Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie pt SE

Vizitator

Postări Recomandate

In cc nu e obligatoriu ca inductanta sa fie mai mare. La inceput creste odata cu biasul dar pe masura ce biasul creste traful intra in saturatie iar inductanta scade. Poate ajunge la fel de mica inductanta ca fara componenta DC sau chiar mai rau. Depinde de cit de mult intra in saturatie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 91
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

27

• adrian_pic

7

• THOMAS

5

• simson

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu zic sa-l polarizezi in secundar la curentul corespondent factorului de transformare si sa comunici colectivului inductanta rezultata primar, daca nu ti-a fi prea greu...

Este buna ideea, am sa caut in drossel de citiva H si vreo 800mA ,sa ve dem ce iese...
Link spre comentariu

Foarte buna metoda de masurare a inductantei primarului unui OT in prezenta DC descrisa de dvb, practic punctul de saturatie a miezului se determina rapid iar variatia de inductanta functie de curent este evidenta , la un curent echivalent in primar de 20mA inductanta a scazut de la 11H la 7H !!

post-70426-13982969162_thumb.jpg

Link spre comentariu

La inceput creste odata cu biasul ...

Pentru cfg SE în repaos avem un curent ia_0(bias) nu creşte nu descreşte.Avem un mesaj care ne spune la un moment-dat că inductanţa creşte precum aluatul cu drojdie în anumite circumstanţe(ia_0) ,pe post de drojdie ar fi curentul de premagnetizare(ia_0) ,Popa Marius ne poate confirma sau infirma o asemenea posibilitate(în măsură timpului disponibil) ,cu alte cuvinte există un curent(echivalent ia_0 în schema dată) pentru care inductanţa să crească ? au ba.
Link spre comentariu

...practic punctul de saturatie a miezului se determina rapid iar variatia de inductanta functie de curent este evidenta , la un curent echivalent in primar de 20mA inductanta a scazut de la 11H la 7H !!

Punctul, curentul de bias, unde inductanta e maxima e interesant de vazut nu punctul de saturatie. De fapt nu exista un punct de saturatie stabilit dupa un criteriu obiectiv.
Link spre comentariu

La inceput creste odata cu biasul ...

Pentru cfg SE în repaos avem un curent ia_0(bias) nu creşte nu descreşte.Avem un mesaj care ne spune la un moment-dat că inductanţa creşte precum aluatul cu drojdie în anumite circumstanţe(ia_0) ,pe post de drojdie ar fi curentul de premagnetizare(ia_0) ,Popa Marius ne poate confirma sau infirma o asemenea posibilitate(în măsură timpului disponibil) ,cu alte cuvinte există un curent(echivalent ia_0 în schema dată) pentru care inductanţa să crească ? au ba.
Cum mama saraciei sa existe un curent in care inductanta primarului sa creasca, ma dau batut, expica-ti dvs ce se intimpla, de fapt ar trebui sa nu ma intereseze....
Link spre comentariu

Cum mama saraciei sa existe un curent in care inductanta primarului sa creasca, ma dau batut, expica-ti dvs ce se intimpla, de fapt ar trebui sa nu ma intereseze....

Miine dimineata ca acum am treaba.
Link spre comentariu

Eu zic sa-l polarizezi in secundar la curentul corespondent factorului de transformare si sa comunici colectivului inductanta rezultata primar, daca nu ti-a fi prea greu...

Hei!!!!!!!!...ce faci,d-le,imi furi ideile si le faci publice,acum am citit mai atent???? :jytuiyu , pe bune acum...!!!!!De fapt asta era o lucrare de laborator pentru clasa a-VIII-a,dar tot idee ramane...
Link spre comentariu

Cum mama saraciei sa existe un curent in care inductanta primarului sa creasca...

"Supercalifragilisticexpialidocious" magia are efect(creşte inductanţa...)...........................................................................................................................................................................Confirm metoda Lăzăroiu de măsurare a inductanţei(a fost recepţionată telefonic cu ceva timp în urmă) ca fiind deosebit de utilă(simplă şi la îndemână orcui ,valoarea unei idei contează enorm uneori).
Link spre comentariu

N-am intervenit de cind a "validat" Marius metoda, urma sa spun ca a rezultat in urma discutiilor cu tine...Deci daca cineva trebuie sa contorizeze ceva merite cu privire la aceasta metoda acela este Lazaroiu!... cu scuze daca m-a luat gura pe dinainte dar dupa cum vezi (ai vazut) am fost prins in niste comentarii neprincipiale si mi-am iesit din pepeni, pe bune...Mai trebuie sa precizez ca posed (de ceva ani, cel putin) o punte computerizata (si ceva analogice) iar pe net se pot da oricind cautari de tipul "dc lcr bridge/meter"... sigur, conteaza cine le da... :rade: ... cautarile, zic...

Nu-i bai! e OK! icon_jook ... mai ales ca "beneficiarul" a fost respectabilul domn.Popa Marius!...stii cum e treaba,eu in general fac tot posibilul de fiecare data sa specific clar atunci cand analizez o schema sau un proiect,sa precizez care-i este originea,sau cine este autorul. Repet,este OK,nu-i problema!***********************************************************************@Multumesc dl.Vali,mare boier,mare caracter!
Link spre comentariu

Cunosc o metoda si mai buna de masurare direct a primarului cu magnetizare in primar nu in secundar cu avantajul ca nu mai trebuie calculat nimic si nici nu mai e nevoie de masurarea raportului de transformare a unui traf necunoscut. In plus se poate folosi si la drosere si socuri anodice. E necesara o mica investitie de piese dar avantajele sunt de lunga durata.

De fapt stiu vreo 4-5 metode dar nu vreau sa ma laud.

Am sa dezvalui metoda de determinare a psf-ului transformatoarelor ce lucreaza in SE.

E un cadou pe gratis din partea mea pentru userii elforum mai ales ca de curind a fost ziua mea.

A fost pusa de multe ori aceasta intrebare dar nimeni nu a raspuns la ea. O vreme am crezut ca e vorba de secretomanie, sa nu mai stie si altii sa faca transformatoare, dar am realizat ca unele lucruri chiar nu se stiu. Unii useri, destul de bine pregatiti dealtfel, confunda transformatorul cu cozonacul si inductanta cu aluatul cu drojdie.

Asa ca am sa fac putina lumina

Posted Image

In fig1 din poza de mai sus avem o curba tipica de histerezis a unui transformator ce lucreaza in SE si deci cu un cimp magnetic unidirectional, chiar daca variabil cind avem semnal. Exista si alte variante dar asta e forma tipica.

Despre ce implicatii are latimea curbei de histerezis in audio o sa vorbesc altadata fiindca e un subiect lung. Acum, pentru usurinta explicatiei, voi considera ca latimea curbei de histerezis e zero. Oricum cu cit miezul e mai bun curba va avea o latime mai mica tinzind spre zero, zero nu va fi decit la un transformator ideal. Vom avea deci curba din figura2.

Marimea permeabilitatii e data de cit de mult variaza B la o anumita variatie a lui H. In figura3 am trasat niste unghiuri. Marimea acelor unghiuri arata cit de mare e permeabilitatea in acel punct. Se remarca faptul ca permeabilitatea maxima o avem apoximativ in mijlocul curbei de histerezis in acel punct de inflexiune a curbei unde curba e mai verticala. Daca vom calcula marimea unghiurilor de pe toata curba de histerezis punct cu punct si vom pune rezultatele intr-un grafic vom obtine graficul din figura4. Cred ca va pare cunoscut acel grafic.

Inductanta fiind direct proportionala cu permeabilitatea are ca urmare cresterea si scaderea simultana si practic vom avea grafice identice pentru cele doua. Unde vom avea un maxim pentru permeabilitate vom avea un maxim si pentru inductanta. Iar maximul pentru inductanta se obtine cu un current de bias potrivit, nu cu oricare curent.

Pentru a obtine cel mai bun raspuns la joase trebuie sa punem biasul potrivit, acolo unde avem inductanta maxima. Sau sa reglam transformatorul dupa tub reglind intrefierul pentru ca la biasul potrivit pentru tub sa avem si maxima inductanta a transformatorului corespunzator acelui bias.

Daca intrefierul e fie prea mic fie prea mare atunci vom pierde banda de frecventa la joase.

Puteti proba asta practic. Micsorati frecventa pina scade amplitudinea la jumatate (sa zicem). Apoi cu biasul potrivit pentru acel tub se vor pune mai multe intrefieruri de diferite marimi. Nu e nevoie sa fie strins miezul, oricum se va stringe suficient datorita cimpului magnetic. Se va constata ca numai cu unul anume amplitudinea va avea cea mai mare valoare. Si daca va fi mai mare intrefierul dar si daca va fi mai mic, amplitudinea semnalului scade, fiindca se va deplasa psf-ul transformatorului din zona de inductanta maxima. Asa se regleaza intrefierul dar se poate si altfel.

Am spus ca odata cu cresterea biasului va creste inductanta primarului transformatorului, la un moment dat va atinge un maxim, iar apoi daca biasul mai creste, inductanta va scadea si poate sa ajunga chiar mai rau decit in punctual initial daca va continua sa creasca biasul. Cred ca asta se vede foarte bine pe graficul din figura4.

Am mai spus ca nu putem stabili in mod obiectiv un punct de saturatie. Intr-un fel se poate considera ca punctul de saturatie e centrul curbei de histerezis pentru ca de aici incolo nu se mai intimpla nimic calitativ diferit, e o continua scadere a permeabilitatii. Numai ca nimeni nu considera in mod practic zona imediata de deasupra acelui punct ca fiind saturatie si deci nefolosibila. Cind incepe curba sa fie nefolosibila e o valoare relativa, e in functie de cit acceptam noi. La asta m-am referit.

Pentru intarirea/sustinerea a ceea ce am spus vin cu spusele lui Lundahl. Poza e luata dintr-un datasheet a transformatorului LL1660. Am vazut asta si in alte datasheeturi dar acum nu-mi amintesc in care. Oricum ce e scris acolo e valabil pentru orice transformator SE. Ce se spune acolo am exemplificat in figura5. Lundahl foloseste miezul intre 0,2T si 1,6T. Bmin si Bmax pe grafic (figura5). Iar biasul e fixat la 0,9T adica in acel punct de inflexiune despre care vorbeam, pentru ca acolo avem inductanta maxima si deci cea mai buna extensie la joase. Tot acolo, de o parte si de alta a acelui punct, curba are cea mai buna liniaritate iar semnalul va avea distorsiuni minime.

post-32982-139829691792_thumb.jpg

Bobinele de soc (droserele) au alt psf, nu e la fel ca la transformatoare.

Din motive anumite.

Link spre comentariu

Un anumit curent nu poate sa creasca inductanta primarului.

inductanta L = fluxul magnetic φ / curentul i

Posted Image

Deci tu ca sa cresti inductanta poti "umbla" doar la numarul de spire al bobinei sau la calitatea miezului daca bobina are miez.

Da este adevarat ca: intensitatea câmpului magnetic (H) poate fi crescuta fie prin cresterea curentului fie prin cresterea numarului de spire.

Legat de PSF-ul de care faci vorbire (si cred ca aici trebuia tu sa explici mai clar ipoteza) puteai spune: un traf "batut in cuie" in ceea ce priveste Ra-ul poate fi bibilit la intrefier pentru ca sa obtin maximul inductantei pentru un anume curent Ia stabilit. Dar chestia asta deja a fost prezentata de Marius intr-un post al lui. Da tu cum ai scris lasi loc la alte interpretari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări