Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie amplificator EL84

Bloodmist

Postări Recomandate

Rezistenta r16. 8 ohmi, pentru protectia trafului de ieșire e prea mica, ca valoare.

Este buna observatia,insa aceea adica R16 este chiar sarcina,asa a ramas din simularea LTC,acum am modificat schema ca sa nu mai existe confuzii.
Link spre comentariu

@Lazaroiu: Interesanta schema, si relativ simpla, am mai multe variatiuni pe tema asta, cea facuta de dv. o s-o pun deoparte, mai ales daca e si testata in practica. Deasupra lui R9 e sigur vorba de curentul prin rezistenta, daca puteti reedita ar fi bine, pt. vanatorii de "erori".Ati putea pune si Ra-a pentru aceasta schema? Eventual si realizarea unui traf de iesire - eu as folosi o pereche de miezuri de alimentare Kashtan pt. asa ceva...bobinate simetric pe cele doua carcase. Cred ca miezurile de TV Diamant 220 sunt mai potrivite pentru lampi mai mari...

Link spre comentariu

@Lazaroiu: Interesanta schema, si relativ simpla, am mai multe variatiuni pe tema asta, cea facuta de dv. o s-o pun deoparte, mai ales daca e si testata in practica. Deasupra lui R9 e sigur vorba de curentul prin rezistenta, daca puteti reedita ar fi bine, pt. vanatorii de "erori".Ati putea pune si Ra-a pentru aceasta schema? Eventual si realizarea unui traf de iesire - eu as folosi o pereche de miezuri de alimentare Kashtan pt. asa ceva...bobinate simetric pe cele doua carcase. Cred ca miezurile de TV Diamant 220 sunt mai potrivite pentru lampi mai mari...

Corect! imi cer scuze,a fost o greseala de editare,dar cine stie cunoaste,acolo este vorba de curentul prin circuitul anodic al tubului U2,adica mA nu Volti. Sunt bune miezurile dv. de Kasthan pentru acest proiect,iar Raa rezulta din grafice.Pentru OT stam de vorba pe MP.
Link spre comentariu

@ Lazaroiu multumesc pentru apreciere - si pentru schema. E cel mai incurajator moment pana acum. Chiar si dispun de acele tuburi (nos). Poate am mai spus, tuburile m-au impresionat prima data intr-un preamplificator. Ulterior am renuntat o vreme la tuburi tocmai din cauza lipsei de transformatoare de calitate.Schema dealtfel (poate cu mici diferente) am vazut-o la nu putini producatori contemporani de amplificatoare, deci testata si ras-testata este oricum. Am observat si ca nu exista "intre", unii o iubesc, unii o urasc, in functie de ce vor sa audieze prin ea. Doar un test real daca fac ma voi lamuri. Transformatoarele nu sunt realizate de mine deci despre acele "calitati" nu stiu prea multe, decat Raa 8K si ca raspunsul in frecventa este bun si distorsiuni de crossover nu sunt audibile chiar si fara reactie negativa(ce ar trebui sa constituie oarecum un semn bun) In viitorul apropiat nu am perspectiva altor trafuri pt ca... evident costuri.Astept cu nerabdare sa testez schema dvs daca carcasa va permite permutarea soclurilor, daca nu, voi incerca si pe a mea iar daca nu functioneaza satisfacator apoi voi proceda la "mutilarea" carcasei spre a o modifica.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Si da, chiar functioneaza... Din nefericire multumita animalelor de companie nu mai am doua 6N1P pentru a realiza schema domnului Lazaroiu :cry: insa am ajuns in final la un rezultat, chiar bun. Afara de faptul ca oscileaza (tiuie) daca trec de cativa W (oricum sub 10) deci mai trebuie sa ma joc la valoarea condensatorului misterios pentru reactia negativa.

http://s22.postimg.org/679nhvxwh/ampul.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Intr-un final functioneaza, si chiar la timp pentru sarbatori. Devenise apasatoare linistea din camera. Mai am un singur dor, in cazul meu a impregna bobina de filtraj pentru a nu mai produce un zgomot infernal in functionare. Deci, de nu este cu bănat, as vrea aceasta informatie: cu ce anume impregnez o bobina/transformator? Sau as putea pur si simplu s-o invelesc in foaie de cauciuc ea venind de fel sub un capac.

Link spre comentariu

Mai am un singur dor, in cazul meu a impregna bobina de filtraj pentru a nu mai produce un zgomot infernal in functionare. Deci, de nu este cu bănat, as vrea aceasta informatie: cu ce anume impregnez o bobina/transformator?

Eu as incerca mai intai sa-i strang cat pot de bine pachetul de tole.Impregnarea ideala s-ar face in lac de impregnare la un atelier de bobinat motoare si apoi uscarea in cuptor...daca n-aveti aceasta posibilitate, incercati sa faceti un cub din placaj sau tabla de Cu, Al, ceva neferos in care sa incapa transformatorul lejer, apoi turnati ceara topita pana se umple cubul, asta daca nu se incalzeste in functionare. Inainte de a turna ceara, incalziti in prealabil si miezul la o temperatura aprox egala cu cea a cerii topite. Posibil sa nu mai bazaie astfel impregnat.Daca nu e o solutie buna, va rog nu dati cu parul. Cea mai buna solutie am zis-o mai sus, cea cu impregnarea cu lac special si uscare in cuptor.Stima.
Link spre comentariu

Ca să intre ceara sau parafina în trafo, să nu rămînă pungi de aer, trebuie fiert într-o oală, cam un sfert de ceas e suficient. Asta dacă nu are izolaţii sensibile la căldură. Se pot folosi lumînările alea mari cu capac, de cimitir.

Link spre comentariu

Multumesc pentru ideea cu ceara! Pare practica si ieftina.

Daca impregnati droselul cu ceara topita si nu-l puteti fierbe, cum bine a sugerat @Zal, incalziti pachetul de tole, atat incat ceara aplicata pe el sa se topeasca instantaneu.Sa ne ziceti si noua rezultatul, daca apelati la aceasta metoda, n-am facut asta niciodata! :rade:
Link spre comentariu

Sau fiert cu zmoală, dar e o treabă mizerabilă, pute urît şi vasul trebuie aruncat după aia. Rămîne ca după uscare să i se dea un aspect estetic mai bun, o carcasă, chiar şi o cană de inox...

Link spre comentariu

Intr-un final functioneaza, si chiar la timp pentru sarbatori. Devenise apasatoare linistea din camera. Mai am un singur dor, in cazul meu a impregna bobina de filtraj pentru a nu mai produce un zgomot infernal in functionare. Deci, de nu este cu bănat, as vrea aceasta informatie: cu ce anume impregnez o bobina/transformator?

Sau as putea pur si simplu s-o invelesc in foaie de cauciuc ea venind de fel sub un capac.

Nu trebuie sa va complicati asa de tare cu impregnarile.Droselul il "rezolvati" foarte usor dupa ce fixati cu adeziv sanitar pachetul de I-uri peste hartia de intrefier fata de pachetul de E-uri.Puneti un strat subtire de adeziv pe pachetul de E-uri,asezati hartia de intrefier cu grosimea de 0,1mm...0,2mme peste aceasta mai puneti un strat de adeziv dupa care asezati pachetul de I-ri.Strageti totul intr-un dispozitiv oarecare (manghina sau orice altceva) cateva ore si totul se va fi rezolvat.Inainte de toate astea,introduceti pe langa ultima tola E o pana subtire de lemn sau sticotextolit cu grosimea de 0,5mm si de dimensiunile centrului (limba) din tola E.

In ceea ce prveste transformatoarele de iesire,am spus de multe ori asta,nu se recomanda impreganrea in lac si mai ales introducerea la cuptor (!!!!) din multitudinea trafurilor de iesire originale demontate de mine,99% nu erau impregante in nimic,iar cele care erau impregnate,in speta cateva Japoneze erau impregnate intr-o rasina (ei stiu de care !?),oricum era o rasina cu intarire/uscare la temperatura ambianta in nciun caz la cuptor.

Trafurile de alimentare chiar se recomanda sa fie impregante si uscate in cuptor.

Asta-i parerea mea de care nu trebuie sa tineti seama!

P.S am spus adeziv sanitar si cred ca va dati seama care-i motivul,asa-i ?

Link spre comentariu

...

In ceea ce prveste transformatoarele de iesire,am spus de multe ori asta,nu se recomanda impreganrea in lac si mai ales introducerea la cuptor (!!!!) ...

Impregnarea sau neimpregnarea sunt optiuni nu reguli.

Vibratia mecanica a spirelor produce microdistorsiuni in semnalul electric. Asta vrem ?

Fara impregnare fiabilitatea trafului de iesire e mai mica. In timp, datorita vibratiei mecanice, emailul de pe sirme are mai mari sanse de a se distruge.

Exista meteriale de impregnare cu proprietati electrice mai bune ca ale aerului. Nu vad de ce asemenea materiale nu ar dislocui aerul dintre spire.

Nu se poate presupune din oficiu ca impregnarea se va face prost si cu materiale proaste.

Cu materiale bune si facuta corespunzator impregnarea e o optiune demna de luat in seama, chiar recomandata as spune eu.

Link spre comentariu

...

In ceea ce prveste transformatoarele de iesire,am spus de multe ori asta,nu se recomanda impreganrea in lac si mai ales introducerea la cuptor (!!!!) ...

Impregnarea sau neimpregnarea sunt optiuni nu reguli.

Vibratia mecanica a spirelor produce microdistorsiuni in semnalul electric. Asta vrem ?

Fara impregnare fiabilitatea trafului de iesire e mai mica. In timp, datorita vibratiei mecanice, emailul de pe sirme are mai mari sanse de a se distruge.

Exista meteriale de impregnare cu proprietati electrice mai bune ca ale aerului. Nu vad de ce asemenea materiale nu ar dislocui aerul dintre spire.

Nu se poate presupune din oficiu ca impregnarea se va face prost si cu materiale proaste.

Cu materiale bune si facuta corespunzator impregnarea e o optiune demna de luat in seama, chiar recomandata as spune eu.

S-ar putea sa aveti dreptate,insa trebuie sa stim foarte precis "caracteristicile" solutiei de impregnare,eu am afirmat asta dupa ce am demontat cateva zeci de transformatoare (produse de mari firme) care nu erau impregnate cu absolut nimic,iar din experienta mea de sute de transformatoare realizate...,niciodata nu am avut probleme din pricina ca nu ar fi fost impregnate,de fapt nu am avut nicio problema niciodata,chiar acum am doua trafuri de MESA20/20 pentru reparatie si nu sunt impregnate nici acestea(!!!!).

Pana la urma fiecare face cum crede ca-i mai bine,pe mine in niciun caz nu ma puteti lamuri sa le impregnez.

Aici este un forum dedicat discutiilor si de unde putem alege proceduri pentru realizarea trafurilor si nu numai asa cum inclina fiecare sa vada o logica in cele afirmate de cei ce posteaza.

Discutiile pro si contra sunt foarte bine venite in orice post (subiect).

P.S sa stiti ca am posibilitatea sa le si impregnez,chiar sa le si videz,am si lac special pentru trafuri,am si rasina pentru trafuri,toata tehnologia este pusa la punct insa nu accept aceasta procedura pentru trafurile de iesire.In cel mai rau caz putin lac pe tole si uscarea la 85*C in etuva cu IF si asta cand am tole vechi recuperate care nu mai au geometria perfecta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări