mihai1953 Postat Octombrie 15, 2013 Partajează Postat Octombrie 15, 2013 Buna sa va fie ziua! Am devenit posesorul unui VEF221 functional, practic aproape nefolosit pentru ca are scala blocata. Am pus ata de scala de nenumarate ori si defectul se mentine, in sensul ca miscarea indicatorului nu se poate face decat intrun sens, dupa care ramane blocat acolo. Am sesizat ca suportul rolei din stanga se misca liber in locasul din plastic, deci sta oarecum aplecat spre dreapta , tras de forta arcului si cv functioneaza relativ greu . Banuiesc ca din aceste cauze sensul de miscare a indicatorului este unic , in celalalt sens ata patineaza pe butonul de antrenare a cv. Poate fi cauza patinarii atei pe ax datorata miscarii grele a cv-ului? Am vazut la alte cv un surub pe ax care regleaza miscarea acestuia. Cumva si acest cv dispune de un asemenea surub? N-as vrea sa demontez cv din circuit si sa constat ca nu-i pot face nimic sa mearga mai usor. Cu multumirile de rigoare anticipate, va rog sa-mi dati idei sa rezolv problema, daca se poate.Cu stima, Link spre comentariu
dan-a2 Postat Octombrie 15, 2013 Partajează Postat Octombrie 15, 2013 Poate va ajuta !! Link spre comentariu
mihai1953 Postat Octombrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2013 Multumesc Dan, dupa aceeasi schema am incercat si eu. Dupa parerea mea, conceptual a fost gresit calculat tamburul cuplat pe axul cv. Cred ca nu se compun corect niste forte pe acolo. Am rezolva momentan cupland un buton direct pe axul cv. Link spre comentariu
Selena Postat Octombrie 16, 2013 Partajează Postat Octombrie 16, 2013 Am 4 astfel de radiouri si la toate miscarea este extrem de lina si usoara. Proiectarea si realizarea sunt de nota 10. Link spre comentariu
leoncris Postat Octombrie 16, 2013 Partajează Postat Octombrie 16, 2013 Da cu putin sacaz topit pe ata pentru a marii frictiunea si a impiedica patinarea si lasa doar o spira pe axul cilindric pentru a prevenii ... incalecarea spirelor.Arcul sa nu fie foarte tensionat. Link spre comentariu
Selena Postat Octombrie 16, 2013 Partajează Postat Octombrie 16, 2013 Dar nu este nevoie aici de marit frictiunea, nici de umblat la numarul de spire. Sfoara este prinsa ferm de tamburul de pe condensatorul variabil, nu are cum sa patineze acolo. Ar putea sa patineze doar pe axul butonului de acord, insa acesta este din plastic (nu din alama) si are diametru suficient de mare.Sfoara nu este tensionata, dar are grosime mare, calca bine pe trasee. Acordul merge foarte usor, doar din buricul degetului.Suportul scripetelui din stanga (nu apare in prima mea poza) sta vertical, este din metal infipt in suport de plastic si nu se misca lateral decat cativa mm, si asta numai daca il fortez putin... Nicidecum arcul de pe sfoara nu este tensionat vizibil, nu trage de scripete. Link spre comentariu
mihai1953 Postat Octombrie 17, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Multumesc tuturor celor care au raspuns. Abia acum am observat, ata de scala nu este cea originala , are diametru mai mic decat cea din poze. Este posibil ca si aici sa fie problema. Am observat, asa cum am scris , ca cv functioneaza relativ greu, de aceea am intrebat de existenta unui surub de presiune pe ax asa cum am vazut la alte cv. Oricum , o sa incerc mai intai cu o ata mai groasa. Cu stima, Link spre comentariu
leoncris Postat Octombrie 17, 2013 Partajează Postat Octombrie 17, 2013 "... cv functioneaza relativ greu " - Verifica fara ata toate elementele in miscare si vezi ce ingradeste (freaca )Este importanta si pozitionarea rolei de ghidare care conduce ata pe axul condensatorului variabil asigurand o bobinare corecta a spirelor , eliminand incalecarea lor.Arcul trebuie putin tensionat pentru a mentine ata ... intinsa , altfel nu'si avea rostul acolo. Link spre comentariu
mihai1953 Postat Octombrie 17, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Exact asa am facut, am invartit fara ata cv si dupa parerea mea functioneaza greu. L-am curatat cu spray de contact, bineinteles axul nu placile, l-am uns, aceeasi reactie. Sper ca o ata mai groasa sa rezolve problema dar, unde se mai gaseste asa ceva? Cand am spus ceva de compunerea fortelor m-am referit la faptul ca , intrun sens miscarea indicatorului era lina si continua, in celalalt sens ata patina pe axul butonului de antrenare dar, facea si o bucla mica pe mosorul de pe axul cv. De aici concluzia despre compunerea fortelor. Cred ca Selena are dreptate. Cu stima, Link spre comentariu
Selena Postat Octombrie 17, 2013 Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Rezulta ca va trebui sa fie deblocat rotorul condensatorului variabil, el franeaza, sfoara este supusa la eforturi neprevazute in proiect.Insa condensatorul este incapsulat, este ceva munca pana se va rezolva. Nu am desfacut pana in prezent. Pana cand acesta nu se va misca usor (doar este pe rulmenti!), nu are rost incercarea cu alta sfoara. Link spre comentariu
mihai1953 Postat Octombrie 17, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2013 Am sa incerc rezolvarea cv, mai ales ca am gasit arcul de langa indicator alungit serios.Pana la urma trebuie sa-l fac sa functioneze normal. Cu stima, Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 8, 2013 Partajează Postat Noiembrie 8, 2013 Am achizitionat si eu un VEF 221-2. Se aude extrem de incet, banuiesc etajul final. Azi i-am schimbat electroliticii de pe placa de baza. 3 dintre ei erau uscati. Am o nelamurire referitor la tranzistori. In caz ca ii gasesc arsi, cu ce ii inlocuiesc? Incerc sa fac o lista de echivalente, sa imi spuneti va rog daca e bine... Cele cu bold ma intereseaza in mod special. Celelalte sunt pentru cultura mea generala... KT814 - BD 136 KT 815 - BD 135 KT 315 - BC 337 ? KT 3107 - BC 327 ? KT817 - ? KT326 - KT645 - Kt 368 - KT 326 - Schema radioului e in format djvu undeva aici: http://www.qrz.ru/schemes/index.phtml?i ... =675&mh=25 Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 8, 2013 Partajează Postat Noiembrie 8, 2013 Mai am o intrebare. Ce rol au tablele alea din dreptul cifrei 7 ? Link spre comentariu
Selena Postat Noiembrie 10, 2013 Partajează Postat Noiembrie 10, 2013 Poza pusa de d-voastra nu corespunde cu schema VEF221 la care faceti trimitere. Placa fotografiata apartine, mai degraba, la VEF216. Incercati sa comparati fotografiile placilor mari din VEF216 si VEF221 descarcand de pe: http://rw6ase.narod.ru/000/alf/w.html Acele table de fier nu apar la VEF221, dar sunt la VEF216 pe placa si in schema descarcata de aici: http://rw6ase.narod.ru/000/rprl_p/wef216.html Pe pag.2 a fisierului djv., aceste table de fier sunt notate cu XS7 in partea stanga-jos si reprezinta un strap ce poate fi facut din exterior, prin capacul din spate (pune la masa un contact al conectorului care duce la butonul de sus CAF). Pe placa mare din VEF221, in loc de acest utilitar-strap, este un divizor rezistiv etc. Link spre comentariu
augustin87r Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Multumesc de raspuns. Pana la urma nu erau tranzistorii de vina. Erau 2 condensatori ceramici intrerupti. Acum constat ca pe FM nu receptioneaza nimic. O sa ma uit pe alt topic unde mai fusese discutata aceasta problema. E ciudat ca se aude fasaitul doar cand e apasat butonul CAF.Pe radio scrie clar VEF 221-2. Poate e 216 pus in carcasa de 221. Cred ca se potrivesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum