Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburi de baleiaj orizontal în audio-frecvenţă(EL500)

Vizitator

Postări Recomandate

Aşa cum reiese din imagine pentru o sarcină mică la anozi cu o tensiune de placă relativ mică se poate obţine putere utilă relativ mare în sarcină(sinus nelimitat).Atacul poate ajunge chiar la +34Vv fără ca gc să intre în regim pozitiv în raport cu catodul(datorită reacţiei negative locale).Nefiind necesară o amplitudine mare în atac(şi în lipsa curenţilor gc) defazorul are o sarcină uşoară.Intuiţi puterea utilă maximă în sarcină ?(sinus nelimitat).LE. pentru puterea utilă maximă etajul final trage din sursa anodică circa 500mA_ef.

post-18717-139829691285_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

6

• gedd

1

• imreberes

1

• adrian_pic

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bun venit pe forum !.DA ,bine precizat (60W în sarcină la ieşire),desigur clasa AB cu accent puternic B(curentul anodic cu vârf 0,7A curentul de repaos anodic mic 0,04A) pentru o valoare mică Raa respectiv putere utilă mare în sarcină.Avem şi câteva avantaje:1.tensiune anodică relativ mică2.Raa de valoare mică(OT uşor de realizat ,răspuns bun asigurat în toată banda audio)3.putere utilă mare în sarcină4.procent thd relativ bun(pentru numai 30W în sarcină)5.poate conduce incinte cu spl mic6.randament relativ bun7.etaj final relativ ieftin

Link spre comentariu

LE. pentru puterea utilă maximă etajul final trage din sursa anodică circa 500mA_ef.

WOW da "sugativa" mai este lampa asta. ati scris:

Raa de valoare mică(OT uşor de realizat

Sarma mai groasa in primar si Ra de valoare mica = perfect pentru incepatori.Ce diametru minim ar trebui sa aiba sarma din primar tinand cont de "setea" de curent a acestei lampi? (scuze ca intreb si nu caut niste documentatie dar aflu mai repede raspunsul si imi potolesc repede curiozitatea).
Link spre comentariu
Vizitator gabris
LE. pentru puterea utilă maximă etajul final trage din sursa anodică circa 500mA_ef.

WOW da "sugativa" mai este lampa asta.

ati scris:

Raa de valoare mică(OT uşor de realizat

Sarma mai groasa in primar si Ra de valoare mica = perfect pentru incepatori.

Ce diametru minim ar trebui sa aiba sarma din primar tinand cont de "setea" de curent a acestei lampi? (scuze ca intreb si nu caut niste documentatie dar aflu mai repede raspunsul si imi potolesc repede curiozitatea).

Ia frumos tabelul si vezi unde corespunde sectiunea cu ce a afirmat valderama citez:

...............................................................................................................................

"DA ,bine precizat (60W în sarcină la ieşire),desigur clasa AB cu accent puternic B(curentul anodic cu vârf 0,7A curentul de repaos anodic mic 0,04A) pentru o valoare mică Raa respectiv putere utilă mare în sarcină."

.................................................................................................................................

Mai ginditi si voi ,curaj!!!(Nu e trist sa gresesti ....e trist sa nu incerci.)

Link spre comentariu

...Sarma mai groasa in primar si Ra de valoare...

CuEm Ø=0,38-0,40mm(discutăm de curent de vârf maxim 700mA ocazional//fortissimo).Nu necesită în primar mai mult de 800sp/ramură(pentru s-miez ≥16cm² E+I intră şi pe tolă E+I E16 fară probleme asigurând chiar pierderi mici).
Link spre comentariu

...si o schema "la gata",este ceva realizat de mine cu ani in urma in cateva exemplare pentru PA-urile de bass in discoteci de dimensiuni mai mici sau cluburi. Schema nu este o conceptie personala 100% ci este o compilatie dintr-o schema de amplificator DAVOLI 60W la care am adaptat partea de defazor si preamplificare cu ECL82,intrucat ELL80 se gasesc mai greu si sunt si foarte scumpe. Amplificatorul suna exceptional,forta,dinamica,banda de frecvente 10Hz...100Khz,chiar daca ponderea armonicilor impare este domninanta (ceva caracteristic amplificatoarelor PP),dar proiectand un OT corespunzator si armonicile pare se vor face simtite. La vremea cand realizam acest tip de amplificatoare nici macar in gand nu exista acest aparat foarte util de simulare a schemelor electronice,le scoteam din condei si mai apoi din teste practice :nas: !!!!***********************************************************************************************P.SValorile componentelor de pe schema sunt cele care vor face sa functioneze amplificatorul de la "prima cheie",dar in practica valoarea componentelor : C7,C8 si R14 trebuiesc stabilite practic prin teste. Puterea reala este mult mai mare decat 55W,poate ajunge pana pe la 70W...75W dar si THD va fi ceva mai mare,la 55W observati si dv. cat este THD !

Link spre comentariu

Lăzăroiu în schema expusă(foarte practică) cu Raa ceva mai mare(Ua mai mare) de unde si irms ceva mai mic(300mA).Rezistenţa anod-anod mică ajută foarte mult ca bandă(chiar dacă în timp înmoaie uşor tuburile EL500 ,trebuie avut în vedere că numai vârfurile de amplitudine maximă/60W solicită în curent EL500).

Link spre comentariu

Lăzăroiu în schema expusă(foarte practică) are un Raa ceva mai mare(Ua mai mare) de unde si irms ceva mai mic(300mA).

Asa este,eu doar am expus schema in acest topic ,bineinteles ca cine are placere si chef de joaca poate proiecta in totalitate un amplificator utilizand etajul final propus de dv.,o pot face si eu,dar schema de mai sus a fost realizata practic si "merge" exceptional. Pentru colectie nu cred ca strica si aceasta schema,nu?Ma gandesc pana la urma si la o sursa decenta,mai ales in regim de amator cred ca-i cam greu de realizat o sursa buna pentru un curent de 1.2A...1.5A (amplificator stereo) pentru Ua.Cred ca la o asemenea sursa si condensatoarele de filtraj trebuie sa fie ceva mai mari ca valoare,undeva catre 850uF...1000uF/350V,asa-i? (se poate calcula foarte precis). Stiti cum este???..."nimic nu se pierde,nimic nu se castiga...",castigam la un OT si pierdem pe partea de sursa.
Link spre comentariu

Suficient 470μF-2H-470μF(două etaje finale),eventual un regulator serie mosfet ug2.

Partea de sursa se dezvoltă/realizează uşor .În cele două situaţii distincte Raa/regim de principiu avem în vedere aceeaşi putere consumată cred...

Raa=1kΩ ≠ Raa=2k7 ,Raa=1kΩ<

Se poate specula această inegalitate/diferenţă Raa în sensuri multiple "pozitive sau negative" funcţie de imaginaţia/ştiinţa noastră.

Link spre comentariu

Desigur în schema DAVOLI 60W(2k7 la anozi fară pierderi 68W) nu se depăşeşte cu ia_max=420mA aşa cum se recomandă în catalog(iap=420mA) din considerente de fiabilitate/uzură prematură tuburi finale ,pentru a elimina uzura prematură reţinem 2k7 şi regimul dat sau trecem la echivalenta rusească 6P36S care dispune de un catod masiv(şi 12,6W la filament) comparativ cu EL500(8,7W la filament) 12,6W>8,7W.

Putem reţine că EL500(6P36S/6П36С) o jumătate de perioadă se "odihneşte"(cut off) datorită cfg. push-pull clasa AB(cu ia_0=mic) şi pasajele muzicale fortissimo au o durată dată(cu vârfuri fortissimo).

Link spre comentariu

...si rezultatele pentru DAVOLI 60W,insa cu tensiunile (Ub=+255V si Ug2=+195V,Ug1=-31v) si Raa propuse de dv. in schema initiala.Sigur ca este loc si de mai bine... Schema nu o mai postez pentru ca nu sunt modificari majore ci doar am "atasat" finalul cu cele doua tuburi propus de dv.la defazorul si preampul de la "DAVOLI 60W"

Link spre comentariu

Am calculat(aproximat) "greşit" un curent cu 5,58mA mai mult în raport cu simularea(500mA în loc de 494,42mA),pentru viitor promit(încerc) să fiu mai atent la zecimale...,draku ştie cum a apărut eroarea de 1%(cert simularea aprobă paint_ul şi invers).Paint_ul ăsta nu dă informaţii thd cu "peniţa" cam uzată mare lucru nu obţin...(practic simularea ajută mai mult).

Link spre comentariu

Principalul atuu al acestor tuburi este capabilitatea de a lucra in regimuri dure fara a intra usor in limitari de putere iar un Ra scazut subliniaza un avantaj major, PP-ul descris de Valderama poate fi o referinta de acea cred ca o trecere la 100w cu doua tuburi BO EL509, PL509, PL519 este doar urmatorul pas...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări