turcu_dan Postat Octombrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Totusi referitor la datasheet-ul tranzistorului IRFZ44, in catalog e trecut Total Power Dissipation=126W si Continuous Drain Current= 50A . Aceste valori mi se par foarte mari. Mai sus spunea dl ratza ca o valoare de 1-2 W nu e chiar neglijabila. Pt 50A trebuiesc nicte cabluri babane iar pt a disipa 100W ma gandesc ca la vel radiatoare mari ...... sau cum se iau in calcul aceste valori? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Acelea sunt valorile maxim admise peste care daca se trece, componenta se poate distruge, in circuit trebuie sa te asiguri ca esti cat mai departe de fiecare conditie de avarie ( tensiune, curent, disipatie, temperatura... etc ). Spre exemplu 126W reprezinta maximul absolut admis de disipatie pe tranzistor la o temnperatura a capsulei de 25*C, ori sa disipi 126W si sa mentii temperatura capsulei atat de jos, este daca nu imposibil, oricum extrem de dificil, dar asa cum am zis, tu trebuie sa te asiguri ca esti cat mai departe posibil de parametrii maxim admisi. In practica, puterea disipata maxim admisa este mult limitata de temperatura capsulei, exista graficul power derate, acolo aflii ce putere poti disipa in siguranta pe semiconductor in functie de temperatura estimata a capsulei.Aceeasi chestie si la curentul prin tranzistor, trebuie sa te asiguri ca esti cat mai departe de limita maxim admisa, in practica curentul maxim posibil este limitat de regimul de lucru si puterea disipata, in regimul liniar disipatia va fi inevitabil mult mai mare deci trebuie sa iei in calcul atat disipatia cat si temperatura estimata la care se poate ajunge pe capsula, si in functie de asta alegi si un curent, in principiu curentul maxim admis la regimul liniar este destul de mic. La regimul saturat/blocat, curentul poate fi ceva mai mare deoarece disipatia va fi mult mai mica, astfel incat poti admite un curent mai mare fara a te teme de limita puterii disipate. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Octombrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Referitor la Rs stim ca prin ea trece un curent de aprox 0.900mA - care este curentul prin led si caderea de tensiune este de aprox 1V , atunci P=U*I= 0.900*1= 0.9W. Am folosit o rez de 3W insa aceasta se incalzeste considerabil nu prea poti tine degetul pe ea. Este in regula? Nu ma asteptam sa fie calda mai ales ca am pus o rez care suporta inca 2W in plus. Esta slaba calitativ? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Acea rs despre care vorbesti are 1 ohm? Link spre comentariu
turcu_dan Postat Octombrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Da, rezistenta de sunt are 1 ohm. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 Atunci la 0,9A prin led tot atat ai si prin rezistenta, deci 0,9V pica pe rs, si puterea 0,9A*0,9V... adica 810mW, depinde si de dimensiunile fizice ale rezistentei, ca si eu am unele care cik ar fi de 3W dar eu nu pun botul la vrajeala la cat de mici is... oricum la aproape 1W disipatie pe ea nu poti cere sa stea rece... Daca ai dubii cata una bobinata de 5W si acolo mergi la sigur. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 11, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Ieri seara am alimentat circuitul la un alimentator de telefon 5V 550mA. In circuit am schimbat doar rezistenta Rs 3 ohm pentru a avea un curent limitat de aprox 180mA(pt 1 led de 1W). Spre surprinderea mea circuitul functioneaza si alimentat la aceasta tensiune cu IRFZ44, deci se pare ca nu e nevoie neaparat de un MOSFET cu Gate Threshold Voltage mic. Am masurat tensiunea intre G si minus este de 4V, aici am gresit cred ca trebuia sa o masor intre G si S dupa Rs pe care mai cad cca 0.6V (in cazul rez de 3ohm) deci si asa tot exista o tensiune de 4-0.6=3.4V Threshold Voltage care e suficienta pt a deschide MOSFETUL. Din datasheet eu inteleg ca Gate Threshold Voltage este cuprins intre 2 si 4V.... Citesc bine? Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Acel Vth este tensiunea minima la care mosfetul incepe sa se deschida, insa valoarea variaza penca valoarea exacta depinde de curentul de drena, in pdf ai sa gasesti un grafic cu ID vs Vgs, acolo poti afla exact ce tensiune este necesara intre poarta si sursa pentru un anume curent, in cazul tau curentul mic de drena necesar a facut posibila functionarea cu tensiunea aia la limita, daca insa vei mari limitarea la cativa A o sa descoperi ca nu mai este la fel de bun acel IRFZ, de asta am sugerat mosfeti logic level, pentru ca sa te asiguri ca acei 5V pot asigura deschiderea in bune conditii a mosfetului.PS: Vgs se masoara evident intre pinii poarta si sursa, n-ai treaba cu minusul/masa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum