 99.9v modifici rezistentele alea doua RX si RY. "Rx_______________see text Ry_______________See text such as: 100K at 100V" Link spre comentariu
radusa Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Fiind un afisaj multiplexat, nu merge folosirea lui ICL7107, care la ora actuala este cel mai raspandit integrat si totodata ieftin. Se gaseste la preturi intre 5-10 lei, iar echivalentul lui romanesc MMC7107, facut de Microelectronica, se mai poate gasi pe forum la 2-3 lei. ICL7107 merge doar cu afisaj ne-multiplexat, cu anod comun.Pt acest afisaj, singura optiune este un uController sau CA3162, care insa este atat de vechi incat se (mai) gaseste la preturi prohibitive. Ca 3162 mai are ca echivalent pe AD2020, NTE2054 sau binecunosculul C520, care este varianta DDR. Acesta din urma se mai gaseste din cand in cand la preturi rezonabile. Oricum, ca si parametri, CA3162 este binisor mai slabut decat ICL7107. Gama lui de masura (CA3162) este de 999mV (maxim), care bineintales ca se poate extinde prin divizor rezistiv.Decodorul care este cel mai uzual pt CA3162 este CA3161 sau echivalentele lui, DM9374, NTE2032 sau RDG-istul D348. Mai sunt si alte IC care merg folosite ca decodor, dar cu unele dintre ele nu ai afisarea semnului de minus sau +/- overrun. Comparativ, ca pret de magazin, CA3162 se poate gasi incepand de pe la 10$ (35lei), pe cand un ICL7107 este in jur de 8-10 lei la care daca mai pui inca vreo 8-10 lei un display de 4 digiti si tot iesi mai ieftin decat varianta cu CA3162 (la care trebuie sa mai adaugi si decodorul). Concluzia este ca, pt a folosi acel display, ori gasesti varianta RDG-ista C520, care este mai ieftina, ori folosesti varianta cu uController, care poate fi PIC, Atmel sau orice altceva. Link spre comentariu
moduino Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Postul in care i-am sugerat cele doua variante (ICL si CA) incepe cu "Pana la urma, ce display ai?" tocmai in ideea ca una din scheme merge cu display multiplexat si una cu display normal (nemultiplexat). Link spre comentariu
__farad__ Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Pana la urma nu stiu ce a inteles. Ultima oara mai spun: la afisajele multiplexate NU se mai spunse anod comun ci simplu anozi. Tocmai pt ca nu mai este comun. Acolo sunt segmenti comuni daca chiar vrei sa folosesti cuvantul asta. In al doilea rand te complici aiurea, parerea mea. In mod normal displayul se alege dupa schema, nu invers. Mult mai ieftin iesi sa alegi o schema, dupa necesitati si buzunar, apoi iti cumperi toate piesele. Dupa cum au spus si colegii mai sus schemele de voltmetru cu afisaj multiplexat sunt scumpe ca porcii de craciun. Parerea mea este sa faci schema cu 7107, pt ca este ieftin, il gasesti usor, si este suficient de bun pt ce iti trebuie tie. Ca idee este folosit in aparatele de masura alea de le gasesti oriunde, la vreo 50 de lei (seria M830 parca). Si alegi un afisaj nemultiplexat la un pret rezonabil. Sau cumperi un aparat de masura si il legi ca voltmetru si gata. S-ar putea chiar sa iesi mai ieftin asa. Link spre comentariu
radusa Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Termenul de anod/catod comun vine de la cum sunt legate ledurile in fiecare digit si nu are legatura cu numarul de digiti al display-ului, parerea mea. Link spre comentariu
__farad__ Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Adevarat domnule radusa. Este comun pt digit dar ca pin extern nu este comun pt nimic. Este anodul sau catodul digitului x. Si in final ma intereseaza doar ce este: anod sau catod ca sa stiu ce sa aplic + sau -. Daca spun display cu 4 digiti cu anod comun atunci inseamna ca este un display nemultiplexatcu 4 digiti cu 28 pini si un singur anod pt toti. Daca spun display multiplexat cu 4 digiti si anod comun atunci stiu deja ca voi avea 7 pini pt segmente si 4 anozi. Cred ca nu am reusit sa ma explic corect.Mai existau si displayurile duplex care aveau anumite segmente din acelasi digit cuplate impreuna si scoase la pini independenti pt fiecare digit si doi anozi sau catozi pt duplexarea displayului. Se foloseau mai ales la ceasurile cu radio. Link spre comentariu
bluerocket Postat Octombrie 20, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Moduino multumesc pentru link. Radusa, iti multumesc foarte mult pentru raspunsul tau. Farad, intr-adevar cred ca voi trece pe varianta nemultiplexata. Va multumesc tuturor Link spre comentariu
bluerocket Postat Octombrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Pentru voltmetru de 0 - 30v mi-am comandat un ICL7107 si am facut rost de 3 digiti (individuali), fiecare are anod comun. Intrebarile sunt urmatoarele: 1) In datasheet-ul lui ICL7107 scrie ca e pentru 3 1/2 digiti, eu am doar 3. Se poate si asa face cumva circuitul? Mie mi-ar ajunge doar 3 digiti. Sunt nevoit sa-mi mai iau unul? 2) Ce inseamna 1/2? Adica din 8 segmente (daca punem si virgula) imi poate afisa doar 4? 3) Daca foloseste doar 3 si 1/2 oare va fi in stare sa fiseze valori peste 19,99? Link spre comentariu
__farad__ Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 1/2 digiti inseamna ca din primul digit (din stanga) va afisa doar 1. Valoarea maxima pe care o poate afisa fiind astfel 1999. Nu va afisa niciodata 2000 sau orice alta valoare peste 1999.Pt 21 volti de exemplu va afisa cu o singura zecimala (21.0) iar pentru 2 volti va afisa 2.00.Poti vedea asta la orice multitester (aparat de masura), majoritatea au display-uri 3 1/2 digiti. Link spre comentariu
bluerocket Postat Octombrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Deci mai am nevoie neaparat de unul sau ajung 3? Link spre comentariu
__farad__ Postat Octombrie 25, 2013 Partajează Postat Octombrie 25, 2013 Iti ajung 3, valoarea afisata fiind de forma xx.x Link spre comentariu
bluerocket Postat Octombrie 26, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2013 Daca e ok sa folosesc doar 3 atunci cum modific schema? Uite aici: http://www.eleccircuit.com/let-s-build- ... g-icl7107/ Ce fac cu pinii 20 si 19 de la IC? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum