Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie amplificator EL84

Bloodmist

Postări Recomandate

Plasează în catod 6p14p(EL84) 10Ω şi măsori căderea de tensiune 240mV-260mV în raport cu masa ,curentul ig2_0 este relativ neglijabil 1mA.Atenţie încă o dată , aşa cum arată acum parafaza pe R13 va ajunge tensiune negativă !

Link spre comentariu

Am observat asta, dar modificarea necesara e destul de mica oricum, am si spus in postarea anterioara. Mutat divizorul rezistiv inaintea condensatoarelor de cuplaj, adaugat condensator cuplaj spre grila triodei a 2-a din parafaza si adaugat si rezistenta pt grila de 470K. Posibil sa necesite un pic modificarea divizorului dar ma indoiesc.Si da, IG2_0 cam atat era 1,8mA. Crestea la introducerea semnalului dar datorita rezistentei mari din catod si el si Ik scadeau rapid si la fel si calitatea auditiei.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Asta m-am convins si eu, ca nu e prea fezabil ce am vrut eu sa fac. Clasa B nu am vrut, poate ati vrut sa spuneti AB. Oricum, sunt in curs de a micsora Ua la ceva mai "comun", pana in 320V probabil. Era intr-un fel un experiment pana la cat se pot impinge tuburile EL84. Evident m-a inspirat ce ati realizat cu ele, dar in cazul meu ar fi fost inutil pt ca transformatoarele de iesire nu suporta peste 20W cu o banda de frecventa buna - asa au fost proiectate. Si sunt standard 8K Raa.*negativare ce probabil va fi intre 12-13V As putea incerca solutia dvs. inainte de a modifica radical sursa de alimentare.SPL daca este cinstit 95dB - tind sa cred ca este pt ca (metoda total ne-stiintifica) pot "umple" camera cu doar un amarat de radiou de buzunar la 3V.Limita inferioara 40Hz -3dB pana la 20KHz (practic am putut auzi pana la 17KHz dar asta tine de fiecare ureche). Joasele sunt oarecum audibile pana la 10Hz, posibil parametrii sa fie doar ai difuzoarelor neluand in calcul incintele.

e off topic,pt ca pe mine ma depaseste subiectul"Joasele sunt oarecum audibile pana la 10Hz, posibil parametrii sa fie doar ai difuzoarelor neluand in calcul incintele."tu chiar auzi 10hz????? am vazut si eu ceva incinte la viata mea ..... icon_jook
Link spre comentariu

Daca prin auzit se intelege a discerne doar cu ajutorul urechilor (cu ochii inchisi) prezenta acelui semnal, atunci da, eu asa as zice ca se aude. Acum ca nu se percepe ca un sunet de sa zicem 40Hz e alta poveste. Posibil si probabil se simte presiunea creata de miscarea difuzoarelor mai mult decat un sunet propriu-zis. Probabil m-am exprimat eu gresit, din graba, in postarea aceea. Si ca sa nu fiu chiar off topic, tin sa multumesc d-lui Valderama pentru ideea foarte buna. Momentan am dezasamblat amplificatorul pt ca a dovedit ca poate sa fie multumitor si acum asteapta o carcasa adevarata ce este in "chinurile facerii".

Link spre comentariu

Daca mi se va permite sa mai "fac o aroganta" asa ca de incheiere, in timp ce carcasa este in lucru... Am conclus ca impreuna cu preamplificatorul sensibilitatea la intrare este mult prea mare si in plus de asta vreau sa asigur o impedanta corespunzatoare la iesire, deci am decis sa aplic totusi o reactie negativa (moderata).

Acum problema se pune: consensul general pare sa fie ca amplificarea etajului final in bucla deschisa trebuie sa fie cat-decat mare pentru ca reactia negativa sa nu introduca armonici de ordin mare (suparatoare). Am deci posibilitatea folosirii a doua configuratii, ca mai jos. Nu am mai reprezentat tot etajul final pentru a economisi spatiu si timp. Ideea este ca in simulari (in care nu am totala incredere in privinta spectrului de distorsiuni) se comporta la fel, desi prima ar avea amplificare fara reactie negativa de doar 20 si putin iar a 2-a varianta peste 40. Defazari problematice nu par sa fie desi lumea reala ar putea fi mai putin iertatoare. Acum DACA intr-adevar ambele se comporta la fel eu pe care as alege-o. As tinde spre a 2-a pt ca asa prima trioda avand condensatorul in circuitul catodic prezinta o impedanta ceva mai mica grilei tubului de putere aferent. Oricum impedanta va fi mai mare decat la trioda a 2-a care are castig unitar(sau asa ar trebui cel putin).

Posted Image

http://s11.postimg.org/srtojnmdf/AC_resp.jpg

Link spre comentariu

..tu chiar auzi 10hz????? ...

Depinde ce formă de undă intră în discuţie ,10hz se pot auzi bine mersi dacă avem forma de undă dreptunghi ,dinte de fierăstrău ,purtatoare-audio modulată...,desigur 10hz-sinus-curat! nu se aud(fâlfâie membranele şi atât ,se văd...).În cazul cfg.SE 10Hz-sinus-puternic-deformat/deviat/limitat! uneori chiar se poate auzi.În cazul sqw poate fi chiar 0,X-0,000...XhZ se va auzi întotdeauna tranziţia(jos/sus ,sus/jos).
Link spre comentariu

In adevar se poate auzi, si la momentul respectiv foloseam un preamplificator neproiectat, construit "din burta" care distorsiona grav (dar pentru mine suna dumnezeieste). Nu era vorba de etaj final SE dar era vorba de tuburi oricum, sa nu uitam si de sursa de semnal cel putin mediocra, un fisier audio de calitate indoielnica. Deci e posibil un 10Hz curat chiar sa nu se auda, sunt de acord. Si am si zis, probabil m-am exprimat gresit cand am spus ca se aude.

Link spre comentariu

Un amplificator de audiţii apropiat de ideal are banda 2hz-100.000Khz(cam aşa se cere) pentru forma de undă sinus chiar daca auzul nostu are banda 16hz(17hz)-16.000hz(21.000hz) limita superioară fiind puternic influenţată de vârstă şi desigur de capacitatea auditivă primită la naştere.La joase un amplificator cfg.SE fiind departe de a reda corect 16Hz.

Link spre comentariu

De acord, si chiar este lese realizabil cu semiconductori, nu chiar asa cu tuburi, in mare parte presupun datorita transformatoarelor de adaptarea impedantei. Si legat de banda de frecvente receptionata de urechea umana, am auzit din partea mai multor doctori ca ea de multe ori difera intre urechea dreapta si cea stanga. Poate sa fie si acest fapt un motiv pentru care o buna parte din materialele muzicale au continut mai pronuntat de frecvente inalte pe stanga (uneori si balansul pare deliberat schimbat).Privind la problema reactiei negative globale si parerile de pe Net realizez ca nu exista o "ratie de aur" ci doar pareri, asa ca intrebarea mea probabil a fost cam lipsita de sens.Rectificare: profilul distorsiunilor armonice este diferit totusi intre cele 2 scheme - in prima sunt aproape exclusiv de ordin impar (pe care le cam urasc), in cealalta sunt predominante (in ordine) ordinele 2,5 si 4. Ciudatenii pe care n-ar trebui sa le iau ca "litera de lege".

Link spre comentariu

Inca o zi, inca o aventura in viata electronistului amator (inca asteptand cu nerabdare carcasa pentru a experimenta si practic noile modificari). + nerabdarea de a vedea daca se "pupa" cu viata reala calculele si simularile :sparge:

http://s22.postimg.org/5rw6bae1t/schem2.jpg

Fara pretentia de ajunge prea curand la nivelul D-lui Valderama, pot teoretic sa ating si 30W dar cu 10% THD (in viata reala probabil mai rau). Dar asta inseamna 20W (cat pot "duce" transformatoarele) pe cat posibil curati. Montajul real va avea ultimul cuvant...

Pt moment n-am sa mai modific sau sa postez ca sa plictisesc lumea ci doar cand va fi gata si testat indeajuns.

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Inca o zi, inca o aventura in viata electronistului amator (inca asteptand cu nerabdare carcasa pentru a experimenta si practic noile modificari). + nerabdarea de a vedea daca se "pupa" cu viata reala calculele si simularile :sparge:

http://s22.postimg.org/5rw6bae1t/schem2.jpg

Fara pretentia de ajunge prea curand la nivelul D-lui Valderama, pot teoretic sa ating si 30W dar cu 10% THD (in viata reala probabil mai rau). Dar asta inseamna 20W (cat pot "duce" transformatoarele) pe cat posibil curati. Montajul real va avea ultimul cuvant...

Pt moment n-am sa mai modific sau sa postez ca sa plictisesc lumea ci doar cand va fi gata si testat indeajuns.[/quot

ce tensiune de alimentare obții cei 20w?

Link spre comentariu

ce tensiune de alimentare obții cei 20w?

Nu sunt sigur ca inteleg scopul intrebarii, foarte posibil e pt ca am gresit ceva destul de mare :nas: Tensiunile sunt (evident) cele din schema, afara de negativarea fixa, aia e si nu e in ton cu realitatea.
Link spre comentariu

Sigur,veti obtine 20W pe sarcina cu un PP 2XEL84,poate chiar mai mult si cu THD nu de 10% chiar mult mai mic.Totul depinde in mare masura de OT-urile folosite in etajul final,nu numai de Raa-ul lor ci de mai multe "calitati" ale lor,ca sa spun asa.Sa nu uitam ca un amplificator cu tuburi va functiona si cu transformatoare de sonerie ca OT-uri,tuburile suporta multe "maltratari",dar daca vrem lucruri serioase atunci trebuie sa facem totul ca la carte. Poate este utila si schema de mai jos,performantele cel putin teoretic sunt peste asteptari.Simularea este facuta acum,insa schema practica cred ca este "tocita" in zeci de amplificatoare de acest tip ce le-am facut pe parcursul timpului. Sper sa va fie de ajutor dv. sau celor interesati de abordarea unui astfel de proiect cu EL84 (6P14P).Din diagramele de mai jos va reiesi CLAR ce Raa este optim pentru OT. In rest nu pot spune decat ca va felicit pentru tenacitatea de care dati dovada si pentru faptul ca aveti curajul sa abordati cu incredere astfel de proiecte din domeniul amplificatoarelor cu tuburi,domeniu pe cale de disparitie! Felicitari si urmarim cu atentie evolutia acestor proiecte!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări