Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect interesant (zic eu) cu microcontroler

Vizitator townkat

Postări Recomandate

Vizitator townkat

Salut tuturor,

Sper sa nu ma luati la goana cu proiectul meu prea indraznet pentru cunostinele mele sumare in domeniu ..

Pentru ca placile de I/O sunt foarte scumpe la noi, si pentru ca PIC-urile sunt mult mai ieftine :)... ce sa mai .. pun direct poza ca sa intelegeti ce as vrea sa fac (dk nu va descurcati cu engleza spuneti si il traduc imediat) .

Este vorba de un montaj cu microcontroler care sa stie sa comunice printr-un bus cu un calculator (PC), si sa mai faca si diverse lucruri la comanda acestuia. In imagine este exemplficata situatia in care montajul comanda un motor si in acelasi timp poate si comunica pozitia acestuia. Acesta este defapt si elementul principal al unei masini comandate numeric (CNC), scopul de baza al acestui proiect, dar nu unicul. Ganditi-va cate se pot face cu un astfel de montaj, mai ales aplicatii industriale.

Acum e momentul cel mai tensionant :), nu am mai programat pic-uri, si nici la transmisii de date nu prea ma pricep... In schimb stiu ceva VB, Delphi, si m-am jucat putin cu niste ASM dar mult mai simplu..

Elementele obiectiv ar fi:

-schema electronica a PIC

-softul/firmwareul PIC-ului, cu posibilitatea modificarii ID-ului (pentru ca mai multe montaje vor fi conectate la acelasi bus)

-exemple de comanda intr-un limbaj de programare

-realizarea adaptorului PC-BUS daca este cazul

-realizarea cititorului de pozitie

Ultimul pas e rezolvat, intamplator am gasit aseara niste iformatii care se potrivesc perfect http://www.boondog.com/tutorials/mouse/mouseHack.htm.

Insa raman ceilalti 4.

Cine cunoaste cum sa implementeze comunicare printr-un bus intr-un microcontroler sau orice alceva ar pute ajuta.

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vsurducan

17

• puiu

14

• Abram Burel

4

• Blind

1

Top autori în acest subiect

Salut tuturor,

Sper sa nu ma luati la goana cu proiectul meu prea indraznet pentru cunostinele mele sumare in domeniu ..

Proiectul nu este prea indraznet si prezentarea lui indica faptul ca ati facut o documentare sumara inainte de a posta intrebarea, felicitari pentru acest lucru...

Pentru ca placile de I/O sunt foarte scumpe la noi, si pentru ca PIC-urile sunt mult mai ieftine :)... ce sa mai .. pun direct poza ca sa intelegeti ce as vrea sa fac (dk nu va descurcati cu engleza spuneti si il traduc imediat) .

PIC-urile nu sunt cele mai ieftine microcontrolere pe piata romanesca. Daca pretul de cost este cel mai important si nu ati ales inca microcontrolerul pentru aplicatie, cred ca Atmel sta in frunte cu preturile...

Este vorba de un montaj cu microcontroler care sa stie sa comunice printr-un bus cu un calculator (PC), si sa mai faca si diverse lucruri la comanda acestuia. In imagine este exemplficata situatia in care montajul comanda un motor si in acelasi timp poate si comunica pozitia acestuia. Acesta este defapt si elementul principal al unei masini comandate numeric (CNC), scopul de baza al acestui proiect, dar nu unicul. Ganditi-va cate se pot face cu un astfel de montaj, mai ales aplicatii industriale.

Daca tintiti direct spre aplicatii industriale atunci trebuie sa alegeti intai bus-ul agreat de aplicatiile industriale, aici nu e greu pentru ca nu sunt foarte multe si cel mai cunoscut standard(si simplu de implementat) este EIA485 (popular RS485).

Acum e momentul cel mai tensionant :), nu am mai programat pic-uri, si nici la transmisii de date nu prea ma pricep... In schimb stiu ceva VB, Delphi, si m-am jucat putin cu niste ASM dar mult mai simplu..

Elementele obiectiv ar fi:

-schema electronica a PIC

Schema trebuie sa tine cont de aplicatie. O schema "universala" face viata grea celui care o concepe si niciodata nu va reusi sa rezolve "universalitatea". Definiti intai ce doriti sa faca modulul interfatat pe bus si mai ales nu va grabiti la faza asta.

-softul/firmwareul PIC-ului, cu posibilitatea modificarii ID-ului (pentru ca mai multe montaje vor fi conectate la acelasi bus)

ID-ul poate fi scris in EEPROM si modificat prin program (direct prin bus-ul de comunicatie conectant un singur modul odata pe bus) sau printr-o simpla scriere in EEPROM cu un programator ICSP

-exemple de comanda intr-un limbaj de programare

Cel mai simplu nivel de comanda este secventa ASCII (trimiteti un caracter sau daca doriti un cuvant ASCII pe bus). Secventa unui cuvant ASCII trimis de PC ar putea fi [adresa, data]. Numai device-ul a carui adresa potriveste va raspunde interogarii transmitand raspunsul la data solicitata.

-realizarea adaptorului PC-BUS daca este cazul

Este cazul fara discutie. In mediu industrial adaptorul este OBLIGATORIU sa fie optoizolat. Ganditi-va pentru inceput la RS232/RS485 pentru ca este cel mai simplu iar in faza urmatoare USB/RS485

-realizarea cititorului de pozitie

Asta este feedback-ul returnat de motorul pas cu pas. Recomand encodere profesionale (costa 2-5 USD la Digikey) si nu mousi demontati.

O alta posibilitate este potentiometrul-encoder fara cap de cursa mecanic(va pot oferi unul japonez cu liniaritate de 2% spre analiza).

Ultimul pas e rezolvat, intamplator am gasit aseara niste iformatii care se potrivesc perfect http://www.boondog.com/tutorials/mouse/mouseHack.htm.

Insa raman ceilalti 4.

Cine cunoaste cum sa implementeze comunicare printr-un bus intr-un microcontroler sau orice alceva ar pute ajuta.

Sper ca v-au ajutat observatiile mele

Va multumesc.

success,

Vasile

Link spre comentariu
Vizitator townkat

Merci frumos Vasile,

Asta este feedback-ul returnat de motorul pas cu pas. Recomand encodere profesionale (costa 2-5 USD la Digikey) si nu mousi demontati.

Eu din ce am cautat la noi nu se gasesc de cumparat motoare pas cu pas decat la preturi foarte mari...speram sa pot folosi motoare obisnuite de curent continuu pentru aplicatie, mai ales pentru ca gasesc mult mai usor la puterea necesara.

Unde gasesc sa cumpar encoderele Digikey ?

O alta posibilitate este potentiometrul-encoder fara cap de cursa mecanic

Adica pur si simplu sa-mi iau un potentimetru si sa ii scot limitarea de cap de cursa? sau se gasesc de-a gata?Nu m-am gandit la asta, dar din cate stiu cele mecanice au comportamente ciudate cand cresc solicitarile ceva mai mult (adica turatie mai mare de exemplu).

Schema trebuie sa tine cont de aplicatie. O schema "universala" face viata grea celui care o concepe si niciodata nu va reusi sa rezolve "universalitatea". Definiti intai ce doriti sa faca modulul interfatat pe bus si mai ales nu va grabiti la faza asta.

Pai functiile modulului sunt:

- sa stie mereu pozitia encoderului si sa o poata transmite prin bus la cerere,

- sa comande motorul conditionat ("pana la pozitia") inainte si inapoi la cererea bus-ului.

asta e tot. Eventual pe parcurs pot fi adaugate alte tipuri de module. Dar pentru inceput super suficient asta.

Inca o nelamurire, orice motor electric+encoder=Servo ?

Oricum problema principala pentru mine ramane softul PIC-ului, cum fac eu PIC-ul ala sa raspunda la comenzile trimise de mine pe BUS...este inca ceva ce nu inteleg cum trebuie.

Link spre comentariu
Merci frumos Vasile,

Eu din ce am cautat la noi nu se gasesc de cumparat motoare pas cu pas decat la preturi foarte mari...speram sa pot folosi motoare obisnuite de curent continuu pentru aplicatie, mai ales pentru ca gasesc mult mai usor la puterea necesara.

Aveti nevoie de puteri mai mari de 10-15W ? MPP unipolare (cele cu diametru de cca 6-8cm) din imprimantele laser au puterile astea.

Unde gasesc sa cumpar encoderele Digikey ?

Digikey este unul din furnizorii importanti de componente electronice care n-are bineninteles nici o reprezentanta in Romania. Aveti nevoie sa apelati la bunavointa unui prieten din strainatate.

http://www.digikey.com

search "mechanical encoder"

O alta posibilitate este potentiometrul-encoder fara cap de cursa mecanic

Adica pur si simplu sa-mi iau un potentimetru si sa ii scot limitarea de cap de cursa? sau se gasesc de-a gata?Nu m-am gandit la asta, dar din cate stiu cele mecanice au comportamente ciudate cand cresc solicitarile ceva mai mult (adica turatie mai mare de exemplu).

Asa este, sunt potentiometre speciale cu mecanica foarte serioasa (carcasa de aluminiu extrudat si ax mecanic pe lagar de bronz) cu pelicula rezistiva inglobata in "sticla". Nu merg la viteze foarte mari (asa cum nu merge nici mecanica de plastic a mousilor sau encoderele mecanice). Pentru turatii foarte mari e nevoie de encodere optice serioase. Deci ce inseamna (in rotatii/min) "turatie mare" ?

"Mereu" inseamna in timpul deplasarii motorului sau dupa ce deplasarea a luat sfarsit si se presupune ca motorul a ajuns la pozitia programata ?

- sa comande motorul conditionat ("pana la pozitia") inainte si inapoi la cererea bus-ului.

asta e tot. Eventual pe parcurs pot fi adaugate alte tipuri de module. Dar pentru inceput super suficient asta.

Inca o nelamurire, orice motor electric+encoder=Servo ?

Discutabil, dar atat timp cat bucla de reactie functioneaza suficient de repede si nu exista inertie se poate considera ca da.

Oricum problema principala pentru mine ramane softul PIC-ului, cum fac eu PIC-ul ala sa raspunda la comenzile trimise de mine pe BUS...este inca ceva ce nu inteleg cum trebuie

Daca va pricepeti la HLL puteti incerca utilizarea unui compilator de basic (sau alt limbaj). Imaginati-va ca realizati o comunicatie RS232 adresabila pe care convertorul o translateaza in RS485. PIC-ul are o adresa unica asa cum ati definit. Presupunem comunicatia half duplex (o singura directie de comunicare). PC-ul interogheaza busul trimitand "o intrebare" precedata de "adresa". Totul se poate intampla in ASCII. Exemplu presupunand ca sunt maxim 32 de module care stau toate pe receptie si 999 de pasi de comanda ai motorului

- trimit "0";"1";"D";"0";"1";"6" = modulul 1 primeste o comanda de rotire a motorului spre dreapta cu 16 pasisi o executa

- trimit "0"; "1";"S";"1";"0";"0" = modulul 1 primeste o comanda de rotire a motorului spre stanga cu 100 pasi si o executa

- trimit "0";"2";"P"; "0"; "0" ;"0" = modulul 2 primeste o comanda de citire a pozitiei encoderului la care returneaza secventa "0";"2";"E";"x";"y";"z" pe bus

Daca pastrati lungimea stringului ASCII constanta, va feriti de probleme software privind detectia lungimii stringului. Utilizarea ASCII este nefericita ca durata de comunicatie dar este standardizata si necesita un simplu terminal (de win de exemplu) pentru testarea si realizarea comunicatiei.

Link spre comentariu
Vizitator townkat

Aveti nevoie de puteri mai mari de 10-15W ? MPP unipolare (cele cu diametru de cca 6-8cm) din imprimantele laser au puterile astea.

Nu cred ca am nevoie de puteri mai mari, insa daca proiectul iese asa cum am descris atunci multiplicarea va fii destul de usoara. Mie personal nu-mi place deloc ideea de a cauta prin imprimante mpp-uri, sa nu mai spun ca apoi trebuie sa le mai si studiezi, sa vezi de care sunt, cum le legi, la ce tensiune merg... Motoarele obisnuite de CC sau AC sunt usor de procurat la noi, cred ca avem si producatori interni de asa ceva. Si oricum chiar daca pui MPP tot trebuie sa ii citesti pozitia din cauza fenomenului de pierdere de pasi,deci mai mult ma complic.

Digikey este unul din furnizorii importanti de componente electronice care n-are bineninteles nici o reprezentanta in Romania. Aveti nevoie sa apelati la bunavointa unui prieten din strainatate.

Nu am prieteni in strainatate, ca daca as fi avut mi-as fi luat direct o placa I/O, am gasit pe un site cu 64$ cu 96 i/o, cu toate ca nu se compara cu modularitatea jucariei pe care vreau eu sa o fac :).

Pentru turatii foarte mari e nevoie de encodere optice serioase. Deci ce inseamna (in rotatii/min) "turatie mare" ?

Nu am turatii mari, dar potentiometrele astea se gasesc la noi? si cat costa?Si cum citeste microcontrolerul pozitia din ele, prin convertorul A/D?, cand analogul intra in problema se complica lucrurile :)

"Mereu" inseamna in timpul deplasarii motorului sau dupa ce deplasarea a luat sfarsit si se presupune ca motorul a ajuns la pozitia programata ?

si in timpul deplasarii

Daca va pricepeti la HLL puteti incerca utilizarea unui compilator de basic (sau alt limbaj). Imaginati-va ca realizati o comunicatie RS232 adresabila pe care convertorul o translateaza in RS485. PIC-ul are o adresa unica asa cum ati definit. Presupunem comunicatia half duplex (o singura directie de comunicare)

Nu stiu ce este HLL.

De ce este de preferat RS485 in locul RS232?

Dati-mi un va rog exemplu de terminal de windows.

Multumesc

Link spre comentariu

Nu cred ca am nevoie de puteri mai mari, insa daca proiectul iese asa cum am descris atunci multiplicarea va fii destul de usoara. Mie personal nu-mi place deloc ideea de a cauta prin imprimante mpp-uri, sa nu mai spun ca apoi trebuie sa le mai si studiezi, sa vezi de care sunt, cum le legi, la ce tensiune merg... Motoarele obisnuite de CC sau AC sunt usor de procurat la noi, cred ca avem si producatori interni de asa ceva. Si oricum chiar daca pui MPP tot trebuie sa ii citesti pozitia din cauza fenomenului de pierdere de pasi,deci mai mult ma complic.

Un MPP poate realiza un avans precis chiar si fara demultiplicator. Pierde pasi doar la cuplu important. Da, are nevoie de encoder insa este mult mai precis decat un motor DC.

Nu am prieteni in strainatate, ca daca as fi avut mi-as fi luat direct o placa I/O, am gasit pe un site cu 64$ cu 96 i/o, cu toate ca nu se compara cu modularitatea jucariei pe care vreau eu sa o fac :).

Pentru turatii foarte mari e nevoie de encodere optice serioase. Deci ce inseamna (in rotatii/min) "turatie mare" ?

Nu am turatii mari, dar potentiometrele astea se gasesc la noi? si cat costa?Si cum citeste microcontrolerul pozitia din ele, prin convertorul A/D?, cand analogul intra in problema se complica lucrurile :)

Nici vorba, problema nu e asa complicata

si in timpul deplasarii

Puteti sa va pregatiti de belele. Asta inseamna o gramada de timp pierdut pe comunicatie. Cu cit sunt mai multe module cu atat va fi mai lenta toata comanda motoarelor.

Daca va pricepeti la HLL puteti incerca utilizarea unui compilator de basic (sau alt limbaj). Imaginati-va ca realizati o comunicatie RS232 adresabila pe care convertorul o translateaza in RS485. PIC-ul are o adresa unica asa cum ati definit. Presupunem comunicatia half duplex (o singura directie de comunicare)

Nu stiu ce este HLL.

High Level Language (orice program de nivel inalt)

De ce este de preferat RS485 in locul RS232?

Din cauza distantei acoperite (Km), a numarului de module ce poate fi interfatat pe bus (32, 64 sau 256 in functie de curentul pe bus) si al principiului bipolar de transmisie in curent care-l face imun la zgomote.

Dati-mi un va rog exemplu de terminal de windows.

Hyper Terminal ca-i inclus in sistemul de operare

Multumesc

Link spre comentariu
Vizitator townkat

Se intelegea ca intrebarea se referea la modul,

"

deasta am spus ca modulul trebuie mereu sa stie pozitia motorului, insa o transmite la sever numai la cerere, deci nu supraincarca busul nu?

Daca Visual basic si Delphi se incadreaza in HLL atunci cred ca ma descurc. Ba mai mult citind pe forum am facut rost de Flowcode v2, insa partea de comunicatie ma cam depaseste. Deci, cine poate ajuta :smt003

Hyper terminal nu am mai folosit dar din cate am auzit este destul de simplu.

Deci.. cum il fac ? :), schema modulului si firmwareul

Link spre comentariu

Deci.. cum il fac ? :), schema modulului si firmwareul

Stabiliti intai numarul de pini necesari pentru comanda motorului si pentru feedback (analogic sau digital) si tipul de comunicatie. Alegeti un microcontroler PIC flash care sa intruneasca conditiile anterioare. Ca memorie va este arhisuficient unul de 2k. Downloadati datasheetul microcontrolerului ales, il tipariti si *il cititi*integral. Downloadati toate aplicatiile care includ segmente de program si hardware care se vor regasi in aplicatia dvs (comunicatie seriala, citirea unui encoder digital, citirea unui semnal analogic, programarea prin ICSP, utilizarea memoriei EEPROM, comanda porturilor IO). Cititi doar chestiunile esentiale.

In acest moment puneti pe hartie schema electronica de principiu cunoscand toti parametrii electrici implicati (puterea motorului, tensiunea de alimentare, consumuri, etc)

Downloadati un program CAD gratuit (de exemplu Eagle de la http:/www.cadsoft.de). Il instalati. Downloadati si tipariti manualul sau de utilizare. Invatati sa eleborati schema electronica si componente care nu le veti gasi in biblioteca. Creati cablajul imprimat bazandu-va pe schema eleborata. Apoi generati filele gerber necesare productiei cablajului imprimat. Trimiteti filele la fabrica. In doua saptamani aveti cablajele (asta va costa in Romania cel putin 100euro). Echipati cablajele integral cu componente.

Va realizati sau cumparati un programator ICSP pentru PIC-uri.

Downloadati un compilator HLL pentru microcontroler si documentatia aferenta. Tipariti documentatia si o invatati. Incepeti programarea microcontrolerului cu un LED care palpaie (si care exista pe cablaj din etapa anterioara). Pe masura ce intelegeti cum merge, testati pe bucati segmente de program (citire encoder, transmisie seriala, comanda MPP, etc). La urma legati segmentele de program in programul final care va face ceea ce doriti. CU VB-ul dvs creati programul de comanda al modulului.

Cam asta este "modo grosso"succesiunea care o face (sau ar trebui sa o faca) oricine pentru realizarea unui modul similar cu cel solicitat de dvs, cu precizarea ca anumite etape pot fi deja cunoscute din proiecte anterioare.

success,

Vasile

P.S. sunt deschis pentru analiza schemei (si eventuale corectii) cu conditia sa fie elaborata integral de dvs.

:yawinkle:

Link spre comentariu
Vizitator townkat
Ca memorie va este arhisuficient unul de 2k

nu exista microcontroler cu memorie de 2k? apropo, ce-mi recomandati sa folosesc (atmel sau pic, oricum nu cunosc inca niciunul :smt003 )?

Downloadati un program CAD gratuit (de exemplu Eagle de la http:/www.cadsoft.de).

Daca le fac intr-un program de grafica si le postez aici ca poze cand am itrebari e ok?

Trimiteti filele la fabrica. In doua saptamani aveti cablajele (asta va costa in Romania cel putin 100euro)

Nu am de gand sa produc asta in serie, ma gandeam chiar sa le pun pe un site in stil open source daca cei care m-au ajutat si ma vor ajuta nu au nimic impotriva. Chiar ma gandeam sa il realizez pentru inceput pe o bucata de carton stil chinezarii ieftine :smt003, mai ales daca apar cumva modificari.

In acest moment puneti pe hartie schema electronica de principiu cunoscand toti parametrii electrici implicati (puterea motorului, tensiunea de alimentare, consumuri, etc)

partea de putere va face obiectul unui modul separat ( cativa tiristori sau relee, mi-a explicat cineva si chiar ma poate ajuta cu schema), pentru ca probabil modulele vor comanda motoare de puteri diferite alimentate la tensiuni diferite.

citirea unui semnal analogic,

daca folosesc encoderul optic banuiesc ca nu imi mai trebuie partea de analogic nu? btw cat costa potentiomentrul acela fara cap de cursa? se gaseste la noi?

anumite etape pot fi deja cunoscute din proiecte anterioare.

Nu am avut etape anterioare :smt003 .

Va multumesc pentru oferta dvs de analiza a schemei.

Intrebare. Portul seriala poate comunica cu mai multi clienti? Credeam ca ideea de bus este diferita total de ideea de comunicatie seriala insa incep sa inteleg ca este acelasi lucru, ceea ce este foarte bine defapt :).

Link spre comentariu

Portul "serial" este pentru comunicaţii "punct la punct" între doar 2 dispozitive ce au astfel de porturi şi se leagă printr-un cablu (care se poate "prelungi" eventual printr-o printr-o pereche de modemuri ce comunică pe o reţea de telecomunicaţii. Pe "serial"-ul unui calculator nu poţi lega decât un singur dispozitiv la un moment dat.Pe bus în schimb poţi lega oricâte dispozitive (pot exista diverse limitări, dar nu sunt relevante în acest context), doar că nu pot comunica decât câte 2 odată. Comunicaţia se face de regulă tot "serial", în sensul că se transmite un singur bit odată ("serializat" dintr-un "cuvânt", de regulă byte, adică 8 biţi).Deci, comunicaţia pe bus e serială, dar nu pe... "serială" :)

Link spre comentariu

Portul "serial" este pentru comunicaţii "punct la punct" între doar 2 dispozitive ce au astfel de porturi şi se leagă printr-un cablu (care se poate "prelungi" eventual printr-o printr-o pereche de modemuri ce comunică pe o reţea de telecomunicaţii. Pe "serial"-ul unui calculator nu poţi lega decât un singur dispozitiv la un moment dat.

Sunteti sigur ? Va dau un cuvant cheie asupra caruia sa meditati: "adresable daisy-chain " (inlantuire de module adresabile)

Permite (teoretic) conectarea a orcate module pe o interfata seriala de PC...

Link spre comentariu
Ca memorie va este arhisuficient unul de 2k

nu exista microcontroler cu memorie de 2k? apropo, ce-mi recomandati sa folosesc (atmel sau pic, oricum nu cunosc inca niciunul :smt003 )?

Eu nu cunosc in detaliu decat PIC-ul, daca doriti Atmel postati in topicul vecin

Downloadati un program CAD gratuit (de exemplu Eagle de la http:/www.cadsoft.de).

Daca le fac intr-un program de grafica si le postez aici ca poze cand am itrebari e ok?

Nu, pentru ca e greu de facut modificari de catre interlocutor si eu personal n-am timp sa desenez, se poate sa fie altii. Alegeti un CAD din urmatoarele: Eagle, Orcad, Protel, Tango, P-cad, Pads, Target 3000, etc. Inca odata, Eagle (poate si Orcad) este cel mai usor de utilizat din ele la partea de editare schema...

Trimiteti filele la fabrica. In doua saptamani aveti cablajele (asta va costa in Romania cel putin 100euro)

Nu am de gand sa produc asta in serie, ma gandeam chiar sa le pun pe un site in stil open source daca cei care m-au ajutat si ma vor ajuta nu au nimic impotriva.

Regula numarul1: In viata va bazati doar pe ajutorul dat de dvs... Nu va asteptati ca cineva sa va scrie programul, sa va realizeze schema si sa testeze in locul dvs.

Chiar ma gandeam sa il realizez pentru inceput pe o bucata de carton stil chinezarii ieftine :smt003, mai ales daca apar cumva modificari.

Nici gand. Exista pentru asta prototype board, Eurocard (100x160mm) cu gauri la 2.54mm costa doar 5 lei si iese un prototip bunicel atat timp cat nu se lucreaza in SMT (surface mount tehnology)si cel care-l face are doua maini drepte

partea de putere va face obiectul unui modul separat ( cativa tiristori sau relee, mi-a explicat cineva si chiar ma poate ajuta cu schema), pentru ca probabil modulele vor comanda motoare de puteri diferite alimentate la tensiuni diferite.

Da, dar cum estimati curentii si potentialele care vor fi necesare pentru acest modul daca nu porniti firesc dinspre periferice ? Daca nu incercati sa priviti cu o vedere globala asupra problemei va fi foarte dificil...

citirea unui semnal analogic,

daca folosesc encoderul optic banuiesc ca nu imi mai trebuie partea de analogic nu? btw cat costa potentiomentrul acela fara cap de cursa? se gaseste la noi?

O bucata va trimit gratuit, conditia ar fi sa va prezentati putin (ca la interviu) ca sa stiu cu cine vorbesc si care e gradul dvs de pregatire.

anumite etape pot fi deja cunoscute din proiecte anterioare.

Nu am avut etape anterioare :smt003 .

destul de grav :yawinkle:

Va multumesc pentru oferta dvs de analiza a schemei.

Intrebare. Portul seriala poate comunica cu mai multi clienti?

Da, dar va fi peste puterile dvs din acest moment (cel putin asa estimez acum). Limitati-va la un singur modul pentru inceput si mai vedem.

Credeam ca ideea de bus este diferita total de ideea de comunicatie seriala insa incep sa inteleg ca este acelasi lucru, ceea ce este foarte bine defapt :).

Bus-ul poate fi serial sau paralel sau mixt (si serial si paralel, depinde de numarul de circuite implicat). RS232 care este "un bus" serial opereaza cu niste nivele de tensiune mai mari decat TTL, in mod bipolar (doua tensiuni, una pozitiva si una negativa). RS485 opereaza cu tensiune diferentiala unipolara (ambele semnale au valori pozitive dar diferentiale, cand una este mare cealalta este mica si invers. Diferenta intre cele doua semnale pe RS485 este aproape intotdeauna constanta) Analizati putin imaginile 1 si 2 din linkul urmator, o sa va ajute sa intelegeti RS232 dpdv al semnalelor:

http://surducan.netfirms.com/RS232.html

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări