Kostas1 Postat Octombrie 14, 2013 Partajează Postat Octombrie 14, 2013 Buna ziua1Am urmatoarea problema: se pot inlocui in aparate de radio romanesti vechi condensatoare styroflex de 1 nF, etc. cu condensatoare multistrat sau ceramici de aceeasi valoare? Ce avantaje au condensatoarele styroflex de au fost preferate in scheme de catre proiectanti, in locul celor ceramici?Va multumesc anticipat! Link spre comentariu
ratza Postat Octombrie 14, 2013 Partajează Postat Octombrie 14, 2013 Ăia cu styroflex sînt mai stabili decît ceramicii. Nu înţeleg de ce ai vrea să-i înlocuieşti. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 14, 2013 Partajează Postat Octombrie 14, 2013 Au şi toleranţe mai mici, izolaţie mai bună, nu au probleme cu temperatura ca cei ceramici... etc. Cei multistrat nu sînt izolaţi de regulă şi au probleme mecanice... Sau e vorba acolo de gabarit? Link spre comentariu
Kostas1 Postat Octombrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2013 Multumesc pentru raspunsuri!M-am edificat de ce proiectantii le-au pus in respectivele aparate de radio. Eu voiam sa le inlocuiesc pentru estetica, nimic mai mult. Cele multistrat sunt mai mici si mai ''aratoase''. Eu cand cumpar un aparat de radio vechi de prin targuri (Pescarus, Alfa, etc., ) am obiceiul sa schimb aproape tot in acele aparate, mai putin tranzistoarele si rezistentele. Motivele sunt urmatoarele:- electroliticii, mai ales cei de prin 1970, sunt de obicei afectati de varsta si calitatea lasa de dorit;- ceramicii romanesti, mai ales cei de 47 nF si 100 nF sunt uriasi si inestetici, si de multe ori calitatea ceramicii este proasta;- ultimul motiv e dat de estetica montajului, care dupa inlocuirea pieselor cu altele mai miniaturizate arata modern.Toate cele bune! Link spre comentariu
Spitfire Postat Octombrie 15, 2013 Partajează Postat Octombrie 15, 2013 Condensatorii ceramici cu valoarea de la 4,7 la 100 nF bine faceti ca-i inlocuiti, fiindca sunt devalorizati, fiind bazati pe material ceramic de tip II.Cei styroflex fabricati prin bobinarea foliei, nu e deloc rau sa fie inlocuiti cu multistrat, macar scapati de inductanta parazita.Cat despre electrolitici nu mai are sens sa justificam necesitatea inlocuirii lor, e obligatorie. Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Octombrie 15, 2013 Partajează Postat Octombrie 15, 2013 Parerea mea. Daca este un radio vechi si mai si functioneaza , este pacat sa-l "modernizezi", ce farmec ar mai avea. Eu am radiouri pe lampi din perioada '30-'40 si nu inlocuiesc decat acolo unde este absolut necesar, dar si acolo, daca este cazul unui electrolitic de exemplu, introduc in carcasa celui defect un cond. nou, modern, astfel incat aspectul de "vechi" sa nu aiba de suferit. S'apoi, la un astfel de aparat nu faci oarece auditii in mod curent, zilnic. (O Dacie veche, oricat ai tuna-o, tot Dacie ramane, mai interesanta asa veche). Important este sa te bucuri de el asa cum a fost la mama lui, si sa zumzaie acolo, pe lungi, medii, scurte si UKW daca este cazul. Asta-i tot farmecul lor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum