Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led care palpaie ca o lumanare

norad

Postări Recomandate

Salut,

Am nevoie de o schema simpla pentru a face un led sa palpaie ca o lumanare.

Am vazut pe net ca sunt led-uri care au incorporat in capsula un circuit care le face sa palpaie, dar eu n-am gasit de cumparat in Iasi.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

3

• norad

2

• cristian_draghiescu

2

• gabiunu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu am cumparat cateva anul trecut de sarbatori, de la Prak..., sunt bune si in caz de urgenta cand se ia lumina si rezista 2-3 nopti ca lumina de veghe. Pretul era mai mic decat daca as fi cumparat doar bateria de 3V. Pentru partea electronica cred ca ar trebui un montaj cu cel putin 3 tranzistori, consumul nu cred ca o sa fie mai mic decat varianta cu un singur cip.

Link spre comentariu

un led sa palpaie ca o lumanare.

Aveţi nevoie de un generator de zgomot, care săproducă semnale având amplitudini şi frecvenţealeatorii. Cel mai uşor de folosit este o joncţiunep-n polarizată invers (joncţinea bază-emitor a unuibanal tranzistor BC npn, având emitorul conectatla plusul sursei printr-o rezistenţă care va asigurapolarizarea). Semnalul se culege chiar din emitorprintr-un condensator de calitate, având pierdericât mai reduse (2,2 μF... 5 μF) şi se aplică intrăriiunui mic amplificator de joasă frecvenţă (formatdintr-un etaj amplificator de tensiune cu un BC şiurmat de un Darlington, în colectorul căruia se vaconecta LED-ul (sau un grup de LED-uri).
Link spre comentariu

Daca vrei sa palpaie aleator exact ca o lumanare, n-o sa fie asa usor de facut.Cel mai ieftin si usor e sa gasesti de cumparat acel tip de led cu electronica incorporata.

Link spre comentariu

Pentru cine lucreaza toata ziua cu microcontrolere, e simplu, partea proasta e ca nu toti au la dispozitie un programator, microcontrolerul necesar (oricum mult mai scump decat un amarat de led clipitor) si nu mai vorbesc de experienta necesara.Partea buna e ca toate electronicele de azi tind sa fie facute cu PIC-uri si in curand la gradinita copii se vor juca cu Arduino si Atmel. :rade:

Link spre comentariu

Soluţia cu o joncţiune polarizată invers (pe caream propus-o mai sus) dă rezultate foarte bune,fiind totodată şi suficient de versatilă.Am recomandat-o tocmai în ideea că nu toatălumea dispune de cunoştinţele şi mijloacele pecare le pretinde utilizarea unui μC, după cum aapreciat foarte corect şi domnul validae.Este extrem de cunoscutul "Generator de zgomotalb", des întâlnit în literatura de specialitate.Spre deosebire de orice montaj cu μC (care vagenera semnale PSEUDOALEATOARE, conformunui algoritm predefinit), joncţiunea p-n polarizatăinvers produce un "zgomot" PUR ALEATOR (nu facaici teoria proceselor care au loc în urma polarizăriijoncţiunilor într-un semiconductor).O altă schemă (uşor modificată) este cea de mai jos.C1 se alege între 2,2 μF... 5 μF (repet, să fie decalitate), iar C2 (470 nF... 1 μF, tatonat practic)va pune la masă frecvenţele prea mari (care nu arfi puse prea bine în evidenţă de LED, reducând dinefectul simulării).

post-19062-139829691574_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări