vergil Postat Octombrie 10, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Multumesc tuturor ptr raspunsurile date .Sa inteleg ca nu se poate mai mult de 32v . As avea nevoie de 45v/5A, totusi . Nu se pune problema ptr traf , modificare , rebobinare traf, inductanta , etc.Deci , ce numar de spire ar trebui sa aiba inductanta . Dupa cum am spus nu le am cu calculele .Am vazut pe topicurile recomandate , ca se pun doi tz pe pinul 4 , pentru o mai buna stabilitate la limitarile de curent . As dori o schema completa , daca se poate , si are careva (pe topicurile respective nu am gasit). Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 @giongiu multumesc.@vergil doresti ca sursa sa fie reglabila sau ai nevoie doar de cei 45V ca o tensiune fixa? si la fel si curentul, doresti 5A fix sau reglabil? Link spre comentariu
vergil Postat Octombrie 10, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Daca nu e prea complicat , as dori reglabile . Dar ma multumesc si cu fixe .Reglajul il pot face clasic , asta ca sa nu stric stabilitatea sursei , ea sa limiteze numai la crentul maxim cerut , si fara probleme.. A inlocui un ditai transformatorul de retea dintro sursa de lab , nu e decolea . Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Ok pai la partea de curent probabil ca poti ramane la configuratia Italianului ca nu ceri prea mult, in schimb la tensiune depinde ce plaja de reglaj doresti penca sincer sa fiu nu cred ca vei obtine una prea mare la o asemenea tensiune, nu stau acuma sa calculez dar banuiesc ca diferenta de umplere oricum nu poate fi asigurata, apoi cel mai probabil ar trebui o compensare mult mai performanta... In fine ideea e ca eu as recomanda ca tensiunea sa fie fixa si pentru a o obtine trebuie sa rebobinezi secundarul, inductanta serie de stabilizare ( prima inductanta de dupa diode ) si recalcularea compensarii. Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Ar mai fi o varianta,sursele ATX sunt ieftine,am luat din obor cu 5 lei bucata.Faci doua surse reglabile 0-30V/10A,pe care la nevoie le poti inseria,pentru max 60V/10A.Le poti folosi si pentru alimentarea simetrica a unor montaje.Daca vrei sa rebobinezi traful,pastrezi primarul,care e bobinat din doua bucati,cca 20 plus 20 spire.Intre acestea vin secundarele,pe care le inlaturi.Bobinezi cca 15 spire,conductor dimensionat pentru 5A,la o densitate de 3-5Amm2.Redresezi cu patru diode rapide,de ex UF5408,care sunt ieftine,cate trei-patru in paralel,sau orice dioda rapida,minim 10A,minim 100V.Sau bobinezi 2x15 spire si folosesti doar doua diode,cum te avantajeaza. Link spre comentariu
XAN77 Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Am facut si eu varianta de 30V si se comporta foarte bine. Ai de schimbat secundarul pentru 45V care il vei aprecia ca nr de spire functie de cate spire avea cel original pentru 12 luand in calcul ca intrerupi masa si pui punte, ca la schema italianului pentru 30V. E foarte realizabil ce vrei tu si pana te va ajuta cineva cu un calcul exact, pentru L1 si L2 din schema italianului poti incerca un 100uH respectiv 10uH.Ai grija la fazare. Pentru reglajul de tensiune si curent e foarte simplu, in schema italianului se vede la ce tensiune a gandit atacul AE, 1V pe reglaj tensiune si 0,6V pe reglaj curent. Ori le lasi asa si calculezi rezistenta de sunt pentru 5A respectiv potentiometrul pentru tensiune, ori ajustezi si acele divizoare ca sa se potriveasca la o rezistenta standard pentru sunt. Link spre comentariu
vergil Postat Octombrie 10, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 10, 2013 In regula . Raman la tensiune fixa .Pentru secundar traf , 15 spire . Nu e prea putin (asa mi se pare)? Redresez cu punte rapida .L1 si L2 cate spire au pentru 45v , si ce diametru (folosesc torul din sursa veche) ? Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Eu unul nu sunt de acord cu ideea asta de "merge si asa", cu valori puse "din ochi" pentru diferite chestii. Comutatia este o stiinta foarte exacta cu o teorie destul de complexa, daca nu-i acorzi suficienta atentie de obicei ai surprize neplacute... se poate sa si "mearga asa" dar la fel de bine se poate si sa faca "bau" sau oricum sa nu fac ce tu ai cerut... @Smilex a postat aici la alimentatoare niste lucruri esentiale si totusi usor de inteles, as vrea sa cred ca nu a facut-o degeaba si ca totusi putem lectura si acorda atentia cuvenita sugestiilor sale. Deste calcul si realizare traf forward ( adica exact ce este nevoie aici ): http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=1315545#p1315545 http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=1059698#p1059698 Despre inductanta serie de dupa diode ( cea care face stabilizarea la forward ): http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=776359#p776359 Schimbarea semiconductoarelor de putere impune si modificarea snubberelor, aici @Smilex explica ce si cum ( luati aminte, ca multi am vazut ca sunt deficitari la aspectul asta ): http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=904997#p904997 Si subiectul de care din cate observ majoritatea fuge ca de foc, compensarea AE, pare complicat dar daca acorzi suficienta atentie ideilor de principiu devine totusi cat se poate de abordabil ( se recomanda lecturarea tuturor postarilor lui @Smilex consecutive de la acel link ): http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=692192#p692192 @Vergil, fa-ti timp si citeste, studiaza link-urile alea, crede-ma ca merita cu prisosinta efortul. Link spre comentariu
vergil Postat Octombrie 10, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Am citit , si salvat in calc , pentru a reciti (poate se lipeste ceva ) , multe lucruri spuse de @smilex ,(si de pe elforum si din alta parte ) pentru care ai aduc multumiri .Dar ce sa-i faci , pregatirea mea teoretica , nu ma ajuta prea mult . Basca si varsta ....nu ma mai ajuta sa inteleg unele lucruri .Insa ma pricep si inteleg sa fac anumite lucruri , mai putin calcule unde nu stapinesc anumiti termeni (si de ce nu as spune ca nu am fost un rasarit la matematica) .Drept pentru care am cerut ceva ajutor aici .Cu alte cuvinte , mura-n gura . De ce sa nu fiu corect .Am inteles schema , nu am intrebat cum se face , ci voiam ceva pe care eu nu-l pot face . Am rezolvat problema pina la un anumit nivel , cum a explicat autorul , dar eu vreau altceva , ptr care am solicitat un pic de ajutor . Asa faceam eu calcule , si nu mai apelam aici .Orcum multumesc , daca nu se poate asta e . Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Nu am spus ca nu se poate, ci am postat acele link-uri in speranta ca te vor ajuta pe viitor sa intelegi si de ce se obtin unele rezultate si nu altele, de ce se cer unele valori si nu altele... Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 N-am modificat surse ATX,am modificat alte modele,diverse cofiguratii/puteri.N-am avut rabdarea sa le caut in coarne,sa modific ''ca la carte'' reactii,inductante,etc.Am facut minime modificari ca sa mearga.Si majoritatea au mers;e drept ca in unele cazuri,a aparut instabilitatea sursei,la anumiti curenti sau anumite tensiuni.@vergil,ia-o treptat;modifica traful asa cum ti-am spus.Posibil ca 15 spire sa fie putine,atunci pune 18-20,sau mai bine scoate cateva prize de la 15 la 20.Redreseaza cu patru diode,modifica potentiometru,pune un 50K,dar ai grija sa pleci cu reglajul de la minim.Reglezi pana obtii 45V pe iesire,masori valoarea potentiometrului si il inlocuiesti cu o valoare apropiata.Sau poti modifica rezistenta din pinul 1,pentru max 45V.Faci teste cu o sarcina,fara sa depasesti cei 5A doriti,apoi vedem ce mai e de facut. Link spre comentariu
vergil Postat Octombrie 10, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Aveam de gand sa pun 20 spire , dar ideia cu mediane e foarte buna , la care nu m-am gandit .Sa vedem ce iese . Revin. Link spre comentariu
XAN77 Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 La potentiometrul de reglaj tensiune se poate merge la fix si nu pe testate. Eu am folosit mult cand faceam acele modificari o aplicatie de divizor de tensiune (fie ea online, pe PC, android etc), astfel incat pe intrarile amplificatorului de eroare folosit sa ai tensiuni identice (acela e punctul de echilibru care il cauta controlerul) cand la iesire ai tensiunea dorita de 45Vcc. In schema lu chirio din divizorul fix parca era 1V pe o intrare de AE, deci din potentiometrul tau calculezi (simulezi in divizor) ca sa ai 1V pe intrarea in integrat cand ai 45V la iesire. Astfel vei avea din start 45V la iesire fara sa supui sursa la vreo tensiune anormala.LE ar veni un rezistor fix la masa de 220R si potentiometru de 10K. Dar e de rpeferat sa masori exact cat are potentiometrul la maxim, ca sigur nu are 10k fix, ca sa se poata calcula mai exact. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 @vergil am multa treaba azi de asta am si rasp scurt in postarea anterioara dar daca ai rabdare deseara voi incerca sa-mi fac timp sa-ti sugerez ceva valori ( spire la traf, inductanta serie, bucla de reactie... etc ). Daca esti de acord atunci trebuie sa stiu cate spire ai in primar la acel transformator deci trebuie sa il desfaci, mai trebuie deasemenea sa-mi spui la ce valoare a retelei minima doresti ca sursa sa poata functiona corect, adica si anume cat cat variaza de obicei reteaua la tine, intre cel valori minime si maxime; apoi sa imi spui si ce electrolitici de filtrare ai pe partea de HV ( la filtrarea tensiunii redresate de la retea ), ce capacitate au, ce tranzistori de putere foloseste sursa si ce valoare are condul inseriat cu primarul. Toate astea trebuie cunoscute pentru a putea calcula in mod corect parametrii de functionare ai sursei. Link spre comentariu
XAN77 Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Sunt si eu interesat de prezentarea unui mod de calcul. Nu m-am ferit de postarile lui smilex, pe care le-am citit nu o data despre compensari, insa din pacate depasesc capacitatea mea de a intelege. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum