Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Folosirea unui UPS de 1500 W ca invertor 220 V c.c- 220 V ca


elctropan

Postări Recomandate

Buna ziua.Am un UPS de 1500 W cumparat din comert pe care il folosesc acasa sa mentina tensiunea de 220 V c.a. atunci cand apar declupari de la reteaua stradala.Acumulatorii sunt deja slabiti la el, dar nu asta este problema.Am de asemenea 7 panouri fotovoltaice care inseriate scot aprox 234 V c.c. - 9 A.As dori sa folosesc acest UPS ca invertor 220 V c.c. - 220 V c.a., adica să obtin in timp real 220 V c.a. pe perioada cat e soare din acest UPS şi să alimentez consumatori de c.a. cu putere insumata mai mica de 1,5 kW.Ar fi necesar de asemenea un alt dispozitiv care sa sesizeze ca de un timp nu mai e 220 V c.c. pe panouri(cand e inorat, sau noaptea) si sa comute automat alimentarea acestor consumatori pe reteaua stradala(bineinteles dupa anumiti timpi alesi).Nu ar fi nicio problema daca acesti consumatori pentru cateva minute nu vor fi deloc alimentati(un frigiger de exemplu).Ce ma sfatuiti sa fac?Ar trebui cumva sa identific in interiorul UPS unde sa leg 220 V c.c. de pe panouri........Mulţumesc,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • elctropan

    10

  • yglos2

    3

  • Dr.L

    2

  • validae

    1

Top autori în acest subiect

Nu se poate folosi UPS-ul ca invertor 220Vcc-220Vca pe motivul ca el face conversia de la 12V sau 24V prin transformator ridicator de tensiune.Pentru ce doriti dvs. ar fi bun un invertor in comutatie.

Link spre comentariu

Deci acest UPS transforma tensiunea continua de pe acumulatori in tensiune alternativa si apoi aceasta se ridica prin transformator la 220 V c.a.?Credeam ca pot gasi undeva in schema lui normala 220 V c.c. si acolo sa ma "leg" cu panourile.Eu voiam sa folosesc acest UPS sa nu mai cumpar un invertor 220 V c.c. - 220 V c.a. cu putere mai mare de 1500 W, care e scump.O sa mai sap.Sursa in comutaţie este cea de la PC.Cred ca nu pot folosi asa ceva, am ceva surse(cea mai mare are 500 W).

Link spre comentariu

Nu se pot pune panouile in paralel? Asa tensiunea ar fi de 33.4 Volti si ma gandesc ca cineva priceput la sursele in comutatie ar putea modifica ma usor UPS-ul sa ridice aceasta tensiune la valoarea de 230Vca.Este interesant de vazut daca tensiunea de la iesirea UPS-ului va fi sinusoida pusa sau sinusoida modificata.

Link spre comentariu

O sa incerc o varianta simpla.Intai voi elimina acumulatorii originali ai UPS.Apoi voi lega în locul acumulatorilor - care sunt inseriati - 24 V, un singur panou 32 V, sa vedem ce scoate la iesire.In cazul in care merge bine, atunci voi face o schema de legare panouri paralel (cu tensiune de iesire de 32 V) pentru cresterea puterii obtinute si pana cat poate duce UPS.

Link spre comentariu

Fara acumulatori n-o sa mearga nici pe departe bine...vine un norisor, se opreste UPS-ul!S-a mai scris despre asta, ca panourile nu pot alimenta un invertor off-grid, fara acumulatori ca buffer!In functie de ce UPS ai, poate merge alimentat cu 3-400Vcc (daca e online/dubla-conversie).

Link spre comentariu

Pai ideea este sa elimin definitiv acumulatorii din sistem - sunt scumpi si se uzeaza repede.Merg pe considerentul de a accepta lipsa de tensiune pe perioada cat trece norisorul sau vine noaptea.Eventual, daca se prelungeste mai mult innorarea sa pun un dispozitiv care sa comute automat pe reteaua CEZ dupa un un anumit timp presetat.Evit astfel costurile cu acumulatorii.

Link spre comentariu

M-ati omorat d-l Ionut.E dintr-odata prea complicat pentru mine, componentele de care amintiti nu stiu de unde sa le iau(cu exceptia bucatii de tabla de 0,5 mm), nu inteleg schema de legare a lor.Nu imi pot pemite sa dau multi bani sa mai cumpar si altceva.Eu voiam ca, cu niste cheltuieli minime sa folosesc ce am deja in casa cumparat.Mai degraba as cauta sa cumpar un invertor 220 V c.c -220 V c.a. 2 kW, la second hand(nu stiu de unde).Acumulatorii propusi de d-voastra oare ce pret au?

Link spre comentariu

acumulatorii ieftini se uzeaza rapede , cei scumpi au 5000cicluri de incarcare-descarcare adica cam 10-12ani daca ii descarcam zilnic la nu maI MULT de 20% la 50%descarcati se reduce la jumate durata de viata.daca ups-ul e cu unda modificata (adica cele ieftine asa au ) nciiodata nu o sa fie modificat in unda pura cu minime investitii.succes

Link spre comentariu

Azi am alimentat(legat) în locul acumulatorilor cu un panou de 240 W(doar unul simplu deocamdata) si la iesire am legat un bec de 100 W.Becul s-a aprins fara probleme.In lipsa acestui bec(deci consum la jumatate), apar un zgomot destul de pronuntat(bazait), in transformatorul din interiorul UPS.Nu pot verifica forma de unda, nu am divizor de tensiune la osciloscop si nu stiu de unde sa iau asa ceva.Sunt tentat sa leg mai multe panouri in paralel si sa probez si alt consumator inductiv sa vedem ce face.Asa cum ma asteptam, cat timp a fost soare, a functionat becul fara intrerupere.Nu renunt la ideea de anu cumpara acumulatori , ci, sa folosesc panourile doar atat timp cat e soare.Nu stiu ce schema sau ce dispozitiv sa cumpar care sa faca comutarea automat de pe panouri pe alimentarea din reteaua CEZ, cu anumite temporizari presetate.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

daca nu vrei sa folosesti baterii fooseste condensatori de mare putere .aia nu se mai uzeaza asa de repede.nu inteleg de ce tii asa mortis cu 220 cc in 220 ca , de ce nu cuplezi altfel panourile incat sa ai tensiunea aproximativa a bateriei din UPS.spor

Link spre comentariu

Ajunge la 63 A curentul instant si ii trebuie cabluri groase ca sa nu aiba caderi mari de tensiune.UPS-ul pus langa panouri ar fi solutia, desigur cu acumulatori buffer.O automatizare care sa decupleze alimentarea din retea si sa comute pe panouri dimineata + comutare inversa dupa-amiaza e musai. Fara ea nu se poate face nimic. E construibila de catre un electronist cu multa experienta ; care sa determine un prag de tensiune venit dinspre panouri, necesar comutarii.Timpul de trecere va fi cel standard de trecere retea-acumulatori, adica vreo cateva msec.Acumulatorii trebuie sa duca minim cateva sec sarcina, deci pot fi si uzati dar nu total. Uzual sunt necesare pana in 5 sec la reaparitia tensiunii de retea pentru a reveni pe AVR, timp in care nu va veni tensiune din panouri spre acumulatori.Pentru montare la o distanta mai mare a UPS-ului merg inseriate panourile ( solutia standard profi ) si intra intr-o sursa de stabilizare de mare amperaj care sa scoata 24 Vcc din 220 Vcc.De acolo iese mai departe in automatizarea de mai sus.Cred ca automatizarea + cablurile sau sursa de stabilizare = pretul unui invertor c.c.- c.a.

Link spre comentariu

Doar ca panourile dau tensiunea nominala si la lumina slaba, fara sarcina. Cum apare sarcina, cum scade tensiunea, ca ele lucreaza in regim de generator de curent, in functie de lumina...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări