Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reactia negativa intre agonie si extaz


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Reactia negativa aduce o parte din semnalul de iesire innapoi la intrare , aceasta actionand cu sens opus ca faza ,fata de semnalul de intrare. In functie de nivelul reactiei negative va fi redusa amplificarea ,marind stabilitatea amplificatorului si implicit largindu-i banda de frecvente "reproduse" . Parerea mea: amplificare mare a etajului de intrare (folosirea unui etaj de amplificare cu tranzistori cu factor mare de amplificare) , si o reactie cat mai mare precedata de atacarea etajului amplificator de tensiune cu un semnal de iesire suficient de mare . Trebuie corelata deci si impedanta celor doua etaje.

Link spre comentariu

^Am convingerea ca toti cei carora subiectul deschis de @Greierasul2006, li se adreseaza, cunosc definitia si principiul reactiei negative, de aici deduc simplu faptul ca se intentioneaza discutarea detaliilor de finete, a diferitelor forme de reactie negativa si de ce nu, diferite modalitati de compensare pentru a obtine o reactie nu doar performanta dar si stabila.PS: Factorul beta de amplificare al tranzistorilor de pe intrare ( cel putin in cazul intrarii LTP ) nu prea are legatura cu amplificarea propriu zisa a acestuia.

Link spre comentariu

Pana acum in urma unor schimbari de care uitasem, la SARA aveam amplificarea in bucla inchisa de circa 60x. Cum standardul american e de circa 27dB m-am conformat si am scazut amplificara la circa 28x astfel incat sa nu ies din pluton. Datorita acestui fapt a scazut si THD-ul de care am pomenit la topicul dedicat. Avand la indemana amplificatorul si lantul de masura pus la punct cu posibilitatea de a intra in detalii greu de atins in mod uzual, mi-am zis sa verific practic cum sta treaba cu reactia negativa globala. Ideea s-a potrivit la fix si cu afirmatia lui Franzm ca amplificatorul de la Soulution este fara reactie negativa globala. Unii electronisti cu staif, considerati "guruisti" in ale domeniului audio nu suporta o reactie negativa stransa, un factor de amplificare mic. Se bazeaza pe niste afirmatii mai vechi ale lui Peter Baxandall care atragea atentia ca reactia negativa globala micsoreaza distorsiunile dar creaza noi armonici de ordin superior. Asa o fi ? Daca afirmatia este adevarata, in cazul unor amplificatoare de calitate merita a fi luate in serios ? Din masuratorile mele la 60x si la 15x rezulta ca nu trebuie sa ne facem griji deloc de influenta reactiei negative. Schimbarile in THD nu au dus la o inrautatire in niciun punct al benzii audio. La fel s-a intamplat si cu IMD-ul. Nellson Pass intr-un articol accentua ca de fapt problemele s-ar manifesta cand sunt mai multe frecvente in paralel , situatie mai apropiata de muzica reala. Arata cat de rele sunt lucrurile in acest caz si cat de rau face reactia negativa globala. Din nou alte masuratori, cu 7 semnale necorelate intre ele arminic si ce sa vezi... cel putin in cazul SARA niciun varf rezultat de combinatia dintre semnale n-a depasit circa -95dB ! Din nou alarma falsa. A mai ramas sa incerc si ideea lui Rod Elliot de semnal IMD asimetric. Pana una alta reactia negativa folosita in cazul SARA nu arata ca ar fi un lucru toxic, ci exact contrariul. In acest moment mi-as permite sa sfatuiesc incepatorii sa nu aplece urechile la mituri audiofile si sa foloseasca reactia negativa globala cu incredere si cu cap.

Link spre comentariu

renuntand la a mai resuscita/recapa un model mai vechi de la HarmanKardon,si folosind din ea unele componente,m-am hotarat sa-mi incerc norocul cu modelul din link,dar pe componente throuhole.Momentan astept sosirea cablajelor...Daca cineva a incercat realizarea acestei puteri(chiar si in varianta cu smd-uri),sau a auzit-o cantand ,rog sa-mi impartaseasca din impresii.Multumesc

 

http://www.diyaudio.ru/filestore/Millen ... okbook.pdf

Link spre comentariu

Baxandall n-a facut decât sa sintetizeze ceea ce se stia deja de mai mult timp în alte domenii tehnice (regulatoare). De vina este timpul de propagare al semnalului prin amplificator. Însusi H. S. Black, "inventatorul" reactiei negative a fost constient de neajunsurile acesteia si a cautat o alta solutie pentru corectarea erorilor amplificatoarelor: principiul feedforward.Cu cât reactia negativa are mai putin de corectat, cu atât e mai bun rezultatul final, mai ales ca reactia negativa nu poate din principiu sa elimine eroarea (amplificatorul are nevoie de diferenta infinitezimala dintre semnalul aplicat la intrare si semnalul esantionat la iesire, diferenta pe care sa o multiplice cu valoarea câstigului în bucla deschisa).A se vedea (de ex. Self) si cazul amplificatoarelor cu bucle de reatie incluse (caz banal: dubletul Sziklay).

Link spre comentariu

Omul spune destul de clar printre altele.....: There are only advantages and no disadvantages to applying stratospheric amounts of negative feedback in an amplifier. The only hard part is figuring out how to do it.. Adica cine poate oase roade, cine nu sta si freaca menta pe margine. :wetrwre

Link spre comentariu

N-am sustinut niciodata ca reactia negativa ar fi ceva rau. Dar prefer sa optimizez un circuit în loc sa aplic metode "brute force" lasînd totul pe seama reactiei negative. Daca Victor o sa puna aici schema lui Alpasov, o sa vedeti un circuit care se apropie de gustul meu.Articolul lui Putzeys îl gasiti în link-ul ce l-am pus mai sus.Timp de frecat menta nu am. Trebuie sa ma ocup de astea:

post-45843-139829691643_thumb.jpg

Link spre comentariu
:) Franz, eu chiar si atunci cand am discutii aprinse nu ma intereseaza sa jignesc interlocutorii, eu ma refer la "marii audiofili" de pe planeta asta care au idei fixe. Tu esti unul dintre romanii pentru care la orice ora imi scot palaria, pur si simplu nu e necesar sa te justifici in vreun fel, daca ne prezinti munca ta sper ca o faci din placere pentru ca si noi o privim din acelasi unghi. Revenind la subiect, ce inseamna sa optimizezi un circuit inainte de aplicarea reactiei negative ? Nu cumva tot aplicarea unui fel de reactie negativa dar de data asta locala ?
Link spre comentariu

Daca nu-i cu suparare,ar mai fi cateva chestiuni ;-la adaptarea etajelor, bipolarii se "hranesc" din surse de curent (inclusiv la final-Electrocompaniet,Nakamichi) iar unipolarii din surse de tensiune.-etajul final trebuie sa aiba trecere liniara prin "zero",fara discontiniutate;la discontinuitate ,bucla de reactie ,pentru scurt timp nu se inchide sau apar erori (distorsiuni ) suplimentare.-etajul in care se aplica reactia negativa trebuie sa fie cat mai liniar,pentru ca insumarea algebrica a semnalelor sa se faca corect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări