Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu EL156

gedd

Postări Recomandate

totul e alimentat la 400V anodica,am mers pe urmatoarele Ra: GU50-4k,G807-5K,6P3S(KT88)-4,5K,EL156-3,5K,din pacate nu am generator de semnal pentru a vedea oscilograme,in schimb am osciloscop...EL156 pe care le-am avut...un fiasco..un tub avea filamentul intrerupt iar celalalt avea scurt pe G2....mi-a ars siguranta de pe +250V

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gedd

17

• THOMAS

6

• sebi_c

4

• zal

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păcat de acele EL156 chinezeşti. Bravo ptr realizare, aşa e cel mai corect un amplif ''universal'', cîte puţin ajustabil cu fiecare lampă folosită. Cam ce curent Ia0 e prevăzut ptr fiecare lampă? Am văzut 100mA ptr GU50 (asemănător trebuia să fie probabil şi ptr EL156 dacă erau bune) şi vreo 70mA ptr G807, probabil la fel ptr 6P3S, fiind la bază aceeaşi lampă. .............Mai sus e o mică greşeală, 6P3S nu e similară cu KT88 ci aproape KT66.

Link spre comentariu

pai am mers pe 100mA pt GU50,50mA pt 6P3S,62,5mA pt G807,100mA pt EL156(asa ar fi trebuit) cam 100mA pt kt88(era in locul lui 6P3S) de asta am pus in paranteza,am zis sa inglobez aproape toate lampile uzuale,iar ca o mica paranteza,am folosit in prefinale 6J9P-E,daca folositi 6J9 simplu o sa fluiere amplificatorul ca naiba...

Link spre comentariu

Aştept dacă se poate continuarea grea 10khz-sqw(square wave) semnal dreptunghiular cu tubul final care vi se pare cel mai potrivit în situaţia dată(ansamblu tub final-OT Ra/Rs) desigur în sarcină la ieşire când sarcina este pur rezistivă.

Oricum foarte interesantă realizarea prezentată(având în vedere multitudinea de tuburi finale ce pot echipa acest montaj).

Ar putea fi considerat un amplificator de test configuraţii finale SE...

mă rog , nu ştiu cum a gestionat Lăzăroiu multitudinea de prize din primar OT chiar din aceste motive probabil ar fi instructiv să vedem diverse oscilograme 10khz-sqw.

Probabil impresie bună face 6P3S/tetrodă cu 3K5(desigur contează foarte mult şi valoarea tensiuni de alimentare etaj final sau conexiunile tubului final).

Cam asa sunt "repartizate" infasurarile din acele trafuri,exista o regula pe care o aplicam cu ceva timp in urma pentru asezarea in camp cat mai bine a intregului bobinaj,acum folosesc un mic program care-mi distribuie in cel mai optim mod bobinele in camp,bineinteles dupa niste date pe care le impun eu.Numarul de spire si diametrele sarmei de bobinaj nu sunt aceleasi pentru fiecare dintre cele sapte bobine primare.

Personal nu sunt de acord cu aceste topologii de trafuri si motive tehnice sunt destule dar este mult de povestit pe aceasta tema,insa @gedd asa a dorit sa fie realizat acest traf si chiar prinde bine pentru a testa diverse tuburi...

Il felicit pentru aceasta realizare,chiar reprezinta un amplificator de laborator extrem de util,mai trebuie un PP si gata-i totul !!! :aplauze

@ gedd : am o intrebare; de unde ati cumparat acele miliampermetre,au shunt pentru cap de scala de 200mA sau a trebuit realizat de dv,sunt foarte faine si as dori sa cumpar si eu doua bucati ?!

Link spre comentariu

@gedd Super acest proiect imi place mult! Nucleul proiectului este totusi traful de iesire,bine gandit vizavi de cerinte.Bine ar fi de vazut raspunsul la frecvente joase cu diverse tuburi.Aici daca @gedd are timp poate sa faca multe masuratori.M-ar interesa cum s-a realizat atacul acestor tuburi daca este simetric,tensiunea v-v .

Link spre comentariu

Exista o problema in cazul amplificatoarelor SE si anume ca H2 este mai mica decit H3 doar pentru un singur PSF si Za, distributia spectrala a armonicelor va fi in mod clar diferita inlocuind pur si simplu lampile deci din punctul de vedere al auditiei lor apare o contradictie evidenta, nu se pot inlocui tuburile si sa dai verdicte pentru aceasta este nevoie de creera unor situatii noi...gedd, 6P3S suna bine fiindca beneficiaza de o situtie favorabila, din pacate fara sa vezi aceste armonice chestia este doar de potriveala, nu prea suna bine , asa-i ?

Link spre comentariu

pai inseamna ca niciun SE nu suna bine pt Ra specifice calculate...nu? amplificatorul suna f bine numai ca sunt diferente de gust... ca sa spun asa "6P3S suna bine fiindca beneficiaza de o situtie favorabila, din pacate fara sa vezi aceste armonice chestia este doar de potriveala"-cu alte cuvinte am "potrivit" Ra pt 6P3S sau am calculat-o? sau am potrivit 4K pt GU50? nu inteleg ideea.....dezvolta cele spuse...din ce inteleg eu niciun SE nu va suna ok... "Exista o problema in cazul amplificatoarelor SE si anume ca H2 este mai mica decit H3 doar pentru un singur PSF si Za"-atunci de ce mai calculam Za si PSF? sau care e metoda de calcul a Za si PSF ca sa avem H2>H3? "inlocuind pur si simplu lampile deci din punctul de vedere al auditiei lor apare o contradictie evidenta" - cam cum e acea contradictie? sau unde e contradictia? folosind pe rand cate o lampa finala aceasta vede un singur traf de iesire adaptat pt Ra ei specific....

Link spre comentariu

Nu cred ca-i treaba de potriveala,daca-i asa ar cam trebui sa ne lasam de meserie,de gusturi poate fi vorba,cand spun gusturi spun de cum percepem placut sau nu o anume muzica "trecuta" prin amplificatorul respectiv. Chestia cu armonicile este clara si vad ca iar am inceput discutiile pe aceasta tem, aici viewtopic.php?f=28&t=160541 a fost dezbatul destul de mult acest subiect ; armonicile pare/impare... Daca umblam la tangenta de alfa (modificam drepta de sarcina),atunci putem stabili foarte simplu prin metoda grafica care va fi ponderea in THD a armonicelor pare/impare... Numai cu un Ra optim ales si cinstit declarat pentru fiecare tub in parte,un atac corespunzator pentru fiecare tub in parte,putem face o comparatie reala dar si corecta in ceea ce priveste sunetul amplificat de fiecare tip de tub final,dar testul tot nu poate fi declarat complet si edificator. Masuratorile electrice care includ oscilograme si/sau alte determinari de laborator,vor contrazice intotdeauna testul final al urechilor,asta-i certitudinea mea. Sunt tuburi audio (300B,2A3,45,KT88,KT120,EL34,EL84,ECL85) care intr-adevar cu Ra optim (nu jonglat dupa ureche) are spectrul armonic din THD "audiofil".

Link spre comentariu

pai am mers pe 100mA pt GU50,50mA pt 6P3S,62,5mA pt G807,100mA pt EL156(asa ar fi trebuit) cam 100mA pt kt88(era in locul lui 6P3S) de asta am pus in paranteza,am zis sa inglobez aproape toate lampile uzuale,iar ca o mica paranteza,am folosit in prefinale 6J9P-E,daca folositi 6J9 simplu o sa fluiere amplificatorul ca naiba...

Chestia aceasta ca am mers cu anumiti curenti anodici functie de tuburile utilizate este complet nefericita si nu cred ca intelegi ce se intimpla cu repartizarea armonicilor neavind un instrument de vizualizarea a lor iar daca crezi ca acest lucru este neimportant este doar problema ta, probabil o chestie de "nepotriveala"...
Link spre comentariu

Chestia aceasta ca am mers cu anumiti curenti anodici functie de tuburile utilizate este complet nefericita si nu cred ca intelegi ce se intimpla cu repartizarea armonicilor neavind un instrument de vizualizarea a lor iar daca crezi ca acest lucru este neimportant este doar problema ta, probabil o chestie de "nepotriveala"...
Pai tu vrei sa spui ca amplificatorul meu nu suna bine...sau ce ? ca nu inteleg...demonstreaza ce vrei sa spui..cu subiect si predicat...asa inginerestecum poti sa spui ca nnu suna bina in conditiile in care nu l-ai auzit? tu ai analizor de spectru ? sau daca ai intai analizezi semnalul care iese si apoi spui ca iti place daca ceea ce e pe ecran are o anumita forma? sau cum? hai explica-ne tu ca sa inteleg si eu...cand un amplificator SE suna BINE? ce conditii trebuie indeplinite ca sa sune bine? arata-ne o metoda de calcul a armonicelor care trebuie indeplinita,corelata cu determinarea Ra....hai...ai facut o afirmatie...demonstreaz-o..aici e vorba de lucruri masurabile si "cantaribïle"
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări