Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie amplificator EL84

Bloodmist

Postări Recomandate

He he...aici ati intrat pe taramul meu...anume amplificatoarele audio cu neliniaritate controlata...pentru ca si urechea noastra e tot un sistem audio cu neliniaritate pronuntata. Nu vreau sa intru in detalii de psiho-acustica, doar sa prezint niste date...

Pe ce v-ati bazat cand ati spus ca raspund ciudat corectoarele Baxandall?

Corectorul din schema de aici e o varianta simplificata si usor modificata a corectorului Fender...cu potentiometrul de medii la maxim.

Iata cum arata in pozitia "liniara" simularea pt. acest corector...nu spun ca nu suna bine, dar clar nu mai are liniaritatea atat de pretioasa audiofililor...cu verde e varianta originala Fender, cu turcoaz e varianta din schema d-lui Gabriel.

Posted Image

Iata cum trebuie sa fie potentiometrele ca sa aiba un raspuns realmente liniar corectorul.

Posted Image

Cei ce se plang de corectoarele Baxandall cred ca au incurcat potentiometrele...iata cum arata un corector in stilul Baxandall cu potentiometre liniare - observati care e pozitia cursoarelor, aproape de inceputul cursei

Posted Image

si iata cum arata unul cu logaritmice.

Posted Image

Nu am ideea cat de mare e acuratetea programului cu care am simulat corectoarele de ton, dar e suficient cat sa ne facem o idee despre directia in care ne indreptam. Cand am spus pe aici ca eu nu vreau un amplificator liniar, ci unul care sa-mi placa cum suna...aproape ca am fost ars pe rugul audiofililor...

Link spre comentariu

Da, programelul il folosesc si eu pentru corectoare si, se pare cel putin ca bate cu alte simulatoare, dar parerea mea si cu realitatea. Da, era corector stil Fender, doar unele valori le-am schimbat (avand programul ati vazut). Numai ca n-a zis nimeni ca pozitia de mijloc e liniara :da sau ca s-ar dori asa ceva. Eu insa potentiometrele le tin aproape la 0.

Schema nu este a d-lui Gabriel, m-ati inteles gresit. Sunt convins ca asta e o gogomanie pe langa ce ar fi proiectat. Doar transformatoarele de iesire sunt facute de dansul.

Da, Baxandhall pasiv reclama potentiometre logaritmice, tocmai de aceea l-am cam evitat pentru ca se gasesc greu potentiometre de calitate. Mai mult de atat, cele chinezesti care sunt peste tot au o sectiune care sta lipita de partea metalica cu filetul iar cealalta constituie fundul potentiometrului, deci la valori mari sectiunea de sus are capacitate parazita nu am masurat dar multi pF care intr-un circuit pasiv unde impedantele sunt mari, conteaza. Stiu fiindca am observat efectul destul de enervant. Iar apoi potentiometrele astea sunt jalnice ca si sincronizarea sectiunilor (dar mai bune decat cele romanesti de pe timpuri) si apoi nu sunt cu adevarat logaritmice.

Eu ma referisem la corectoarele Baxandhall active, adica pe baza de reactie negativa. Spre exemplu cel de jos:

Posted Image

Chiar l-am folosit o vreme si functioneaza mai mult decat decent(nu cu tuburi destinate RF), afara de problema neliniaritatii corectiei - poate datorita potentiometrelor indoielnice... (aici oricum din ce stiu trebuie liniare).

Si da, multi stramba din nas cand vad "ciudatenii" in preamplificatoare, dar (e doar o parere personala) daca perfectionez prea mult (dpdv al distorsiunilor si liniaritatii) un circuit cu tuburi nu mai are chiar asa un specific al tuburilor sau cel putin nu ma impresioneaza asa de mult. Eu cand le gandesc aleg punctul de functionare intre niste curbe de raspuns unde este cat-decat neliniar tubul pt ca... pt ca asa imi place sunetul produs (probabil armonicile de ordin par?), e chestiune de "ureche".

Link spre comentariu

http://www.valvewizard.co.uk/floatingparaphase.html un site care m-a luminat de-a lungul timpului, si chiar si azi cand am gasit tratat exact ce cautam. Acum am de raspuns provocarii de a gasi valori corespunzatoare pentru divizor asa incat sa nu vada prima sectiune o impedanta prea mica si sa satisfaca si Rg pentru sectiunea a 2-a a tubului (maxim 470K la 6N9S). Voi gasi un compromis pana la urma.

Lasand in pace valorile alese de acesti guru ai tuburilor, rezulta pentru primul etaj o impedanta la iesire putin peste 35Kohm, daca desigur rezistenta comuna din catod e decuplata cu un condensator adecvat (in mod comun folosesc 47uf sau chiar 100 dupa cum ati vazut). Logica mea ce s-ar putea sa fie buna sau nu este ca pentru a calcula strict vreun parametru la primul etaj, rezistenta din catod se poate aproxima la dublul valorii ei daca e comuna ambelor triode, adica 480 fiind ideal, inseamna 1K pe fiecare catod. Zic asa fiindca lasand castigul "mu" la o parte, ca si rezistenta interna 6N9S e comparabila cu ECC83.

Ca o paranteza, am citit in mai multe randuri ca ECC83 cica ar fi fost creata prima data pentru a inlocui 6SL7 (6N9S).

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Da, programelul il folosesc si eu pentru corectoare si, se pare cel putin ca bate cu alte simulatoare, dar parerea mea si cu realitatea. Da, era corector stil Fender, doar unele valori le-am schimbat (avand programul ati vazut). Numai ca n-a zis nimeni ca pozitia de mijloc e liniara :da sau ca s-ar dori asa ceva. Eu insa potentiometrele le tin aproape la 0.

Schema nu este a d-lui Gabriel, m-ati inteles gresit. Sunt convins ca asta e o gogomanie pe langa ce ar fi proiectat. Doar transformatoarele de iesire sunt facute de dansul.

Da, Baxandhall pasiv reclama potentiometre logaritmice, tocmai de aceea l-am cam evitat pentru ca se gasesc greu potentiometre de calitate. Mai mult de atat, cele chinezesti care sunt peste tot au o sectiune care sta lipita de partea metalica cu filetul iar cealalta constituie fundul potentiometrului, deci la valori mari sectiunea de sus are capacitate parazita nu am masurat dar multi pF care intr-un circuit pasiv unde impedantele sunt mari, conteaza. Stiu fiindca am observat efectul destul de enervant. Iar apoi potentiometrele astea sunt jalnice ca si sincronizarea sectiunilor (dar mai bune decat cele romanesti de pe timpuri) si apoi nu sunt cu adevarat logaritmice.

Eu ma referisem la corectoarele Baxandhall active, adica pe baza de reactie negativa. Spre exemplu cel de jos:

Posted Image

Chiar l-am folosit o vreme si functioneaza mai mult decat decent(nu cu tuburi destinate RF), afara de problema neliniaritatii corectiei - poate datorita potentiometrelor indoielnice... (aici oricum din ce stiu trebuie liniare).

Si da, multi stramba din nas cand vad "ciudatenii" in preamplificatoare, dar (e doar o parere personala) daca perfectionez prea mult (dpdv al distorsiunilor si liniaritatii) un circuit cu tuburi nu mai are chiar asa un specific al tuburilor sau cel putin nu ma impresioneaza asa de mult. Eu cand le gandesc aleg punctul de functionare intre niste curbe de raspuns unde este cat-decat neliniar tubul pt ca... pt ca asa imi place sunetul produs (probabil armonicile de ordin par?), e chestiune de "ureche".

Construieste corect montajul,scapa intii de brum,oscilatii,etc....dupa acea te poti axa pe "capacitati parazite ale potentiometrelor",liniaritate ....

In montajele "muzicale" nu se folosesc corectoare de ton gen Fender,Marshall,VOX.

Aici gasesti componente de calitate https://www.tube-town.net/ttstore/index ... 6g5afg63r7 eu de aici cumpar de citiva ani,in 5 zile ai componentele acasa.

Mare grija cu 6H9C,6SL7,sunt foarte microfonice.

Sfatul meu,foloseste o schema de pe elforum ,ceva probat si de altii,schema postata de tine NU E CEA DE CARE AI NEVOIE,doar daca experimentezi...

O schema http://postimg.org/image/qqaxd0sxh/ construita de mine in citeva exemplare,poti folosi trafurile de iesire de la Gabriele

SUCCESURI!

Link spre comentariu

1.In etajul final, cred ca ai curenti prea mici. 23mA prin finale ai luat-o de pe net la 70% plate dissipation banuiesc. Incearca sa maresti curentul prin finale prin scaderea valorii rez. din catod finale.(330-270 ohm)2.Defazorul paraphase cred ca este putin cam pacatos, in teorie functioneaza minunat.3. Ai masurat ce putere ai la iesire?

Link spre comentariu

Multumesc pt sfaturi si lui Viobio pt schema interesanta. Si da, ce am construit eu a fost partial un experiment (la fel de partial reusit, nu total). Marlowe, da, curentul este mic, dar se zice ca e normal pentru tensiunea anodica mai mare decat "standardul". Si da, am scotocit netul si tot valori in gama asta se recomanda... mai mult chiar, am mers initial chiar pe 50% disipatie, apoi pe 60%, insa distorsiunile din compunerea formei de unda erau prea neiertatoare (ca un radiou vechi portabil cu traf iesire si lucrand in clasa B, poate unii au avut asa ceva si stiu la ce ma refer). Acum, la drept vorbind, cine isi permite sa schimbe tuburi de putere in fiecare luna? 70% disipatie e decent pentru o clasa AB. Da, stabil ar fi fost si pe la 80% sau mai mult probabil negativarea fiind automata dar cu ce pret si ce castig.Nu, nu am masurat. In primul rand neavand cum sa masor procentul de distorsiuni, ce as masura eventual, ar merge pana dupa punctul unde semnalul la iesire este suficient de curat.

Link spre comentariu

De ce nu încerci o catodină? E simplă.

Asta am si vrut initial, dar pentru a avea vreo perspectiva de a atinge cei 20W (atat scrie ca suporta acele trafuri de iesire inainte sa satureze) am renuntat la ea. Una peste alta in general asemenea amplificatoare EL84 sunt simple, toata "smecheria" consta in valorile corecte ale componentelor pasive si tensiuni de lucru.
Link spre comentariu

Dacă omul vrea să atingă 20W cu EL84 şi nu crede în calităţile catodinei, mă îndoiesc că ar face acel H-K, indiferent cît e de bun. O putere normală e de circa 10W cu aceste tuburi, dacă vrei 20W atunci foloseşte 6n3C, sau orice altceva din marea famile 6L6.

Link spre comentariu

@george_ct:Faina schema, m-am mai intersectat candva cu ea...mi se pare cel putin interesanta solutia pentru reducerea brumului...E OK daca pun in loc de 6CG7 E80CC? De cantat canta, sunt sigur, dar nu stiu cat de aproape e echivalenţa...sau are cineva o alta sugestie? As prefera una ne-sovietica...dar daca e perfecta, merge si o rusoaica.

Link spre comentariu

Nu fiti asa siguri. Chiar il voi face daca nu voi fi multumit de rezultate :da Daca insa eu "impingeam" tensiunea anodica spre periculos, atunci aici ce sa mai zic. Vad ca rezistenta in cc a primarului la traf este de 2 ori si jumate mai mare deci implicit presupun ca si impedanta e considerabil mai mare.Interesanta mi se pare implementarea reactiei negative globale, si daca nu ma insel mai vad si la tuburile EL84 niste reactii negative. Pacat ca nu am 6CG7, ar trebui deci sa modific valorile. In seara asta sper sa fie gata ampul dupa schema veche (corectata) iar daca nu e ok trec la catodina. Si a propos, nu am negat calitatile catodinei, departe de mine a face asta, ci doar am zis ca are excursie limitata a tensiunii pe iesiri.

Link spre comentariu

Si catodina permite excursii mari de atac daca PSF-ul este ales corespunzator insa carenta ei amplificarea etajului este unitara, defazoarele cuplate in catod sint mai avantajoase din acest punct de vedere si de acea schemele de acest tip sint mai elastice in proiectare.Tubul 6CG7 se poate inlocui lejer cu 6N1P

Link spre comentariu

Faina schema, m-am mai intersectat candva cu ea...

Aceasta schema prima data am vazut-o postata de Victor acum ceva timp pe acest forum si apoi pe un altul. Eu doar am salvat-o in calculator si acum am repostat-o.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări