Vizitator Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Deschid un topic legat de comportarea unui SE oarecare atunci cind componenta de c.c. este anulata , pt aceasta prezint comparativ ce se intimpla concret in cele doua cazuri in conditii similare , va rog sa trageti concluzia... Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Care-i una, care-i alta? Prima poză e cu schema din stg. şi a doua cu cea din dr.? Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Se obtine o extensie chiar frumoasa la joasa frecventa dar trebuie anulat intrefierul. Avantajul mare e ca atunci cind il folosim ca si "parafeed" putem elimina intrefierul fata de situatia cind e obligatoriu sa folosim DC. Ar fi interesat de anulat intrefierul (tole intretesute) si masurat comparativ cu celelalte doua situatii anterioare. La acelasi transformator, bineinteles. Acuma, concluzia generala ar fi ca o configuratie de tip "parafeed" ar asigura o banda de trecere inferioara aproape dubla fata de configuratia clasica cu traf in DC... Nu sint de acord. Concluzia personala este ca traful de iesire trebuie sa aiba o inductanta mai mare, atentie!, dupa premagnetizarea in DC. Gresit. De inductanta mare se poate beneficia la o amplitudine a semnalului mai mare inainte de saturatie. Adica la semnal mare, acolo unde e mai mare nevoie de o permeabilitate mai mare pentru a nu se satura miezul. In regiunea initiala e permeabilitatea si deci si inductanta mai mica, dar pe de alta parte nici semnalul nu e mare ca sa se satureze miezul. Zona de inductanta mai mare nu ramine nefolosita, se foloseste exact acolo unde e nevoie la "parafeed" sau PP. Link spre comentariu
feri.visky Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Se obtine o extensie chiar frumoasa la joasa frecventa dar trebuie anulat intrefierul. Avantajul mare e ca atunci cind il folosim ca si "parafeed" putem elimina intrefierul fata de situatia cind e obligatoriu sa folosim DC. Ar fi interesat de anulat intrefierul (tole intretesute) si masurat comparativ cu celelalte doua situatii anterioare. La acelasi transformator, bineinteles. Acuma, concluzia generala ar fi ca o configuratie de tip "parafeed" ar asigura o banda de trecere inferioara aproape dubla fata de configuratia clasica cu traf in DC... Nu sint de acord. Concluzia personala este ca traful de iesire trebuie sa aiba o inductanta mai mare, atentie!, dupa premagnetizarea in DC. Gresit. De inductanta mare se poate beneficia la o amplitudine a semnalului mai mare inainte de saturatie. Adica la semnal mare, acolo unde e mai mare nevoie de o permeabilitate mai mare pentru a nu se satura miezul. In regiunea initiala e permeabilitatea si deci si inductanta mai mica, dar pe de alta parte nici semnalul nu e mare ca sa se satureze miezul. Zona de inductanta mai mare nu ramine nefolosita, se foloseste exact acolo unde e nevoie la "parafeed" sau PP.Sunt convins ca iti este clar... Hai sa reformulezi un pic de la "Gresit" in jos... ca sa intervin si eu cu ceva... Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Pai sa auzim. Daca nu am fost clar undeva pot sa detaliez sau sa reformulez, numai ca nu stiu in care loc nu am fost clar si e de reformulat. Poate doar ca in loc sa spun "inainte de saturatie" ar fi trebuit sa spun "mai aproape de saturatie". Link spre comentariu
mila Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 In cazul parafeed socul anodic e pretentios ce sa mai spunem de condensator si transformatorul de iesire care nu poate fi orice Pana la urma nu merita... dar in cazul uniu SRPP e o schema interesanta. Link spre comentariu
Kosmin Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Da, acuma vad ca documentul la care faceam trimitere trece in revista, la sfirsit, o parte din avantajele si dezavantajele parafeed-ului.Da, partea finala sugereaza faptul ca în configuratia parafeed nu vom mai avea componenta dc in traf dar va suferi din cauza histerezisului asemeni trafurilor de PP. Oricum e o lectură placuta intregul document. Chiar sunt curios cun arată cifrele la 100-200mW. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Se obtine o extensie chiar frumoasa la joasa frecventa dar trebuie anulat intrefierul. Avantajul mare e ca atunci cind il folosim ca si "parafeed" putem elimina intrefierul fata de situatia cind e obligatoriu sa folosim DC. Ar fi interesat de anulat intrefierul (tole intretesute) si masurat comparativ cu celelalte doua situatii anterioare. La acelasi transformator, bineinteles. Acuma, concluzia generala ar fi ca o configuratie de tip "parafeed" ar asigura o banda de trecere inferioara aproape dubla fata de configuratia clasica cu traf in DC... Nu sint de acord. Concluzia personala este ca traful de iesire trebuie sa aiba o inductanta mai mare, atentie!, dupa premagnetizarea in DC. Gresit. De inductanta mare se poate beneficia la o amplitudine a semnalului mai mare inainte de saturatie. Adica la semnal mare, acolo unde e mai mare nevoie de o permeabilitate mai mare pentru a nu se satura miezul. In regiunea initiala e permeabilitatea si deci si inductanta mai mica, dar pe de alta parte nici semnalul nu e mare ca sa se satureze miezul. Zona de inductanta mai mare nu ramine nefolosita, se foloseste exact acolo unde e nevoie la "parafeed" sau PP.@adigh , nu are rost sa se anuleze intrefierul fiindca acesta metoda duce la marirea sectiunii, greutatii si a pretului fara un control sigur a distorsiunii introduse de miez iar inductanta se micsoreaza drastic in acest caz afectind raspunsul la frecvente joase, de fapt aceasta este principala problema majora in cazul SE caracterizat printr-o excelenta redare a frecventelor medii si inalte si de acea propun rezolvarea fara folosirea lui...@mila, te rog sa observi ca drosselul nu este o rezolvare, este greu, scump si pretentios, inlocuitorul poate fi un gyrator cu fet sau tub, retine ca observind cele doua oscilograme vor exista diferente acustice iar conensatorul se poate considera cel mai mic rau necesar... @zal, ambele oscilograme sint facute la 30Hz, scuze ca nu am specificat si se vede clar care din ele este afectata de saturatia miezului Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 @adigh , nu are rost sa se anuleze intrefierul fiindca acesta metoda duce la marirea sectiunii, greutatii si a pretului fara un control sigur a distorsiunii introduse de miez iar inductanta se micsoreaza drastic in acest caz afectind raspunsul la frecvente joase, de fapt aceasta este principala problema majora in cazul SE caracterizat printr-o excelenta redare a frecventelor medii si inalte si de acea propun rezolvarea fara folosirea lui...Din contra. Eliminarea intrefierului nu duce la micsorarea inductantei ci la marirea ei. Iar raspunsul la joase nu se va inrautati ci se va imbunatati.Cred ca nu ai fost atent, vorbeam de schema din stinga, cea in care primarul e in serie cu condensatorul. Probeaza cu traful cu care ai facut testele eliminind intrefierul (tole intretesute) si vei vedea rezultatul practic daca nu crezi in teorie. Ar trebui sa crezi fiindca practica nu e altceva decit teorie aplicata. Cred ca totusi e vorba de o confuzie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 @adigh , nu are rost sa se anuleze intrefierul fiindca acesta metoda duce la marirea sectiunii, greutatii si a pretului fara un control sigur a distorsiunii introduse de miez iar inductanta se micsoreaza drastic in acest caz afectind raspunsul la frecvente joase, de fapt aceasta este principala problema majora in cazul SE caracterizat printr-o excelenta redare a frecventelor medii si inalte si de acea propun rezolvarea fara folosirea lui...Din contra. Eliminarea intrefierului nu duce la micsorarea inductantei ci la marirea ei. Iar raspunsul la joase nu se va inrautati ci se va imbunatati.Cred ca nu ai fost atent, vorbeam de schema din stinga, cea in care primarul e in serie cu condensatorul. Probeaza cu traful cu care ai facut testele eliminind intrefierul (tole intretesute) si vei vedea rezultatul practic daca nu crezi in teorie. Ar trebui sa crezi fiindca practica nu e altceva decit teorie aplicata. Cred ca totusi e vorba de o confuzie.Ai dreptate, intrefierul reduce inductanta, nu am fost atent, de altfel transformatorul nu are intrefier, este construit cu prize multiple in secundar si primar pt experimente Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Daca transformatorul nu are intrefier atunci comparatia e relevanta numai intimplator. Adica daca acel bias in SE va situa miezul in zona de maxima inductanta. Altfel nu se obtine raspunsul cel mai bun la joase. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Domnilor mai sunt situaţii când un transformator cfg.-SE răspunde aşa download/file.php?id=35811&mode=view pentru 30Hz_sqw în sarcină. Depinde ce transformator testam pentru a evidenţia situaţia din deschidere subiect. Aşadar întâmplător sau nu sunt de acord cu citatul de mai jos Ca de obicei Marius propune un subiect valoros din start... Acuma, concluzia generala ar fi ca o configuratie de tip "parafeed" ar asigura o banda de trecere inferioara aproape dubla fata de configuratia clasica cu traf in DC... Nu sint de acord. Concluzia personala este ca traful de iesire trebuie sa aiba o inductanta mai mare, atentie!, dupa premagnetizarea in DC.... dacă reuşim să ne menţinem la distanţă de saturaţia miezului(inclusiv în regim dinamic/ia_max). SE "parafeed" o soluţie pentru transformatoare de ieşire mai puţin "pretenţioase" fără întrefier(situaţia pe care marius o supune atenţiei noastre)poate îmbunătăţi/extinde răspunsul la capătul inferior al benzi audio(oarecum/binişor/bine). Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Aşadar întâmplător sau nu sunt de acord cu citatul de mai jos Ca de obicei Marius propune un subiect valoros din start... Acuma, concluzia generala ar fi ca o configuratie de tip "parafeed" ar asigura o banda de trecere inferioara aproape dubla fata de configuratia clasica cu traf in DC... Nu sint de acord. Concluzia personala este ca traful de iesire trebuie sa aiba o inductanta mai mare, atentie!, dupa premagnetizarea in DC.... Mai exact cu care parte a citatului sunteti de acord ? Cu tot citatul ? In citat sunt doua afirmatii cu care putem sa fim sau sa nu fim de acord.Eu am precizat cu care parte nu sunt de acord si anume cu faptul ca trebuie sa folosim premagnetizare DC pentru a obtine o inductanta mai mare. Asta e necesar pentru SE nu si pentru PP sau "parafeed" caci acesta era in discutie. Cea mai buna dovada o constituie faptul ca acelasi transformator in versiunea "parafeed" si deci fara premagnetizare DC care sa-i mareasca inductanta, are un raspuns mai bun. Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 13, 2013 Partajează Postat Octombrie 13, 2013 Nu-i frumos ce faci...Fara insinuari aiurea. Refera-te doar la afirmatiile tehnice, referitor la ce am afirmat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2013 Partajează Postat Octombrie 14, 2013 Pacat ca nu pot masura distorsiunile la 30Hz dar pe osciloscop se vede clar ca sinusoida variantei in care infasurarea primara are componenta de c.c. este mult mai deformata decit cea cu separare prin condensator, poate ar fi fost mai bine sa arat doua oscilograme cu sinus, oricum este evident ca prezenta a doar 40mA prin primar este suficient sa limiteze mult performantele acestui transformator folosit doar la testari ,practic fara componenta continuua poate reda bine 14Hz/-3dB respectiv 32Khz/-3dB si are doar 11H !Ramine chestiunea condensatorului de cuplaj anod-transformator insa avantajul unui transformator cu sectiune mai mica este foarte important fiindca se reduc pierderile rezistive iar reglajul de bias permite ADAPTAREA corecta a impendantei de transfer pe sarcina prin minimum de THD, prietenii stiu de ce...Nu stiu daca sunetul este influentat de prezenta condensatorului dar cred ca este un rau mai mic decit o componenta DC ce deformeaza vizibil sinusulAstazi am incercat o micsorare a curentului de bias la 20mA cu un alt PSF adica 420v si Ra=5,2K si P=1w dar raspunsul transformatorului sa modificat anemic, este foarte deranjat in continuare de componenta continua Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum