Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiunea in gol sau sarcina?

bluerocket

Postări Recomandate

Salut. Ei bine cu sarma de nichelina la 2 ohmi (sper ca nu-i problema ca nu e intre 2,2 si 2,4, banuiesc ca de aceea ai recomandat valorile astea fiindca sunt cele standard) am testat secundarul transformatorului pe care vreau sa-l folosesc. Am obtinut 9,24 V. Am incercat pe un alt transformator, toroidal, si am obtinut 12 V. Intrebare: de ce valori asa mici (puterea inteleg)? asta inseamna a testa in sarcina un traf? Ok, daca zici ca e bun traful, sa trecem la treaba.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

13

• bluerocket

11

• validae

1

• modoran

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Spiridusu

Salutare. Vreau si eu sa imi trec bormasina cu acumulatori pe alimentare pe fir. Vroiam sa folosesc incarcatorul de acumulatori cu care a venit bormasina. Pe acumulatori scrie ca sunt de 18V (am desfacut unul si in el sunt 15 acumulatori de 1.2V si 1200mAh). Pe incarcaror scrie 18V si 1.85A. El are doua becuri unu verde care e apris cand nu aveam acumulatorul la incarcat si cand acumulatorul era incarcat si unul rosu care se aprindea cand incarca. Am masurat (pe lamelele ce sunt un contact cu acumulatorul cand acesta este pus la incarcat) tensiunea scoasa de incarcator atunci cand era aprins becul verte si era de 13V. L-am desfacut si am masurat tensiunea pe curcuit dupa ce trecea de puntrea redresoare si acolo aveam 18V. Mi-a recomandat cineva sa ma leg de acolo cu un fir si pe care sa il leg la motorul bormasini si sa mai pun si un condensator de 50V si 2200 microF. Problema mea este ca acum cand masor tensiunea in loc de 18V imi arata 28V. E normal? Daca leg bormasina risc sa ard motorul?

Link spre comentariu

@bluerocket pai tocmai ca transformatorul nu e bun, asa cum banuiam tensiunea scade prea mult in sarcina, si asta pentru ca este dimensionat pentru un curent mai mic, probabil 3A, daca valoarea de 2 Ohm a acelei sectiuni de nichelina este masurata cu multimetrul, atunci nici la 9V nu ai 5A deci nu ai ce sa faci cu traful, tensiunea scade prea tare si regulatorul nu are resurse. Traful celalalt toroidal ai masurat 12Vca cu acea rezistenta de 2 Ohm? daca da atunci in gol cat ai masurat la el?@Spiridusu alimentatorul ala care-i destinat pentru incarcarea acumulatorului nu e capabil sa suporte sarcina impusa de bormasina, el a fost dimensionat pentru incarcare care cere curent mult mai putin ( probabil e capabil de sub 1A ) deci nu ai ce sa faci cu el, reciteste pagina anterioara a subiectului ca sa afli ceea ce este necesar, ca am explicat eu deja.

Link spre comentariu

Pai simplu, la transformatorul ala mai mic ai zis ca ai gasit 9,24V pe o rezistenta de 2 Ohm, legea lui Ohm spune ca asta se traduce intr-un curent disponibil de 4,62A la acea tensiune. Sau cu alte cuvinte pentru ceva mai mult de 4A curent extras tensiunea scade cu aproximativ 3V, ceea ce este prea mult. Celalalt transformator pare a fi mai bun, la 14,4V in gol cu rezistenta de 2 Ohm a scazut la 12, ceea ce inseamna un curent disponibil de 6A la aceasta tensiune, deci asta cred ca ar fi destul de ok avand in vedere tensiunea necesara de 9,6V dupa regulator.

post-15007-139829691539_thumb.gif

Cam aceea ar fi schema, ii apartine lui @Smilex si am facut-o de cateva ori fiind multumit de comportamentul sau.

Link spre comentariu

...giga-diode...

:ras: Iarta-ma dar nu m-am putut abtine... auzi la el, giga-diode la niste amarati de 10A... :rade: Atunci ce spui de diode la 50, 80, 100A? evident preturile sunt pe masura, punte redresoare de 10A insa este ceva modest atat ca si pret cat si capacitate de curent... cauta exact asa "punte redresoare 10A" si te lamuresti.
Link spre comentariu
Vizitator Spiridusu

@Spiridusu alimentatorul ala care-i destinat pentru incarcarea acumulatorului nu e capabil sa suporte sarcina impusa de bormasina, el a fost dimensionat pentru incarcare care cere curent mult mai putin ( probabil e capabil de sub 1A ) deci nu ai ce sa faci cu el, reciteste pagina anterioara a subiectului ca sa afli ceea ce este necesar, ca am explicat eu deja.

Bun, nu merge. Da de ce nu merge. Daca il folosesc asa ce se poate intampla?
Link spre comentariu

Raspunsul la "de ce nu merge?" se afla chiar in citatul pe care tu l-ai facut, mai citeste-l o data si ai sa il gasesti. "ce se poate intampla?" pai asta depinde de acel alimentator, de cum este el realizat, daca limitarea de curent este una activa atunci bormasina aia in sarcina pur si simplu "moare", daca insa alimentatorul este pe traf si limitarea se bazeaza strict pe capabilitatile lui atunci alimentatorul mai devreme sau mai tarziu va face poc ( evident bormasina oricum nu va merge in sarcina ), motivul este lipsa curentului necesar.

Link spre comentariu
Vizitator Spiridusu

Si daca e un alimemtator pe care nu scrie nu se poate masura cumva?Cum se poate masura consumul? Cum imi dau seama daca, consumul este limitat de consumator sau de alimentator?

Link spre comentariu

Daca pe alimentator nu scrie nimic ( desi la cele din comert ma indoiesc sa fie asa ) atunci trebuie desfacut si aflat cum este realizat, ce configuratie are, si apoi se poate macar estima si curentul limita suportat. Consumul in A se masoara cu un ampermetru inseriat cu consumatorul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări