Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie amplificator EL84


Bloodmist

Postări Recomandate

Nu este vorba de nimic special, doar un amplificator push pull.

Pe aceasta cale multumesc inca o data domnului Gabriele pentru munca depusa la transformatoare - spre surprinderea mea raspunsul in frecventele inalte este foarte bun chiar si fara reactie negativa.

Poate un singur lucru difera fata de "norma", nu are reactie negativa (nici macar locala). Schema este mai jos:

Posted Image

Toate tuburile afara de EL84 sunt 6N9S preferatele mele. Momentan nu am pus fotografie cu el pentru ca e "de proba" si urat.

Pot sa spun ca suna daca nu bine (inca nu sunt decis) macar interesant.

PROBLEMA este, si poate intre atatea minti luminate intr-ale tuburilor ma poate indruma cineva: are zgomot de fond oarecum neplacut. Insa nu este tipicul fasait cu care sunt obisnuit de la alte amplificatoare ci mai degraba suna infundat si cu cate o mica paraitura cand si cand. Cel mai bine se aseamana cu zgomotul unui radiou neacordat. Prin el insusi nu este atat de suparator insa daca se adauga si zgomotul infernal al calculatorului, telefonului sau orice dispozitiv digital de redare, devine chiar neplacut.

Am masurat curentii de mers in gol si par sa fie in perfecta concordanta cu asteptarile. Dealtfel ma consider norocos pt ca sunt aproape perfect egali pe toate tuburile de putere, desi ele nu au grad egal de uzura.

Ce am putut observa, primul tub preamplificator are o sectiune microfonica ce corespunde canalului stanga, dar zgomotul de care am vorbit este la fel pe ambele canale deci nu are legatura...

Ca o mica paranteza: o mica parte din zgomot l-am eliminat la un moment dat dar numai inlocuind conexiunea mijlocului "stelei" de masa la carcasa cu un grup RC pentru a sparge eventuale bucle de masa... s-a dovedit ulterior o alegere extrem de proasta pentru ca a urmat strapungerea unui condensator de proasta calitate intr-un catod EL84 si de aici plecand arderea unei placi de sunet USB, magistralei in sine si tot ce era conectat pe ea.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

amplificatorul este pt instrument sau pt auditii muzicale?de unde aveti schema?ampul are 5! reactii negative localeca sa nu mai arzi placi de sune :sparge: t,conecteaza un condensator de 100nf, inaintea potentiometrului de de volum.momentan ma abtin de la alte comentarii :da :ewryt45w

Link spre comentariu

amplificatorul este pt instrument sau pt auditii muzicale?

Judecand dupa corector, as zice ca e o schema pentru chitara...Ce impedanta A-A are transformatorul de iesire? Anodica mi se pare un pic cam mare pt. EL84...sper ca are peste 5K transformatorul, la tensiunea aia cred ca ar merge in jur de 8K de la anod la anod...Fara poze detaliate ale constructiei nu va poate ajuta nimeni, mai ales dupa declaratia ca "arata urat"...
Link spre comentariu

Posted Image

Toate tuburile afara de EL84 sunt 6N9S preferatele mele. Momentan nu am pus fotografie cu el pentru ca e "de proba" si urat.

Pot sa spun ca suna daca nu bine (inca nu sunt decis) macar interesant.

PROBLEMA este, si poate intre atatea minti luminate intr-ale tuburilor ma poate indruma cineva: are zgomot de fond oarecum neplacut. Insa nu este tipicul fasait cu care sunt obisnuit de la alte amplificatoare ci mai degraba suna infundat si cu cate o mica paraitura cand si cand. Cel mai bine se aseamana cu zgomotul unui radiou neacord.//////////////////////////////////////////////////////////////....Zgomotul de fond despre care a-ti mentionat poate fi generat si de calitatea tuburilor preferate mai sus mentionata ... Tuburile rusesti au proprietatea de a deveni zgomotoase dupa un timp.... probabil se deterioreaza stratul izolator ditre filament si catod, o alta boala mai ales celor octale este calitatea proasta a decapantului folosit la lipirea terminalelor la culot. Demontati culotul de tub curatati terminalele si recositoriti de data asta cu un decapant neutru.

Link spre comentariu

Sunt perfect de acord cu Viobio, sunt reactii negative locale, dar se mai considera asa daca sunt decuplate rezistentele folosind condensatori?

Cat despre schema, asa proasta cum e, e pentru ca e "inventata" de mine. Initial au fost atent alese (sau cel putin asa credeam eu) valorile insa castigul era prea mare, iar apoi am mai "jonglat" valorile, in special pentru a echilibra (intentionat imperfect) defazorul. Totdeauna verific schemele simulandu-le dar dupa cum vad doar curentii de mers in gol sunt valabili in lumea reala.

Pentru Carageae: este pentru auditii muzicale (desi momentan dat fiind zgomotul nu se pot numi chiar foarte muzicale). Corectorul este inspirat dupa Marshall, modificat putin pentru valorile potentiometrelor si raspunsului in frecventa dorit. In general am observat ca nu se folosesc asemenea corectoare in Hi-Fi insa s-au dovedit fantastice pentru ce ascult eu (Blues, Rock, Folk, etc cam orice ce implica instrumente si nu sintetizatoare). Anodica e cam mare, e datorita transformatorului singurul care il detin momentan.

Transformatoarele de iesire sunt 8K primar anod-anod 8 ohmi secundar, deci sunt cam standard. Pentru EL84 le-am si "comandat".

 

Fie si o fotografie:

Rog nu dati cu pietre, am spus ca este de proba :jytuiyu ii voi face o carcasa adevarata imediat ce voi dispune de scule pentru asa ceva.

 

Posted Image

 

pentru ca nu este foarte elocventa (sau e dureros de elcventa poate) fotografia, dedesubt un desen cum apar traseele masa + alimentari vazut de pe partea cu componentele

 

Posted Image

 

 

Pentru tm07uxo : da, este posibil ce ziceti... ele sunt garantate 1500 ore iar eu le am de niste ani buni si le-am tot folosit in montaje hibride ca preamplificatoare, iar ele nici nu erau noi erau deja folosite cine stie cat. Ele sunt din 1961, au fost intr-un radiou parca... nu mai stiu exact.

Link spre comentariu

Separa alimentarea lampilor preamplificatoare si defazoare de cele finale, fa si un stabilizator anodic ptr ele, nu ca ''acela'' ptr grilele 2. Poti folosi si o redresare/stabilizare ptr filamentele 6H9C. Mai poti separa masele celor doua canale si/sau alimentari separate ptr fiecare.Becul economic ce rol are?

Link spre comentariu

Cu siguranta voi face si un stabilizator daca consideri ca nu este destula filtrare... Apropo, cel pentru grilele ecran nu este de fapt stabilizator, este menit doar sa coboare tensiunea cu 65V si ca un bonus elimina si o buna parte din riplu (oricum nu are riplu amplificatorul sau nu se aude din cauza fasaitului). Mi-a placut partea cu becul economic :)) da... are un rol... estetic... acum la drept vorbind el este pe un raft in spate, reparat (un alt hobby ce da spre obsesie repararea a orice a nu risipi nimic) :P

Link spre comentariu

Daca elimini prima trioda si aplici semnalul direct pe corector, nu dispare fisiitul?Atentie mare la tensiunea de lucru si calitatea cond de cuplaj din grilele EL84.Ce e cu electroliticii aceia romanesti si vechi de pe placa???

Link spre comentariu

De asemenea si cei 2 condensatori stiroflex (nepolarizati) evidentiati in poza de mai jos par sa fie tot romanesti si vechi. Atentie mare la calitatea lor.

 

Posted Image

Link spre comentariu

Tepesa ba da! am decuplat anodica primei lampi iar fasaitul a disparut! a ramas doar un slab tiuit al surselor in comutatie ce sunt in aceeasi priza. Intrebarea e acum ce fac pentru ca as lasa doar corectie pasiva dar daca aplic potentiometrul dupa corector, ii va prezenta o impedanta prea mica... Condensatoarele electrolitice sunt masurate si in parametri (inca). Ele sunt romanesti numai in defazor, unde tensiunea pe ele e cea de negativare (1V). Cele de cuplaj sunt cu poliester cred, tot romanesti, la 250V pentru ca tensiunea de alimentare a defazorului e undeva sub 150V, iar ce ramane in fiecare anod e mult mai putin. Acum daca se produce o descarcare in vreun EL84 e cu totul altceva, dar nu vad de ce ar face asta. Electronisti mai experimentati lucreaza cu tensiuni chiar mai mari de atat pe EL84 si nu am auzit sa se planga vreodata.George_ct Sincer nu stiu ce sa cred dupa ce citesc nenumarate articole pe teme de condensatoare in audio... Informatiile sunt uneori contradictorii, insa am observat ca multi prefera condensatoarele stiroflex celor ceramice, pentru ca zice-se ofera o stabilitate buna a capacitatii cu temperatura si posibil un sunet mai placut fata de "abrazivitatea" celor ceramice. Ca si capacitate le-am masurat si ales din multe (tolerantele romanesti sunt groaznice) iar ca tensiune ar trebui sa faca fata teoretic.

Link spre comentariu

Poti sa pui volumul dupa corector. Daca nu-ti mai place cum suna dupa aia, oricum nu era corect cu schema si valorile alese, mai bine pui o retea Baxendall. Deci 150V ramin dupa rez de 100k la defazor? Nu e prea putin? Poate o rez de 10k e mai potrivita acolo sau e inspirat gresit din alta schema.

Link spre comentariu

Evident ca nu e corect din moment ce produce zgomot... Inspirata a fost doar topologia, nu si valorile. Initial tensiunea de alimentare la defazor devenea 200V insa gandisem ca e castigul prea mare (se pare ca nu am avut simtul proportiei pt ca e micut castigul de fapt) si am modificat rezistentele din anode de la 82K cat le calculasem la doar 33K ce a dus la un curent putin mai mare si imediat a cazut si tensiunea. Intr-un fel e mai sigur ca sa nu se strapunga condensatorii de cuplaj... dar nici cu 200V nu era pericol. Bun, multumesc pentru sfaturile salvatoare, dar acum la ceas de inainte de somn... am o curiozitate oarecare. De fapt ce valori nu erau bune? La preamplificator ma refeream. Nu pun la indoiala dar vroiam sa stiu ce prostie am facut ca sa nu mai fac. Conform cu impedanta la iesirea primului etaj ar trebui sa "duca" fara probleme corectorul pasiv. Deci poate era vorba de valorile din corector... doar o presupunere. Volumul initial am vrut sa-l pun dupa corector dar am ezitat pentru ca, fie si numai in simulare (care de obicei detecteaza doar cele mai crase modificari de raspuns in frecventa) datorita impedantei mari la iesirea corectorului pasiv, rezistenta potentiometrului ar compune un filtru trece-jos impreuna cu capacitatea parazita si cea interna a urmatorului tub.

Link spre comentariu

Cu astfel de simulări ajungi în bălării. Copiaza o schemă clasică cu ECC83 sau 6H2n ca se ''pupă'' cît de cît cu 6H9C(6SL7), eventual pe aia s-o mai bibileşti. Cam ciudată combinaţia de lămpi aleasă şi mai vrei să şi inventezi un amplif ptr ele. Şi renunţă la piesele substandard, dacă nu ai altele, amînă pînă faci rost de unele bune.

Link spre comentariu

Zal , am observat din pacate ca numai masuratorile se pupa cu cele reale, cat despre comportamentul amplificatorului... se pare ca unde ai peste 10 componente deja calculatorul masoara avioane. De la o schema am si plecat (dar folosea ECC81) insa prea mult simplificata. Spre exemplu am realizat ca ar trebui evitat cuplajul rezistiv intre grila sectiunii a 2-a a defazorului si grilele G1 ale tuburilor EL84. Orice schema care se respecta nu face economie de componente cu pretul performantei. Am inlocuit condensatoarele de trecere spre grilele G1 cu unele cu polipropilena si la 400V deci deja problema alimentarii defazorului devine imateriala pt ca nu se mai strapunge nimic. Acei IPRS 100uF recunosc, i-am pus din nostalgie pt ca doar asa ceva aveam cand eram mai mic :P IPRS au fost initial si cei din catozii EL84 si unul din ei s-a strapuns cu efecte dezastruoase. In fine, ii voi schimba si pe cei din etajele pre. Si componente am, multe... nu era vorba de lipsa, afara de condensatorii de cuplaj, care m-au limitat pana acum.Tepesa, retea Baxandall am folosit mereu pana sa "descopar" corectia pasiva tip "stiva" parca asa ii zic anglofonii in traducere, care mi s-a parut dumnezeiasca. Retelele Baxandall urmau dupa cum era si recomandat valori clasice, dar proportional schimbate pentru impedantele circuitului cu tuburi. Problema e legata de raspunsul ciudat al unor tuburi cred, pentru ca niciodata mijlocul cursei nu era 0 db ci era + si un + destul de mare. Cu unele tuburi am intalnit si probleme de oscilatii incontrolabile (cele de RF gen ECC81, 88) decat cu modificari ce invingeau scopul folosirii acelor tuburi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări