Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu EL156

gedd

Postări Recomandate

@gedd, daca ai avea un analizor de spectru ai vedea de ce ti se pare ca suna mai bine cu 6p3s decit cu celelalte tuburi si nu am afirmat ca amplificatorul tau nu suna bine, probabil ca sa "potrivit" spectrul armonicelor pt 6p3s si aceasta reprezinta un caz fericit sau mai pe romaneste transformatorul este corect adaptat pe sarcina la o anumita valoare a bias-ului, rezulta un transfer de putere maxim in prezenta THD minim si i-ti imaginezi cind se intimpla acest lucru ?Uitate pe net cum arata un SE cu 300b si daca gasesti explicatia tehnica probabil ca vei face niste reglaje ca amplificatorul sa sune cit mai apropiat de 300b si atunci ai sa vezi ca acesta suna bine DOAR pentru o anumita valoare a curentului anodic DACA transformatorul a fost proiectat pentru acest curentTotusi sint curios sa aflu cind crezi ca suna bine un SE ?In alta ordine de idei, am un analizor de armonici plus THD-meter, transformatoare cu setare a Za intr-o gama larga si alte AMC-uri cu ajutorul carora verific rapid o metoda de simulare sau de calcul ori un amplificator de testat practic, crezi ca am chef doar asa sa discutam discutii ?Daca ai inteles ce am vrut sa spun ,bine, daca nu ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gedd

17

• THOMAS

6

• sebi_c

4

• zal

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

"Totusi sint curios sa aflu cind crezi ca suna bine un SE ?" suna bine cand zic eu ca suna bine pt urechile mele.....de fapt problema ta care e? si tu suferi de mania oscilogramelor? ca nu inteleg....ce conteza mai intai...urechea sau osciloscopul? vrei semnal perfect?..fa-ti amplif cu mosfeti

Link spre comentariu

Te inseli, am ascultat amplificatoare ce sunau foarte bine si unele care aveau un sunet mediocru, care crezi ca a fost diferenta la masuratori si apoi nu mi-ai raspuns de ce suna asa de bine 300B ?Poti sa sustii ca i-ti place sunetul amplificatorului asa cum este modelata urechea ta iar mie imi ceri argumente tehnice, nu crezi ca ceva nu este corect ? Bine gedd, las-o balta nu am chef sa ma contrazic cu tine fiindca nu vreau sa te enervezi iar eu nu cistig nimic dintr-o discutie sterila

Link spre comentariu

Te inseli, am ascultat amplificatoare ce sunau foarte bine si unele care aveau un sunet mediocru, care crezi ca a fost diferenta la masuratori si apoi nu mi-ai raspuns de ce suna asa de bine 300B ?

Poti sa sustii ca i-ti place sunetul amplificatorului asa cum este modelata urechea ta iar mie imi ceri argumente tehnice, nu crezi ca ceva nu este corect ? Bine gedd, las-o balta nu am chef sa ma contrazic cu tine fiindca nu vreau sa te enervezi iar eu nu cistig nimic dintr-o discutie sterila

iti cer sa sustii ceea ce afirmi...urechea fiecaruia nu e "tehnica"..de ce suna bine 300B? nu stiu..spune tu...probabil pt ca e facuta special pt spectrul audio...liniaritatea e caracteristica de baza

Link spre comentariu
Te inseli, am ascultat amplificatoare ce sunau foarte bine si unele care aveau un sunet mediocru, care crezi ca a fost diferenta la masuratori si apoi nu mi-ai raspuns de ce suna asa de bine 300B ?

Poti sa sustii ca i-ti place sunetul amplificatorului asa cum este modelata urechea ta iar mie imi ceri argumente tehnice, nu crezi ca ceva nu este corect ? Bine gedd, las-o balta nu am chef sa ma contrazic cu tine fiindca nu vreau sa te enervezi iar eu nu cistig nimic dintr-o discutie sterila

iti cer sa sustii ceea ce afirmi...urechea fiecaruia nu e "tehnica"..de ce suna bine 300B? nu stiu..spune tu...probabil pt ca e facuta special pt spectrul audio...liniaritatea e caracteristica de baza

@gedd !

Nu cred ca dl.P.Marius ar fi spus ca amplificatorul dv. nu se aude bine ci doar a incercat sa spuna ca nu numai o adaptarea perfecta in ceea ce priveste Ra (Raa) pentru tuburile finale ar fi importanta in ceea ce priveste calitatea sau palcerea de a asculta o muzica amplificata de tuburi electronice ci sunt mult mai multi parameri ce contribuie la acest lucru,printre care parametri amplificatorului ca schema aleasa dar intr-o proportie foarte mare parametri transformatorului de iesire.

De cativa ani imi tot "tocesc" degetele pe tastatura incercand sa va spun ca analiza spectrala este foarte importanta in a declara ca un amplificator suna bine sau nu.Cand am spus analiza spectrala fac referire la raspunsul armonic din acel THD si mai ales raportul dintre H2/H3.Cu cat avem THD mai mic insa spectrul armonic este mai "bogat" si H2>H3 cu atat amplificatorul va suna mai bine.

Mai jos am postat cateva exemple teoretice de FFT-uri, doua de la 300B cu Ra optim si OT personalizat asa cum trebuie (un model de OT TAMURA pentru 300B SE)) si altul cu Ra optim dar cativa parametri ai OT schimbati,iar alte doua exemple cu 6P3S SE si ECL85 doua tuburi in paralel in modul trioda.Puterea pe sarcina a fost calibrata pentru toate testele la 4.75W(5W).

Acum cred ca observati si dv. de ce va place sunetul lui 6P3S...

UN Ra OPTIM (OT) PENTRU UN TUB FINAL ESTE O CONDITIE NECESARA DAR NU SI SUFICIENTA PENTRU A OBTINE UN AMPLIFICATOR DE CALITATE,personalizarea OT-urilor este o treaba foarte serioasa.

Pentru amplificatoarele cu aplicatii speciale; amplificatoare de voci,de chitara sau alte instrumente muzicale altele vor fi datele problemei,aici vorbim numai despre amplificatoare pentru auditii de inalta calitate

Va spun ca daca eu vad pe un analizor de spectru testul unui amplificator,va pot spune cu certitudine daca se va auzi bine sau nu,dand la o parte subiectivismul...

Link spre comentariu

Am ales un prag rezonabil(80db)ca să putem discuta domnule Lăzăroiu.Cum ar fi dacă nivelul armonic se situează sub pragul dat ?! bine rău , mai contează ponderea armonică pare/impare ?, o diferenţă de nivel aşa mare 80db(între fundamentală şi sunetul armonic) mai poate fi sesizată/auzită de urechea noastră ?.

post-18717-139829762717_thumb.png

post-18717-139829762727_thumb.png

Link spre comentariu

Am ales un prag rezonabil(80db)ca să putem discuta domnule Lăzăroiu..

Este bine ca ati subliniat acest aspect,eu am vrut doar sa evidentiez existenta tuturor armonicilor,chiar daca unele sunt situate sub nivelul audibil.O sa am grija ca de acum in colo sa aleg manual limitele pe cele doua axe ale reprezentari FFT-urilor,sa zicem undeva universal pentru toate testele la -60dB,ar fi OK?? Sper ca totusi m-am facut inteles ! :offtopic2
Link spre comentariu

Vedeti d-le Lazaroiu ce simplu ar fi sa discutam cu oameni dechisi la "informatii" ? Se pare ca regula se pastreaza si de acea este imposibil sa le spui ce stii fiindca interlocutorul in cauza se infoiaie si le strici tabieturile lor pretioase...gedd este exemplu tipic de "neprecipator" pentru care strici orzul pentru giste...Am sa apelez la un "clasic" in viata care spune cam asa :Sper ca nu te superi...Si cred ca are dreptate...

Link spre comentariu

Pentru amplificatoarele cu aplicatii speciale; amplificatoare de voci,de chitara sau alte instrumente muzicale altele vor fi datele problemei,aici vorbim numai despre amplificatoare pentru auditii de inalta calitate

Ma bucur ca ati readus in discutie problema "timbrului sonor" . Parerea mea este ca nu trebuie uitat faptul ca noi nu putem percepe armonicele individual pt ca sunt intermodulate (ma refer la situatia normala de auditie, cand sunt excluse filtrele de rejectie). Structura armonica a unui "timbru" inseamna , numarul , amplitudinea si dispunerea armonicelor in faza, raportat la fundamentala .Faptul ca un instrument de suflat precum saxofonul (dau acest exemplu , considerand bogatia armonica a acestor tipuri de instrumente) produce si armonice care prin descompunerea FFT sunt aratate la un nivel aproape infim , nu inseamna ca amplificatorul nu trebuie sa le reproduca . Daca exista in semnal , trebuie redat .Ultima armonica din spectru , tratata ca si caz particular , bineinteles ca nu poate fi luata in considerare din punct de vedere al energiei care o contine. Dar in seria armonica si ea isi aduce contributia . Intr-un spectru , asemenea armonice pot ajunge la o pondere si 25-35 % iar energiile lor insumate pot reprezenta procente semnificative din frecventa fundamentala.In acest curs de fizica a instrumentelor muzicale ,
,este demonstrat faptul ca ,in general , un numar de 8 armonice sunt suficiente pt recunoasterea unui instrument . Dar pt reconstituirea sunetului de chitara nu au fost suficiente . In opinia mea, este o mare diferenta intre timbrul format dintr-un numar minim de armonice doar pt scopul de a recunoaste un sunet natural si un timbru redat cu fidelitate in proportie de peste 90-95%.
Link spre comentariu

Vedeti d-le Lazaroiu ce simplu ar fi sa discutam cu oameni dechisi la "informatii" ? Se pare ca regula se pastreaza si de acea este imposibil sa le spui ce stii fiindca interlocutorul in cauza se infoiaie si le strici tabieturile lor pretioase...gedd este exemplu tipic de "neprecipator" pentru care strici orzul pentru giste...Am sa apelez la un "clasic" in viata care spune cam asa :Sper ca nu te superi...Si cred ca are dreptate...

prietene...nu iti convine...dispari de pe topicul meu...rapid....nu ti-am cerut nicio parere..hai spala putina ca ma enervezi...tu ca si altii numai vorbe si numai teorie....la practica...mai nimic... valea...ca m-ai enervat...da sunt alergic la prostii..si detest prostii
Link spre comentariu
Vizitator viobio

prietene...nu iti convine...dispari de pe topicul meu...rapid....nu ti-am cerut nicio parere..hai spala putina ca ma enervezi...tu ca si altii numai vorbe si numai teorie....la practica...mai nimic... valea...ca m-ai enervat...da sunt alergic la prostii..si detest prostii
Urit Forumul se duce de ripa cu astfel de comportamente.WC Tudor are un comportament asemanator,e un om destept dar da cu bita in balta prin comportament.Chiar nu putem fi mai relaxati in discutii,chiar daca nu suntem de acord cu ceilalti?? Ii putem combate cu argumente ...daca le avem.gedd ai report catre moderatori,sa stii de unde ai acel report... e de la mine pt ca te lasa nervii si vorbesti urit.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

"Totusi sint curios sa aflu cind crezi ca suna bine un SE ?" suna bine cand zic eu ca suna bine pt urechile mele.....de fapt problema ta care e? si tu suferi de mania oscilogramelor? ca nu inteleg....ce conteza mai intai...urechea sau osciloscopul? vrei semnal perfect?..fa-ti amplif cu mosfeti

IN PRIMUL RIND CONTEAZA OSCILOSCOPUL!!!!Daca oscilograma e aiurea si sunetul o sa fie la fel de aiurea,electronica e matematica si fizica ,stiinte exacte,nu le poti pacali,urechea se pacaleste de subiectivism,in special atunci cind construim ceva cu mina noastra,ne pare rau ca nu a iesit cum am fi dorit,trebuie sa performam in continuare ,pina ne multumeste sunetul dar si oscilograma.
Link spre comentariu

Hei, nu imi place cum vorbesti. Am deschis acest topic pentru comentarii ...NU? Daca NU, sa-ti faci un blog unde sa vorbesti singur...OK? La mine pe sectiune sa nu mai vii cu astfel de comentarii ca vei fi dat afara. CLAR?Nu exista notiunea de "topicul meu", vezi regulamentul.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări