Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

motor 12v stanga/dreapta

Vizitator danut_ab

Postări Recomandate

Vizitator danut_ab

buna ziua,sunt incepator in electronica,drept urmare cer sfatul profesionistilor vreau sa fac ceva si nu ii dau de cap,din toate schemele gasite pe net nu am reusit sa adaptez una la nevoile mele:am un motor cc 12 v cu ax spiralat care plimba stanga/dreapta un carucior.problema este:vreau ca motorul sa mearga la stanga pana la cap de cursa sa se opreasca si sa plece automat spre dreapta pana la cap de cursa acolo sa se opreasca si sa astepte pana ii dau iar comanda la stanga.as vrea ceva cu relee,sau bistabil cu relee,sau oricare alta combinatie care sa mearga asa cum vreau eueu am incercat schema din atasament dar nu am reusit motorul merge pana la apasarea butonului se opreste si nu mai revine la dreapta

post-21099-13982969014_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

2

• __farad__

2

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator danut_ab

pai aici e problema nu stiu cum la cunostinte am eu de electronicaeu am folosit un contact ni la cap de scala,cand ajunge motorul acolo deschide contactul si inapoi nu mai revine

Link spre comentariu

Uite o schema cu relee si microintrerupatoare. Nu am stat sa o cizelez prea multdar sper sa o intelegi. Functionarea este asa:B1 este butonul de start (push-buton ND), care comandă anclanşarea REL1.Prin intermediul contactelor ND ale lui REL2 motorul este alimentat intr-un sensşi deplaseaza caruciorul spre cap de cursa, unde va anclansa MC1 (ND) care anclanseaza REL2,acesta automentinindu-se prin al treilea set de contacte ND.REL2 inverseaza sensul alimentarii si deplaseaza caruciorul in celalalt sens pana ce acestaanclanseaza MC3 (NI) care intrerupe automentinerea lui REL1, resetind astfel toata schema.Schema se poate executa mai elegant electronic, cu bistabili, adaugind si o mica intarzierela schimbarea de sens (schema de fata cam "forteaza" motorul la schimbare). Singura mentiune ar fi ca B1 trebuie mentinut apasat suficient timp pt ca MC3 sa fie eliberat(caruciorul sa nu mai calce pe el).post-25003-139829690191_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator danut_ab

am realizat schema si merge perfect asa cum ati spus,la schimbarea de sens motorul se ,,rupe,,un picalt motor cu un ansamblu de bobone infasurate pe un tor de ferita pe alimentare(+ -) si un condensator de 100n paralel pe bobina nu mai simte asa tare schimbareaoare nu pot intarzia cumva alimentarea releului r2 cu o secunda sa aiba timp motorul sa se odihneasca cu un condensator electrolitic(in paralel pe bobina sau inseriat)

Link spre comentariu

sa aiba timp motorul sa se odihneasca

Puteti incerca aceasta post-14622-139829690281_thumb.jpg schema(pentru geamuri electrice) care la capat de cursa intra in regim de franare dinamica, dar utilizeaza intrerupatoare diferite pentru fiecare sens.
Link spre comentariu
Vizitator danut_ab

ce sanse sunt ca cele doua schema sa functioneza impreuna si sa faca un motar sa mearga la stanga se opreste automat si schimba directia la dreapta si la cap de scala sa se opreasca pana la o noua camanda? sau poate cineva sa imi dea o schema cu 555 si o punte h-bridge unite ca sa vad exact cum se leaga una de alta ca eu din ce am gasit nu reusesc sa la unesc si sa funcioneze

post-21099-139829693407_thumb.jpg

post-21099-139829693411_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări