Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor Gloria 4

Vizitator vladutz1991

Postări Recomandate

Vizitator vladutz1991

Buna seara.Ma numesc Vlad, sunt din Campulung-Arges si sunt un utilizator nou pe elforum.info.Am un radioreceptor Gloria 4 fabricat in anul 1990 cu care am si crescut, de altfel.De-a lungul anilor, cum calitatea produselor romanesti lasa de dorit, radioreceptorul a tot suferit reparatii si a trecut prin mana mai multor "mesteri" care l-au tot "operat", ca sa zic asa.Dintre problemele pe care aparatul le are, mentionez:-nu receptioneaza posturi in gama UUS (aici stiu care ar fi rezolvarea, sa il trag in banda Vest, in gama de frecvente cuprinsa intre 88-108 MHz; asta ar presupune sa inlocuiesc blocul de ultrascurte: o astfel de operatie se regaseste intr-un numar din anul 2004 al revistei Tehnium, pe care il am) UL si US (1 si 2); plus ca aparatul nu mai are antena, din motivele pe care le-am mentionat mai sus (iar pentru receptionarea posturilor emise prin modulatie de frecventa este nevoie de antena);-receptioneaza posturi in gama UM, cel mai puternic fiind Antena Satelor; RRA si alte posturi, dar mai slab, plus ca nu se aude foarte clar; aparatul functioneaza bine o perioada, dupa care nu se mai aude decat un pufuit, care dispare ori daca mai apas odata pe clapa pentru UM, ori il deconectez de la retea si il introduc mai tarziu (asta e probabil datorita blocului AAF);-controlul automat al frecventei nu are efect. Prin problemele raportate mai sus, probabil se observa ca as vrea ca aparatul sa mearga ca nou.Nu as vrea sa mearga chiar ca nou, dar cat sa fiu multumit de el.Mentionez ca sunt incepator si poate ca nu ar trebui sa imi bag nasul aici.In speranta ca nu am incalcat Regulamentul acestui forum (si daca am facut asta, va rog sa imi atrageti atentia) astept raspunsuri cat mai clare, pentru ca am "mesterit" totusi putin intr-ale electronicii.Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

3

• blazeu

1

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Salut,ca incepator nu te-as sfatui sa te bagi prea adanc in aparat.Totusi o curatare a claviaturii cred ca poti s-o faci chiar daca la modul superficial,cu un spray contact(in mod sigur nu cred ca poti demonta claviatura pt o reconditionare ca la carte).N-ar strica si la potentiometre un astfel de tratament.Altceva ce-ai mai putea face,ar fi condensatorii,si in special cei electrolitici si cei ceramici placheta(valori in nf) sa-i masori si eventual sa schimbi ce nu mai e pe valoare.Dupa ce-ai facut toate astea,in mod sigur functionarea aparatului va fi mai buna.O alta recomandare ar fi sa nu te bagi sub nici o forma cu surubelnita in miezurile bobinelor...este tentatia nr 1 la un incepator sa le invarta si sa dezacordeze iremediabil aparatul(sau refacerea acordului FI sa presupuna un efort nejustificat pt cel care va sti cum s-o faca).Pt UUS nu trebuie schimbat blocul ci doar valorile catorva piese modificate.Daca ai materialul din Tehnium,acolo iti descrie in amanunt ce trebuie sa faci,dar iti recomand s-o lasi la urma,dupa ce il pui la punct prin schimbarea componentelor despre care ti-am spus.Am presupus ca alimentarea si amplificatorul final sunt in toate mintile,deci nu e pericol sa scoti fum pe acolo...spuneai ca inca mesteca pe cateva posturi.Cu antena va fi cireasa de pe tort,si pana gasesti una,poti functiona si cu o sarma de cca 80 cm lungime(poate fi orice conductor ai la indemana) cuplata in loc de antena.E problema cu telescopicele,de multe ori am gasit la nesimtiti de vanzare la pret comparabil cu aparatul intreg,dar daca ai rabdare,in mod sigur o sa gasesti.

Succes

Link spre comentariu
Vizitator vladutz1991

Piesele, respectiv de tot ce e nevoie cred ca le pot gasi in Bucuresti, in zona strazii Maica Domnului.Am "elucidat" schema si am facut o lista cu condensatoarele electrolitice, cu valorile lor si le-am cautat pe site-ul firmei respective.Deci mai trebuie sa ma uit pe ceramice, plus un spray pentru contacte la potentiometre si comutatoare de gama, dupa cum ati precizat.Cred ca il pot gasi tot acolo.Apoi, pentru restul problemelor, am sa ma duc la un service radio-tv de la mine din oras (daca se mai ocupa cu vechituri) si am sa incerc sa rezolv.Momentan, am sa fac dupa cum m-ati sfatuit.Va multumesc!

Link spre comentariu

La Gloria de Tehnoton, condensatoarele ceramice (placheta) de pe placa de FI (cea de la mijloc) erau intr-o vreme foarte pacatoase (cumparasem un aparat prin '88 pentru cineva si l-am tinut o saptamana "in probe"; dupa 2 zile, amutise; vizita la reprezentanta unde s-a remediat intr-un sfert de ora: un ceramic de-ala, strapuns). Plachetele au format patrat si valorea de 47nF dar s-au fabricat la valori de 10-100nf (cu variatia dimensiunii). Daca le inlocuiti cautati ceva cat mai putin inductiv (tot ceramici sunt cei mai buni, sunt condensatori moderni cu gabaritul mai mic.Al doilea punct avut in vedere sunt electroliticii. Primele serii de Gloria aveau electrolitici de import si e posibil sa fi pus si la cele fabricate dupa...eveniment. Totusi, e foarte posibil ca aparatul dv. sa fi fost deja fabricat la acea data, fie pe stocul magazinului sau a vreunui depozit, fie ca semifabricat in uzina. Curios, din experienta mea, electroliticii romanesti erau destul de buni si stabili, desi urati foc si sensibili la dezlipire, ambele din cauza plasticului in care erau "ambalati" (condensatorii tip "butoias", pentru plantare verticala pe placile imprimate). In schimb condensatorii in tub metalic, cu terminale axiale, fabricati de "Electronica" si apoi de IPRS Baneasa n-au imbatranit prea bine; multora le-a iesit dopul ala de cauciuc si in general s-au "uscat" (au fost printre ultimii condensatori semi-umezi). Regula azi e de a-i verifica si probabil inlocui (unii ii inlocuiesc direct), fie si din motive de estetica!Desi am lasat mai la urma, comutatorul de game e unul din punctele cele mai slabe ale aparatelor romanesti. Tratamentul acestuia are mai multe "grade" de complexitate: gradul 1 ar fi sa injectezi cu tubuletul solutie din spray-ul ala pe langa piesa mobila din plastic pe capatul careia este lipit butonul (dupa desurubarea manerului si scoaterea butoanelor potentiometrilor si pentru acord si a carcasei de pe sasiu ). Gradul2 ar fi sa umbli la dispozitivul de interblocare a butoanelor (ai un arc la un capat a sinei comune) si sa scoti ansamblul partilor mobile, adica tijele de plastic mentionate la gradul 1, si sa observi piesele mobile de contact (atentie, au si acelea niste arculete, sa nu-ti sara; de asemeni sa nu fie deranjate, strambe sau incalecate in vreun fel acele piese). Cu un betisor din acelea pentru urechi se poate curata interiorul comutatorului; problemele la aceste comutatoare provin de la faptul ca acoperirile erau initial cu argint, apoi s-a facut...economie (nu stiu ce mai puneau, oricum materialul era foarte slab, se oxida ca dracu'), si mecanismul complicat se deranja foarte usor, si arcurile erau slabe si nu asigurau presiune de contact.... Oricum, curatat si dat cu smac (poti folosi si WD40, contine un lubrifiant gen ulei siliconic, stabil si rezistent la variatii de temperatura, care protejeaza metalul de oxidare, dar si un agent de curatire care dizolva oxizii si nu metalul).Pana la urma nu-i o activitate hi-tech, insa trebuie multa atentie, rabdare si lucrat incet, fara graba, sistematic si ordonat. Probabil ca unele elemente ar fi bine sa fie inlocuite, insa e problematic de gasit acele componente (comutatorul de unde, care-i si foarte greu de scos de pe placa!!!). Sa nu te enervezi (prea tare), daca "reparatia" nu va fi prea durabila, defectele de contact reaparand destul de repede...Succes!

Link spre comentariu
Vizitator vladutz1991

"Primele serii de Gloria aveau electrolitici de import si e posibil sa fi pus si la cele fabricate dupa...eveniment."Imi place foarte mult fraza dumneavoastra :) evenimentul... adica Revolutia.Da, e posibil sa fie fabricat in '89, dar a stat pe stoc.Avand in vedere ca ai mei l-au luat la... Mineriada din iunie '90 :) Pentru mine, tehnica e strans legata de istorie.Asta ca o paranteza.Dar ar trebui sa iau piesa cu piesa (condensatoarele) sau cele care nu mai au capacitatea corespunzatoare?

Link spre comentariu

Claviatura cu contacte o am eu noua(din primele serii,cand nu se facea economie la stratul depus nici pe contactele mobile,nici pe cele fixe)...cine se bizuie sa o scoata pe cea veche de pe placa? :rade: Demontarea partilor mobile e riscanta ca operatiune pt un incepator,mai ales daca nu are spatele asigurat cu o claviatura de schimb,din care sa completeze in caz ca pierde oarece maruntis.In afara de arcul care relaxeaza tija comuna mai are de demontat si butonul ornament cu arcul de rapel,pt a putea elibera si limitatorul de cursa,De asta nici nu i-am recomandat demontare,dar de facut va face cum va dori,cumva trebuie sa treaca si de faza asta de inceput.

Link spre comentariu

Dar care sunt condensatoarele electrolitice?Adica cele normale, cilindrice, nu?Vreau sa fiu sigur.Sunt notate in schema cu litera s de la styroflex.

Condensatoarele stiroflex ar fi printre cele la care n-ar trebui sa umbli.Cele electrolitice difera ca forma in functie de perioada de fabricatie,dar le poti recunoaste dupa valoarea lor in micro farazi...stiroflex mai greu sa gasesti de asemenea valoare,mai cu seama in gloria.E laudabila intentia de a-l readuce pe linia de plutire,dar daca ai probleme in a identifica componentele,ma intreb in caz de o gafa in timpul lucrului,cum vei reusi sa o indrepti?cred ca daca sunt asemenea probleme e mai ieftin sa-l duci la careva care stie ce face,decat sa-l faci varza si pe urma sa apelezi la careva sa descalceasca ce-ai facut tu acolo.Mie unul sincer nu prea imi vine sa ma bag intr-un aparat care a servit drept material didactic inainte.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări