Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburi de baleiaj orizontal în audio-frecvenţă(EL500)

Vizitator

Postări Recomandate

Principalul atuu al acestor tuburi este capabilitatea de a lucra in regimuri dure fara a intra usor in limitari de putere iar un Ra scazut subliniaza un avantaj major, PP-ul descris de Valderama poate fi o referinta de acea cred ca o trecere la 100w cu doua tuburi BO EL509, PL509, PL519 este doar urmatorul pas...

Gand la gand,aveam ceva pregatit pentu o asemenea configuratie si...,asa este : avem pe sarcina peste 115W,la puterea de 115W THD=0.3% !!!!!!!!!!!!! In poze avem rezultatele din simulare,schema nu este ceva iesit din comun,este tot un derivat de la DAVOLI,dar cu alte tuburi in defazor si preamp,daca va prezenta interes,o sa o pstez aici. Oricum,tuburile astea de BO merita atentia noastra,am mai discutat noi pe aceasta tema...Tuburi recomandate pentru acest PP de peste 100W: EL509,E(P)L519,6P45SP.S ATENTIE in tabelul THD din analiza Fourier la coloanele din drepata,cat de faina este faza, incredibil,nu?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

6

• gedd

1

• imreberes

1

• adrian_pic

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Principalul atuu al acestor tuburi este capabilitatea de a lucra in regimuri dure fara a intra usor in limitari de putere iar un Ra scazut subliniaza un avantaj major, PP-ul descris de Valderama poate fi o referinta de acea cred ca o trecere la 100w cu doua tuburi BO EL509, PL509, PL519 este doar urmatorul pas...

Da ,"urmatorul pas" sa făcut chiar "apăsat/puternic/energic/precis" aşa cum se vede download/file.php?id=49874&mode=view. şi în chenar roşu.
Link spre comentariu

D-l Lazaroiu!Pentru cei care au cunostinte mai putine, puteti sa ne dezvaluiti datele trafului de iesire? Multumesc/multumim.

Pentru care dintre amplificatoare,pentru cel de 60W (@valderama),60W DAVOLI 60,sau pentru amplificatorul cu EL509 de 115W ?...si nu este vorba aici de cunostinte,este vorba de mai multa experienta dar ca sa folosesc cuvintele unui user de pe aici ; "ce naiba mare filozofie este sa insiri niste sarma pe un mosor ???!"...Imi spuneti pentru ce amplificator doriti sa stiti datele OT si va ajut.
Link spre comentariu

@imreberes: ...din MP am inteles ce doriti si nu este niciun secret,postez aici ce mi-ati cerut si anume: schema trafului de iesire pentru amplificatorul DAVOLI 60,transformator ce a fost realizat practic in mai multe exemplare,dar si schema si datele pentru traful de iesire amplificator 115W PP cu EL509 (6P45S),pentru etajul final PP EL500 si Raa=1K ar trebui sa-l rugati pe dl. Vali (@valderama) sa va ajute cu datele pentru OT. Atentie,acest amplificator (PP EL509 115W) nu a fost testat practic ci doar transformatorul ce a echipat un PP cu PL519 dintr-o schema ruseasca,iar tensiunile de alimentare fiind aceleasi ca in schema propusa de mine deci cam acelasi PSF pentru tuburile finale. Teoretic eu am foarte multe scheme cu EL509 (6P45S) care sigur vor functiona bine de la bun inceput,dar m-am oprit la aceasta configuratie ce mi s-a parut interesanta din punct de vedere al raspunsului armonic raportat la puterea obtinuta pe sarcina,dar si un THD foarte bun nemaivorbind de fuga fazei.

Link spre comentariu

Pentru 1kΩ anod-anod se poate urmări schema OT-Lăzăroiu cu următoarele modificări:

E16 FeSi grosime pachet tole 50mm(s=16cm²)fără întrefier desigur.

p1=p2=p3=p4=400sp/CuEm Ø=0,35-0,38mm 50sp/strat a 8 straturi izolaţie intre straturi hârtie parafinată 0.05mm.

S=2x144sp/CuEm Ø=0,8-0,85mm 24sp/strat a 6 straturi (înfăşurare secundară bifilară) pentru impedanţă sarcini secundar 8Ω.

izolaţie între primar-secundar hârtie parafinată 2x0,1mm.

izolaţie finală prespan electrotehnic 0,5mm

Atenţie la realizarea carcasei de bobinare ,bobinajul necesită 14mm fereastră (sau 13mm fereastră cu strângere) aşadar din fereastră iniţială tolă 16mm realizarea carcasei nu trebuie să consume mai mult de 2mm o execuţie a carcasei de bobinare îngrijită din textolit/sticlotextolit de 1mm grosime va consuma 1,5mm din fereastră cu joc 1mm va rămâne astfel liber 14,5mm fereastră de bobinare ,carcasa mai trebuie să asigure o lăţime minimă de bobinare în compartimente ≥20mm(2x20mm) lucru uşor de realizat.

Transformatorul astfel realizat poate asigura o bandă 14hz-50khz chiar pentru puterea utilă maximă în sarcină sinus nelimitat cu pierderi mici OT (randament OT η>0,85≈0,9).

Link spre comentariu

Tot din categoria tuburilor destinate ptr. B.O. fac parte si tuburile 6CD6G, 6CD6GA, 6DQ6A si mai putin 6KV6A care nici estetic nu sant de aruncat.Oare pot fi folosite in schemele prezentate cu EL500?

post-54361-139829692303_thumb.jpg

Link spre comentariu

6CD6G stă bine la filament 6,3V/2,5A admite o solicitare permanentă în curent la catod 200mA şi peak 700mA practic poate funcţiona cu Raa de valoare mică ,stă un pic mai prost cu ug2_max(175V).

Şi uite aşa aflăm ce tuburi BO există în zonă(6cd6g http://imageshack.us/f/9/6cd6gsylv2k.jpg/ seamană ca formă cu 6p7s rusesc http://webzoom.freewebs.com/antreas555/ ... %20002.JPG doar că 6p7s/6П7С stă mai prost la filament 6,3V/0,9A...).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări