vergil Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Am facut dintr-o sursa ATX , schema din atasament . Functioneaza foarte bine . Sant foarte multumit . Dar scoate doar 15v amperaj peste 10A , (nu am mers mai departe cu testul) .Cum as putea face ca aceasta sursa sa scoata 45v /5A , ce ar trebui sa modific . Nu ma pricep la calcule , asa ca va rog sa-mi explicati ce si cum , daca se poate . Link spre comentariu
Tita Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Nu se poate...doar daca schimbi transformatorul Link spre comentariu
vergil Postat Octombrie 9, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Am inteles . Defapt ma gandeam sa modific bobinajul secundar , dar ma nu stiu cate spire as putea sa pun . As vrea sa-mi spuneti , daca se poate , daca configuratia schemei ar corespunde ptr ce vreau eu .Multumesc Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Ai incercat o valoare mai mare a potentiometrului de 10K?Daca nu merge,intrerupe masa din secundar traf si foloseste punte redresoare. Link spre comentariu
vergil Postat Octombrie 9, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Nu . Nu am incercat , intai am vrut sa ma informez .Am sa intrerup masa si sa pun o punte , sa vedem ce iese .Am sa revin . Link spre comentariu
Tita Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Chiar daca reusesti.... condensatoarele pentru filtrare sunt de 12/25V nu 45V.... Link spre comentariu
vergil Postat Octombrie 9, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Am in vedere .Voi pune la 63v . Link spre comentariu
Tita Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Deja marimea este o problema(condensatorii de 63V sunt mari in dimensiuni)..si in special pretul condensatoarelor deoarece trebuie sa fie cu esr mic Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Pana sa intrerupi masa,mareste potentiometrul...Ce valoare are rezistenta din pin 1,nu se distinge bine... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Modificarea potentiometrului nu poate ajuta la nimic, secundarele alea pur si simplu nu pot oferi impulsuri atat de mari, as estima un maxim posibil cam pe la 20V mai mult nu are de unde penca raportul de transformare nu ajuta, adicatelea sunt prea putine spire in secundar, recomandabil este sa se rebobineze transformatorul. As estima ceva dificultati si cu inductanta care e prea mica, in mod normal este proiectata pentru 12V si este pusa sa stabilizeze 45V... Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Daca tii cont de divizoarele rezistive din pinii 1 si 2,unul alimentat din referinta de 5V interna integratului,celalalt din tensiunea de iesire, vei vedea ca au fost calculate pentru max 16V pe iesire.Daca maresti potentiometrul,sigur va creste tensiunea pe iesire,cel putin in gol,sau pana la un anumit curent.Daca curentul nu e suficient,poate inlocui redresarea cu mediana,folosita in schema,cu redresarea cu patru diode,pe care am amintit-o anterior.Va obtine astfel sigur 32V,la un curent cel putin egal cu jumatatea celui obtinut acum.Si am asa o presimtire,vei spune ca trebuie modificata si reactia...altfel sursa poate deveni instabila.Si ai avea poate dreptate... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Iti scapa o chestie importanta, prea putin conteaza ce divizor este folosit ( adica ce valori si ce raport ), putin conteaza ce referinta este folosita la AE, ideea este ca orice s-ar folosi nu se poate obtine decat o umplere maxim posibila si la umplere maxim posibila tensiunea este pur si simplu cea din primar impartita la raportul de transformare. De aici se deduce simplu ca nu ai cum sa obtii tensiunea ceruta fara modificari importante. Poate ca ar merge si modificarea redresarii dar trebuie facuta cu grija deoarece masa intregii parti de control se schimba, nu e o ideie stralucita, cel mai sigur este rebobinarea secundarului, insa asa cum am zis am convingerea ca inductanta serie va trebui recalculata, asa cum e acum fiind prea mica, se va modifica destul de mult si bucla de reactie si toate astea cred eu ca ar impune recalcularea compensarii ca sa nu se riste instabilitatea... cu alte cuvinte nu merita efortul. Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Nu-mi scapa nimic;am spus anterior ca va obtine modificand redresarea,cel putin 32V,nu 45V.Trafurile ATX au in primar 36-40 spire,in secundarul de 12V,2x5 spire .Adica 3,6-4 raport de transformare,daca modificam redresarea.Cu 150V in primar,obtinem intre 37 si 41V;practic mai putin,datorita diverselor caderi de tensiune,deadtime,etc.Apropo de modificarea redresarii,ideea nu-mi apartine,dar sunt sigur ca va da rezultate.A fost amintita aici pe forum de @miticamy...PSVad ca ai devenit moderator...Felicitari!Inseamna ca cineva are si momente cand gandeste... Link spre comentariu
dodo007 Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Salut vergil, La acelasi autor gasesti si varianta de 30V, dar de 10A, pe care o am si eu ca sursa variabila de laborator. Nu am scos mai mult de 8A pentru ca nu am avut nevoie, dar s-a comportat exceptional pina acum. Intradevar trebuie sa rebobinezi inductantele din filtre pentru 30V, condensatori cu tensiune de lucru mai mare. Paginile dupa care am lucrat sint: http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm http://www.elma.it/TESTO/ali/00_aliPC_index.htm Pentru volt-ampermetru , gasesti aici pe forum destul de multe variante si discutii. Bafta. Link spre comentariu
giongiu Postat Octombrie 9, 2013 Partajează Postat Octombrie 9, 2013 Ceva discutii pe aceeasi tema....viewtopic.php?f=41&t=38801&start=60 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum