Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Display pentru sursa


bluerocket

Postări Recomandate

Salut. Am un display cu 3 digiti de 7 segmente. Vreau sa folosesc acest display ca un voltmetru pentru sursa mea reglabila 0-30 v la 1A (http://www.eleccircuit.com/my-first-var ... -by-lm317/). Am vazut ca in unele circuite pt. display se folosesc 2 cip-uri, in altele unul singur. De ce?

M-as bucura daca mi-ati putea da niste diagrame, scheme (cum i-ar spune :) ) pentru ce vreau eu sa construiesc. Daca e posibil mi-as dori ca cipurile din circuit sa fie usor de gasit, daca se poate, de nu, oi face eu cumva.

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bluerocket

    13

  • __farad__

    6

  • moduino

    4

  • Mircea

    3

Top autori în acest subiect

Evident ca PIC trebuie programat, apoi "calibrat" din potentiometrul de la intrare. Dar ai un singur chip si 3 tranzistoare. Orice solutie cu drivere este mai stufoasa. Poate cineva te ajuta sa scrii un hex in PIC (este disponibil pe pagina indicata).

Link spre comentariu

Am mers la un service sa intreb daca au PIC si ziceau ca ce se gaseste la ei in TV nu sunt reprogramabile. Banuiesc ca va trebui sa cumpar microcontrollerul asta. Nu exista alta alternativa cu circuite integrate? De exemplu eu am gasit asta insa problema e ca citeste doar de la 6 la 12 (http://www.eleccircuit.com/the-cheap-di ... nd-ca3161/).

Va multumesc mult pentru raspunsuri, apreciez.

Link spre comentariu

Nu prea-mi pot da seama de pe wikipedia cum ar arata un display multiplex. Puteti sa-mi spuneti voi, va rog, despre treaba asta? Sau un articol, material. Ce-am inteles e ca semnalele diferite nu mai merg pe canale diferite si pe unul singur.

Link spre comentariu

Ai inteles si nu prea. Un afisaj fara multiplexare are pt fiecare digit (cifra) 7 segmente, un anod sau catod comun, in functie de tipul sau, si eventual virgula sau apostrof. Rezulta pt un singur digit, cu virgula cu tot 9 pini -7 segmente+anod(catod)+virgula. La un afisaj de 3 digiti ai avea: 7segmente x 3 digiti= 27 pini doar pt segmente. Mai pune unul pt anodul comun (sau catod) plus trei pt virgule.La multiplexare se unesc toate segmentele corespondente de la toti digitii, rezultand astfel doar 7 pini.Anozii sau catozii in schimb se scot separat, cate unul pt fiecare digit. La fel si virgula sau apostroful, daca exista, sunt comune toate. Folosind o frecventa suficient de mare, afisarea nu se face pe toti digitii deodata, ci pe rand, intr-o succesiune suficient de rapida ca ochiul uman sa nu sesizeze baleierea. Astfel se foloseste un singur driver, care incarca succesiv informatia pt fiecare digit in parte in momentul afisarii. Schema este mai putin stufoasa decat cea fara multiplexare, unde avem nevoie de numaratoare si drivere pt fiecare digit in parte.

Link spre comentariu

Farad, iti multumesc foarte mult pentru raspuns. Insa daca am inteles corect atunci ai gresit la numaratoare. Daca nu e multiplex atunci e 7 * 3 + 3 (3 anoade sau catoade comune, si nu unul singur) + 3 virgule. Deci e + 3 nu +1, nu? In cazul meu e un display multiplex cu 1*7 (pt segmente) + 1 (virgula) + 3 (anoadele comune) = 11. Mama, atatia pin si sunt :)) Iti multumesc din nou.

Link spre comentariu

La multiplex anozii sau catozii nu mai sunt comuni. Sunt independenti, cate unul pt fiecare cifra.Un display cu 4 digiti va avea 11 pini (fara virgule) 4 catozi sau anozi + 7 segmente.La simplu, daca este afisaj monobloc atunci anozii sau catozii sunt conectati impreuna intern, si scosi pe un singur pin, indiferent de cati digiti are display-ul, de-aia se numeste "comun". Mai poate exista si cazul afisajelor cu digiti independenti, unde fiecare are setul sau de pini (7+1 minim).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări