Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum functioneaza aceast circuit?

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare .... de curand am realizat acest montaj, o sursa de cc led al unul coleg de forum care functioneaza fara probleme. Insa nu prea inteleg cum functioneaza si ce se intampla acolo. Am rugamintea ca cineva cu mai multa experienta sa explice ce se intampla in circuit si cum functioneaza. Multumesc anticipat.

post-59360-139829691049_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

16

• Marian

15

• ratza

5

• Liviu M

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e greu să vezi cum funcţionează. 337-le e pe post de reacţie negativă. Tensiunea de pe şunt îl deschide, iar el scade tensiunea din grila lu' 11. La un moment dat ajung la echilibru.

Link spre comentariu

Suntul este alcatuit din rezistenta de 1ohm 3W? Sau de gruparea celor 3 rezistente? In principiu pot aplica formulele de calcul de aici ?(http://www.pcbheaven.com/userpages/LED_ ... orklog&p=3) este aceasi schema? Doar ca valoarea curentului nu se poate regla pt ca nu are smireglabilul?

Spre exemplu daca vreau sa pot regla curentul de la 0-1A ce trebuie schimbat in schema?

Link spre comentariu

Ca sa poti regla curentul de la 0, ar trebui un AO introdus in circuit care sa amplifice tensiunea de pe shunt, schema nu prea mai este la fel de simpla.Si da, rezistenta de 1 Ohm este shuntul care asa simpla ar stabili un echilibru putin peste 600mA, rezistenta si potentiometrul in paralel cu ea ajuta la marirea acestui curent.

Link spre comentariu

Ok am inteles..... atunci mai bine o iau pe intervale. Spre ex :1. Daca am 9 led-uri albe 20mA/buc care vreau sa le alimentez la o sursa 12V 1A, procedez in felul urmator: Serie de cate 3. O sa am 3 serii 3x20mA=60mA. Pentru sursa de cc calculam Rs=0.7/Ifled, Rs=0.7/0.06= 11.66 ohm. Deci in schema de mai sus schimb doar rezistenta Rs si e ok? Se va putea regla totusi cat de putin curentul din semireglabil?2. Daca am 9 led-uri albe 20mA/buc, dar de data asta le alimentez dintr-un incarcator de tel 5V 550mA. Pun toate ledurile in paralel I=9xIfled, I=9x20=180mA. Calculul pt Rs devine Rs=0.7/0.18=3.88 ohm. La fel daca in circuit raman rez de 180 si semireglabilul se poate ajusta pe o plaja mai mica curentul?Pentru cazul 2 in care U=5V trebuie schimbate si valoarea rez de 5.1K? Va mai functiona circuitul daca tens se reduce mai mult de jumate fata de 12V?

Link spre comentariu

In cazul 1 schimbi rezistenta de 1 Ohm/3W cu una de 15 Ohm/0,5W, pastrand rezistenta de 180 si semireglabilul de 100, ai un curent reglabil intre aproximativ 40-70mA, pentru valori diferite modifici RS si eventual cea de 180 si semireglabilul ajungand la parametrii doriti.In cazul 2 nu poti alimenta de la 5V cu acest mosfet datorita tensiunii de deschidere relativ mari, ar fi necesar un mosfet cu deschidere mica, acestea asa cum am mai spus si prin alte parti, se gasesc pe placi de baza ale PC-urilor mai vechi.

Link spre comentariu

Vad ca pentru primul caz ati schimbat valoarea in w rezistentei, calculul este corect ca fiind caderea de tensiune pe rez x curentul prin led-uri?Referitor la un mosfet, caracteristica de deschidere se noteaza cu Vgs? Puteti sa ma orientati catre unii existenti in comert ? Acestia cu tensiune de deschidere mica in general au preturi mai mari?

Link spre comentariu

Pai in primul caz limita maxima a curentului era cca 1A, cumulat cu aproximativ 1V inseamna isipatie de 1W ( de fapt putin mai mult ) deci se recomanda o rezistenta de putere, 3W mi se poate foarte ok ca si recomandare. In cazul 2 curentul maxim ar fi fost cca 70mA, tensiunea maxima tot cam 1V ar fi fost deci disipatie de cca 70mW, rezistenta de 0,5W este suficient.

Referitor la mosfet, deschiderea este notata in pdf-uri cu VGSth ( gate threshold voltage ) care pentru a alimenta de la 5V trebuie sa fie mic, sunt asanumitii Logic level Mosfet, 3 exemple in comert ar fi NDP6060L; IRF3711; AP40T03GP, si ar mai fi.

Link spre comentariu

Gate threshold e maxim 5V, deci nu prea are ce căuta la tensiuni mici. O altă chestie: un RDSon mic e complet inutil în genul ăsta de montaj, fiindcă tranzistorul (ambii, mai exact) nu lucrează în regim de saturaţie.

Link spre comentariu

@turcu_dan la magazinele de componente online ceva mai serioase se pot selecta diferite caracteristici dupa care sa se grupeze componentele de interes, facand astfel cautarea mult mai usoara. O simpla cautare de nici 5 minute a relevat un numar de cca 30 de posibile alegeri de mosfeti, toti canal N, cu ID intre 4 si 50A, Vds intre 30 si 100V, toti cu deschidere mica si in capsule T220 usor de folosit, preturile evident difera, iti dau aici cateva exemple:-FQP30N06L-VNP35NV04-E-STP85N3LH5-STP40NF10L-STP40NF03L-STP36NF06L-STP22NF03L-STP16NF06L-NDP6060L-IRLZ34PBF-IRLZ44PBF-NTE2984Mai sunt multe alte exemple, trebuie doar sa ai rabdare sa cauti, asa cum am zis se pot recupera de pe placi de baza PC numai ca de obicei sunt in capsule mai greu de folosit, acestea prezentate de mine sunt toate in T220.. In fine se intelege, te descurci tu.PS: BD139 este un tranzistor bipolar pe cand schema se bazeaza pe mosfet, se poate converti schema si pentru bipolar dar trebuiesc ceva modificari.

Link spre comentariu

Poate sa-mi explice cineva cum variaza rezistenta totala din circuit in partea pe care am incercuit-o? Intodeauna m-am ferit de scheme cu potentiometru/rez variabila si bobine. O sa incerc eu o explicatie, dar poate ca gresesc. Avem 2 cazuri :1. Cand semireglabilul e maxim spre masa pune baza tranzistorului bc direct la rez de 180ohm iar in sus avem valoarea max a semireglabilului 100ohm care e in seri cu rez 1ohm 3W. Deci avem 100+1=101 ohm care e in paralel cu cea de 180. Atunci Re=1/180+1/101=0.0154 ohm?2. Cand semireglabilul e maxim spre partea de sus a schemei baza tranzistorului e conectata direct intre rez de sunt si mosfet iar in partea de jos a semireglabilului avem rez de 180+ rez semireglabilului 100 ohm= 280 hm. Deci cele 2 sunt in paralel Re= 1/280+1/1= 0.00357+1= 1.00357ohm.Gresesc?

post-59360-139829697544_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări