Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie amplificator EL84

Bloodmist

Postări Recomandate

Aproape am terminat de recablat reactia negativa, cum trebuie de data asta (sper).

Cat despre schema, la ce ma refeream eu: exista si varianta mai "tarzie" care au scos-o.

Posted Image

Link spre comentariu

Am placerea de-a anunta ca, in ciuda parerii unora, nu mai dam nume ca n-are rost, acum functioneaza chiar impresionant! Inalte foarte detaliate si joase cat cuprinde! In caz ca o mai fi vreun grabit ca mine care uita...cate un detaliu, reteaua din reactia negativa trebuie plasata la iesire nu spre intrare, si legatura facuta cu cablu ecranat bineinteles, a carui masa se cupleaza la masa etajului unde se aplica reactia. Si nu folositi tuburi uzate aruncate de altii, ca munciti vreun an asa ca mine.

Schema in sfarsit finala e mai jos. Cu "artificiul" din schema se potolesc si tuburile obosite care ar intra in deriva termica. Cine cunoaste intelege de ce.

Acum, sper sa nu-mi aud vorbe ca am bagat siliciu pe ici-colo, sincer atat timp cat obtin un sunet placut ma intreseaza mai putin ce tehnologie mi-l ofera.

Posted Image

Multumiri celor care m-au ajutat, sau mai bine zis m-au ajutat sa invat pt ca am descoperit o gramada de subtilitati suparatoare ce nu sunt prezente la siliciu, sau nu asa mult ca la tuburi.

Link spre comentariu

Bine că ai rezolvat cu zgomotele, mă bucur dacă am contribuit cu o ideie. Interesantă modificarea schemei, de ce nu ai păstrat totuşi R18,19 de 470k şi C4,5 de 0,22uF? 800nF e făcut din 470+330nF sau e standard 820nF? E o valoare mai rară.

Link spre comentariu

Bine că ai rezolvat cu zgomotele, mă bucur dacă am contribuit cu o ideie. Interesantă modificarea schemei, de ce nu ai păstrat totuşi R18,19 de 470k şi C4,5 de 0,22uF? 800nF e făcut din 470+330nF sau e standard 820nF? E o valoare mai rară.

Pai nu le-am pastrat fiindca tocmai aia era ideea, ca neavand 4 tuburi bune, doar 3 probabil, celalalt trebuia potolit cumva sa nu roseasca (de ciuda sau ura pt muzica mea). Condensatoarele, evident de valoare mare pt a compensa modificarea, sunt de 820nF / 450Vac de fapt au cam pe la 800nF masurat. No-name :ras: dar vad ca tin. Nu erau necesare chiar de 820nF numai ca aia a fost valoarea care am gasit-o cel mai lesne. Probabil era ok si cu 680nF daca oricum la frecventele unde s-ar fi schimbat faza, reactia negativa oricum nu prea lucreaza. Problema e ca sunt mai mari decat mi-as dori si fiind in apropierea tuburilor se incalzesc... posibil daca se incalzesc prea tare sa inceapa sa aiba scurgeri de curent si devine chestia contra-productiva. Trebuia sa prevad niste fante pe unde sa se poata evacua caldura, ca apare asa cam intr-o ora destula. Nu alarmant insa fiind maniac mie nu-mi prea place.
Link spre comentariu

Daca nu e prea mare efortul, arata-ne si noua niste forme de unda sa indraznim sa ne dam seama cum se aude!PS: FET-urile alea te ajuta sa treci in modul cu curenti de grila a etajului de putere, adica AB2. Astfel nu mai poti sa-ti mai dai seama ca lampile finale au ajuns in "clipping".

Link spre comentariu

Ok, fie si poze, dar va avertizez ca s-ar putea sa nu fie relevante din 2 motive: sunt facute cu telefonul si semnalul este produs din calculator care nu poate scoate semnal dreptunghiular decat pana in 1KHz si acolo nu tocmai bun dupa cum veti vedea. Ce intra exact la fel iese, am verificat cu osciloscopul dar pt asta presupun ca trebuie sa ma credeti pe cuvant...

Semnal "dreptunghiular" 1KHz

http://s1.postimg.org/spe66wlwv/IMG_20140307_000627.jpg

Semnal dreptunghiular 500Hz

http://s30.postimg.org/bgrjvsli9/IMG_20 ... 000745.jpg

Semnal sinusoidal 10KHz (dreptunghiular deja il facea calculatorul tot sinusoidal)

http://s27.postimg.org/tyrrlnutf/IMG_20 ... 000849.jpg

Semnal sinusoidal 20KHz

http://s30.postimg.org/w4qntwnoh/IMG_20 ... 001101.jpg

Mai multe frecvente nu am testat pt ca din pacate am reusit sa ard rezistentele de sarcina 8,2 ohmi :ras:

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Si, de ce nu, chiar si mai bun, pe cat posibil, avand in vedere ca nu reclama transformatoare UL. da, stiu, castigul total e aproape 100, rog nu injurati. Am luat in primul rand etajul pre si l-am "jonglat" putin pt a plasa ECC83 intr-o zona cat mai liniara de raspuns. Faptul a condus si la eliminarea condensatorului din catodul sau.

Avand o noua sonda pentru osciloscop, nevandalizata de fostul proprietar, am putut observa si compensa rezonanta ce aparea (inevitabil) din trafuri si tot la fel am gasit ce retea de reactie nu ar readuce vreo rezonanta prea mare sau pericol de oscilatie. De oscilat, cand saream calul, o facea pe la aprox 100KHz, asta ca fapt divers.

Am limitat si disipatia tuburilor EL84, cel putin ale mele care le am ardeau pe la vreo 96% cu 305V anodica si avand doar 270 ohmi in catod. Acum fireste a crescut un pic si anodica, nu prea mult, e in limite.

Vorba lunga, saracia omului. Cam cu asta defilez acuma:

Posted Image

Ce e pe linia de alimentare e comun ambelor canale.

Link spre comentariu

Aceste oscilograme generate de calculator nu au relevanta,sau amplificatorul este naspa dupa cum apare sqv la 500Hz !!De asemenea la un semnal sinusoidal bun se vede clar punctul de inflexiune concav/convex ceea ce la dvs.lipseste- chiar se apropie de triunghi.Incercati cu generator de frecventa ,,mai ca lumea". Dar la muzica cum se comporta?

Link spre comentariu

O sa caut sa postez diseara niste oscilograme daca mai am prin calculator. Aratau asa jalnic cele anterioare datorita sondei oscilosopului, care era practic inutilizabila. Putea sa si oscileze si nu mi-ar fi aratat.M-ati intrebat cum "suna"... pai suna excelent cu anume muzica, in timp ce la alta suna mai "din topor". Toate frecventele si sunetele sunt acolo in orice caz, el e liniar cel putin pana in 30KHz cat am masurat eu, atat ca unele melodii suna diferit de cum ar suna un circuit integrat.Da, inca un aspect, tocmai pentru a controla calitatea reproducerii am si condensatoarele de cuplaj pe intrare, prin care pot stabili limita inferioara a frecventelor ce patrund in circuit. Spre exemplu cred ca le voi micsora valoarea pentru un sunet mai "natural" nu cu joase excesive cum tind sa produca tuburile. Probabil intelegeti la ce ma refer, datorita faptului ca reactia negativa controleaza mai putin frecventele sub o anume limita, rezultand intr-un sunet oarecum "bubuitor", ma refer in special la intrumente de percutie ce produc o frecventa joasa de durata mica. Probabil gasesc nenatural aspectul pt ca sunt obisnuit cu sunetul "de siliciu". In sensul de a avea un raspuns perfect liniar mi s-a sugerat si ca asta ar fi posibil numai utilizand ca reactie principala cea locala, iar globala numai intr-o masura limitata. Cum am observat si eu, desi am posibilitatea de a aplica 25dB si chiar mai mult, nu ajuta la aspectele mai sus mentionate. Dar nu ma plang, per total este interesant, nu numai ca auditie ci si ca obiect de studiu.

Link spre comentariu
Vizitator Andris
Aceste oscilograme generate de calculator nu au relevanta,sau amplificatorul este naspa dupa cum apare sqv la 500Hz !!

De asemenea la un semnal sinusoidal bun se vede clar punctul de inflexiune concav/convex ceea ce la dvs.lipseste- chiar se apropie de triunghi.

Incercati cu generator de frecventa ,,mai ca lumea". Dar la muzica cum se comporta?

M-ati intrebat cum "suna"... pai suna excelent cu anume muzica, in timp ce la alta suna mai "din topor".

... sunet oarecum "bubuitor", ma refer in special la intrumente de percutie ce produc o frecventa joasa de durata mica.

Ce incinte folositi pentru auditie?

Link spre comentariu

Incintele sunt Pioneer, nu ceva iesit din comun, nu retin exact CS-50ceva... Au 3 cai, sensibilitate multumitoare.Da, nu mai este "bubuitor" sau suparator tocmai de-asta am intrat sa precizez. Concensatoarele de decuplare din catode nu mai sunt de 50uF ci de 100uF. Cat am sa judec, problema se punea in felul urmator: in mometul cand un etaj cuprins in bucla de reactie nu are acelasi raspuns la frecventele joase precum are primul etaj, reactia lupta sa forteze un raspuns liniar (sau neliniar) dupa cum vrea primul tub, numai ca daca eroarea e prea grosolana rezulta o varza.Acuma singura chestie, fara legatura cu schema (care e ok dupa urechea mea dealtfel pretentioasa) e ca un canal are fasait mai mare, datorita unui tub cam terminat, dar amu asta e, n-am avut altul pe moment. Ideea e ca functioneaza si e si stabil pe deasupra :101 O sa investesc in tuburi noi dar momentan va trebui sa le inghita pe cele existente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări